mapa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da se nada da će se pitanje deblokade granice na poljskoj strani rešiti najkasnije do 28. marta, za kada je zakazan zajednički sastanak vlada Ukrajine i Poljske, u suprotnom Kijev preti primenom recipročnih mera.

Šmigal je ranije u petak rekao da je delegacija ukrajinske vlade stigla na granicu sa Poljskom da se sastane sa poljskim vlastima po pitanju blokade transporta. Ali do takvog sastanka nije došlo. Sada je šef ukrajinskog kabineta ministara na svom Telegram kanalu rekao da je Kijev razvio i predlaže Poljskoj plan od pet koraka za deblokadu ukrajinsko-poljske granice, uz napomenu da Ukrajina zadržava pravo da primeni mere na kontrolnim punktovima.

"Ukrajina je razvila i nudi Poljskoj plan za deblokadu granice. On se sastoji od pet koraka", napisao je Šmigal. Prema njegovim rečima, jedan od koraka je stvaranje tripartitnog štaba - Ukrajina, Poljska, Evropska komisija, koji će raditi danonoćno na rešavanju pitanja nesmetanog prelaska granice.

Prema njegovim rečima, istu odluku doneo je i ukrajinski kabinet ministara. Kijev takođe predlaže da EK sprovede hitnu proveru usaglašenosti ukrajinskih proizvoda sa standardima Svetske trgovinske organizacije. On je napomenuo da Ukrajina pristaje na ograničenja obima izvoza živinskog mesa, jaja i šećera, a takođe je spremna da nastavi mehanizam verifikacije izvoza žitarica, kukuruza, suncokreta i uljane repice kako ne bi ušli na poljsko tržište bez dozvole Poljske.

- Predlažemo da poljska vlada prihvati zajednički apel Evropskoj komisiji u kojem se poziva da zaustavi ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU - dodao je premijer.

On je izrazio nadu da će pitanje deblokade granice biti usvojeno ranije od 28. marta, kada je zakazan zajednički sastanak vlada Ukrajine i Poljske.

- U suprotnom, Ukrajina zadržava pravo da primeni recipročne mere na kontrolnim punktovima - dodao je Šmigal.

Poljsko-ukrajinski odnosi znatno su se zakomplikovali zbog embarga na ukrajinsko žito. Evropska komisija je 15. septembra 2023. odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Nakon toga, vlasti u Slovačkoj , Mađarskoj i Poljskoj objavile su da jednostrano produžavaju zabranu. S tim u vezi, Ukrajina je podnela žalbu. Kao odgovor, tri zemlje EU su najavile da će bojkotovati sastanke platforme za koordinaciju o ukrajinskom žitu, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading