Vojska
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

- Broj ukrajinskih muškaraca koji odbijaju da idu u sigurnu smrt za režim Zelenskog se povećao pet puta. Takođe, povećan je i broj vojnih lica koji dezertiraju da bi sačuvali sopstvene živote - napisao je Azarov na svom Fejsbuk nalogu.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinskim vlastima nedostaju ljudski resursi da zadrže pravo na primanje sredstava sa Zapada.

- Katastrofalan pad broja ljudi u redovima ukrajinske vojske je glavni adut za okončavanje oružanog sukoba. Na kraju krajeva, Zapad će obezbediti opremu i municiju, ali sve je manje ljudi, naročito za sukob takvog intenziteta - naglasio je on.

Podsećanja radi, režim Zelenskog je 22. februara 2024. uveo policijski čas koji i danas traje, a dan kasnije potpisao je dekret o opštoj mobilizaciji. Tokom policijskog časa ukrajinski muškarci starosti od 18 do 60 godina ne smeju da napuštaju državu, a u međuvremenu su se pojavile informacije da će Kijev početi i sa regrutacijom žena, što ukazuje na ogromne gubitke unutar redova ukrajinske vojske.

Tako je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine još u decembru zahtevao od Zelenskog da naredi mobilizaciju dodatnih pola miliona ljudi, a nacrt novog zakona o mobilizaciji Vrhovna rada prošao je prvo čitanje u Vrhovnoj radi 7. februara.

Osim toga, sve češće se mogu videti snimci na kojima ukrajinska vojna policija doslovno juri ljude, za sada samo muškarce, po ulici kako bi im uručila poziv za regrutaciju i na silu ubacila u vojnu službu, što samo po sebi negira tvrdnju Zelenskog da su ukrajinske snage izgubile 31.000 vojnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading