cia
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tokom poslednje dve decenije, informisao je sve, od predsednika i kreatora politike do humanitarnih radnika i ambasadora. Prema njegovim rečima, svako dolazi za sto sa svojim planovima i perspektivama.

posao

Foto: Shutterstock

 

 

,,Na kraju, otkrio sam da vođen poštenjem i autentičnošću i uz određenu praksu svako može da nauči kako da smisleno zaradi poverenje moćnih zainteresovanih strana i da ih privuče na svoju stranu“, poručio je Patel.

Korišćenje ove četiri ključne fraze pomoglo mu je da postane bolji govornik, da rešava probleme i pretvori sukob u saradnju.

Koje informacije su vam potrebne?

Bilo da razgovara sa senatorom ili izvršnim direktorom, uvideo je da je siguran način da učini svaku komunikaciju težom nego što treba pokušaj da čita misli druge osobe.

Brže je i vrednije pitati koje informacije su potrebne drugoj osobi, umesto da pokušavate da pogodite. Naročito kada osoba ispred vas donosi odluke na osnovu onoga što delite.

ugovor

Foto: Shutterstock

 

 

,,Sećam se da sam jednom postavio ovo pitanje senatoru Džonu Mekejnu tokom spoljnopolitičkog brifinga. Njegov odgovor je odveo naš razgovor u pravcu koji mu je bio potreban“, naveo je Patel.

Nećete uvek da dobijete direktan odgovor. Ponekad druga osoba ne zna koje informacije su vam potrebne. Ali pitanje umesto spekulisanja usmerava sve na produktivniji razgovor, piše CNBC Make It.

Da li postoji još neko ko treba da bude deo ove diskusije?

,,Ovo pitanje postavljam na početku svakog sastanka, posebno ako postoji element pregovora. Ponekad pretpostavljamo da osoba ispred nas donosi konačnu odluku, ali to nije uvek slučaj“, kazao je Rupal.

 

Konkret

ugovor

Foto: Shutterstock

 

 

no, postavljanje pitanja ko još treba da bude uključen osigurava da se sve relevantne zainteresovane strane i njihove primedbe, zabrinutosti i perspektive uključe u razgovor od početka. Na taj način ono o čemu su se dogovorali u toj prostoriji može da se realizuje.

Ako to ne uradite, rizikujete da pristanete na nešto i pomislite da ste spremni iako niste. Kasnije biste saznali da su drugi uključeni iza scene. Onda ćete možda morati da počnete od nule.

Ko nije saglasan?

,,Uvek pravim mesta za ovo pitanje tokom svakog razgovora. Čak i ako vam se čini da će to da bude neprijatno, ne ostavljajte to za sam kraj“, savetuje Patel.

Razjašnjavanje nesuglasica vam omogućava da se pozabavite njima pre nego što bude prekasno.

ugovor

Foto: Shutterstock

 

 

Kada su raspravljali o izveštavanju u CIA, uvek su tražili nesuglasice. U komercijalnim i korporativnim okruženjima, ovo pitanje može da poboljša konačnu strategiju, jer daje priliku svima da kažu svoje mišljenje.

Jedan od načina na koji možete suptilnije ili bezbednije da izazovete nesuglasice jeste da pitate: „Ako bismo morali da glumimo đavoljeg advokata, koje su neke od slabosti ovde?“ Na ovaj način pozivate na diskusiju, a da nikoga ne izdvajate.

Nikad ne pretpostavljajte da tišina znači da su svi saglasni. Pokušajte da pronađete nesuglasice jedan na jedan, u grupnom okruženju ili na bilo koji način, tako da argumenti mogu da se razrade gde god je to moguće.

Ne znam, ali ću saznati i vratiti se sa odgovorom

Ovo je jedna od najmoćnijih i nedovoljno iskorišćenih rečenica koje možete da koristite u stresnim okruženjima. U CIA su im često govorili da ne odgovaraju na pitanja na koja nisu imali odgovore, jer su ulozi bili tako veliki.

,,Umesto toga, odgovorali smo: ‘Ne znam, ali saznaću i vratiću se sa odgovorom.’ Još uvek koristim ovu frazu u svom savetodavnom i konsultantskom radu. Iskreno je i osigurava da delim samo ono što znam, a ne odgovaram samo da bih imao nešto da kažem“, rekao je Patel.

OVO MORATE DA ČUJETE: Bivši agent CIA otkriva kako da steknete poverenje drugih

Foto: Shutterstock

 

 

Previše ljudi je pod pritiskom da spreče tišinu izmišljenim, ad hoc odgovorima. Ovo može da naruši poverenje, prekine odnose i nanese štetu organizacijama.

,,Korišćenjem ove fraze u svojoj karijeri stekao sam poverenje generala, ambasadora, investitora, članova odbora i mnogih drugih važnih aktera. Možda nisu bili na mojoj strani kada smo započeli razgovor, ali su bili na kraju, jer su znali da mogu da se oslone na mene“, zaključio je Rupal Patel.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading