cia
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Kako piše list, saradnja između SBU i CIA počela je odmah nakon državnog udara 2014. godine, kada je američka agencija ponudila pomoć Ukrajincima u zamenu za vredne obaveštajne informacije o Rusiji.

Kako list naglašava, odnos između dve obaveštajne službe postao je toliko blizak da su oficiri CIA ostali u Ukrajini kada je Bajdenova administracija evakuisala američko osoblje nekoliko nedelja pre početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine i prenela Ukrajincima vredne informacije o Rusiji. Istovremeno, uski krug ukrajinskih obaveštajnih službenika takođe je vremenom postao od vitalnog značaja za Amerikance, snabdevajući ih strogo poverljivim obaveštajnim podacima o Moskvi.

Međutim, kako se partnerstvo produbljivalo nakon 2016. godine, Ukrajinci su postali nestrpljivi zbog „nerazumnog opreza” Vašingtona i počeli da organizuju atentate i druge operacije koje su kršile uslove koje su prvobitno postavili Amerikanci. Besni zvaničnici u Vašingtonu su tada pretili da će povući podršku, ali nikada nisu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading