Poljoprivrednici
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kačka je za "Fajnenšel tajms" rekao da je Kijev saglasan sa novim ograničenjima uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, ali bi EU takođe morala da zabrani izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda koji još uvek stižu u blok preko Belorusije i Baltika.

- Možda je za ovakav prelazni period to nešto što nam je svima potrebno. Što se tiče pšenice, nije Ukrajina ta koja stvara probleme poljskim poljoprivrednicima, već Rusija - istakao je Kačka.

Nakon početka Specijalne vojne operacije 2022. godine, EU je ukinula carine na ukrajinski uvoz i jeftina roba je preplavila tržište Unije, izazvavši bes poljoprivrednika u Poljskoj i drugim susednim zemljama.

Varšava, iako vatreni pristalica Kijeva, zatražila je od Brisela izuzeće od ove mere, dok poljoprivrednici nastavljaju da blokiraju granične prelaze sa Ukrajinom.

- Moramo pronaći rešenje koje će efikasno zaštititi poljsko i evropsko tržište od neravnopravne konkurencije - rekao je poljski premijer Donald Tusk.

On se složio sa ukrajinskim ministrom o potrebi zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Belorusije, što bi bila mera koju bi podržala Litvanija, rekla je premijerka Ingrida Šimonite.

Tusk je rekao da bi ograničenja na nivou čitavog bloka bila efikasnija, nakon što je Letonija nedavno uvela zabranu ruskog uvoza širom zemlje.

Međutim, bilo bi teško postići zabranu širom EU, jer se nekoliko država članica protivi takvom potezu zbog straha da bi destabilizovao globalna tržišta i pogoršao ekonomske i socijalne krize u zemljama u razvoju.

Ruski izvoz žitarica u EU porastao je za više od 50 odsto na 1,5 miliona tona između 2022. i 2023. godine.

Kačka je optužio Moskvu za podsticanje poljskih protesta, istu koju je izneo i evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis. Kačka tvrdi da Moskva "definitivno" stoji iza napada poljskih farmera prošlog meseca na voz koji je prevozio ukrajinsko žito.

- Rusi su umešani u slučajeve vandalizma ili sabotaže koji se mogu tretirati kao neprijateljski prema Ukrajini uopšte - tvrdi on.

Budući da Ukrajini nikako da stigne vojna pomoć EU koju traže mesecima, Kijev je sada odlučio da se "umiljava" i dodvorava. Tako je Kačka rekao da podržavaju mere koje je predložio Brisel za uvođenje ograničenja na uvoz jaja, živine i šećera od juna i omogućavanje pojedinačnim zemljama da zatvore svoja tržišta za ukrajinsko žito, osim za dalji tranzit u druge zemlje.

Kijev je takođe nedavno pristao da preusmeri izvoz kukuruza u Italiju i Španiju preko Crnog mora, a ne putem preko susednih zemalja, kako bi smanjio tenzije.

Ukrajinski i poljski zvaničnici trebalo bi da se ponovo sastanu sledećeg ponedeljka, u cilju rešavanja spora do kraja meseca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading