DRAMA U EU! Kako se Ursula prodala krajnjoj desnici za još jedan mandat?
Foto: AP/Tanjug/Ap

Fon der Lajenova, koja je svoj mandat izgradila na podršci Ukrajini, postavljanju klimatskih ciljeva, reagovanju na pandemiji i jačanju odnosa sa SAD - gotovo garantovano će zadržati najmoćniju poziciju EU do 2029. godine, uverava ovaj medij.

Štaviše neće joj u toj trci ni trebati previše energije, budući da ankete pokazuju da će EPP, koja je najveća grupacija u Evropskom parlamentu, ponovo pobediti u junu i tako omogućiti Fon der Lajenovoj da ostane u Berlemonu.

EPP je puna samopouzdanja, toliko da konferenciju u Rumuniji doživljava samo kao sporedni događaj – biće to politički inkubator u kome će konzervativci "zacrtati kurs kontinenta" usled specijalne vojne operacije u Ukrajini i „sve duže senke američkog predsednika Donalda Trampa. EPP je toliko samouverena da cilja na tri od četiri najviša institucionalna posla EU, koje trenutno dele sa socijalistima i liberalima. Ne samo da već polažu pravo na predsedništvo Komisije i Parlamenta (koje trenutno drži Roberta Mecola iz EPP-a), već su sada usmereni i na ulogu glavnog diplomate EU. 

Ankete, naime, predviđaju porast krajnje desnice na izborima u junu, na kojima bi političke grupacije poput Francuskog nacionalnog skupa, Alternative za Nemačku i španskog Voksa mogle da ostvare ogroman uspeh. 

To bi moglo značiti potencijalno 160 poslanika koji su desno od EPP-a, a koji bi vršili pritisak kada Komisija sačini svoj sledeći zakonodavni plan. 

Iako to možda nije dovoljno da uznemiri sadašnju vladajuću koaliciju – koju čine EPP, socijalisti i liberalna grupa Renev – krajnja desnica mogla bi da postane dovoljno moćna da blokira donošenje zakona ili da u velikoj meri na njih utiče.

Fon der Lajenova kojoj će biti potrebna podrška većine poslanika kako bi osvojila drugi mandat, zato je već otvorila svoja vrata nekim delovima desnice – što znači da je itekako voljna da se proda udesno i odbacuje "zelenilo".

Glavni rivali EPP-a (koji su još uvek deo trenutne koalicije u Parlamentu), socijaldemokrate, pokrenuli su prošle nedelje svoju kampanju navodeći da je EPP toliko zalutala udesno da sada podleže krajnostima i ugrožava sam evropski projekat.

- Hajde da upozorimo konzervativce, pitam ih, da li ste zaista voljni da izdate svoju istoriju otvarajući vrata ekstremnoj desnici? Gde je vaša granica? - pitala je liderka Italijanske demokratske partije Eli Šlajn.

Ali konzervativni stratezi odbijaju da budu "prefabani krajnje desničarskom četkom". 

- Mislim da ćemo videti da će stranka nastaviti da zauzima veoma čvrst stav protiv krajnje desnice. Svaki komentar o tome da se EPP zbližava krajnjoj desnici čujete samo izvan EPP-a - uverava Dara Marfi, koja je vodila kampanju EPP-a na izborima za EU ​​2019.

Svi dokazi, međutim, ukazuju na pomeranje EPP-a udesno otkako se pandemija povukla.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading