Ukrajina
Foto: AP/Foto:AP

Predsednik Volodomir Zelenski razmatrao je na sastanku Generalštaba oužanih snaga Ukrajine sva pitanja vezana za upotrebu aviona F-16. Istakao je da je Avdejevka nova linija odbrane, kao i da su dalji zadaci jačanje granica države.

S druge strane, Moskva je promovisala modernizovan strateški nosač raketa Tu-160M. Tim povodom, predsednik Vladimir Putin leteo je na najvećoj supersoničnoj letelici u istoriji vojne avijacije i najtežem borbenom avionu na svetu.

U isto vreme, Sjedinjene Američke Države su direktno upozorile Rusiju da ne lansira novo nuklearno protivsatelitsko oružje, izjavio je američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, prenosi Rojters i navodi da je o tome prvi izvestio Volstrit žurnal.

Detonacija oružja te vrste, rekao je izvor, mogla bi da poremeti sve, od vojnih komunikacija do usluga vožnje zasnovanih na telefonu.

Moskva je uputila ''snažnu protestnu notu'' američkom Stejt departmentu zbog uvredljivih izjava predsednika SAD Džozefa Bajdena na račun predsednika Putina, saopštio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

Bajden je nazvao Putina "ludim kučkinim sinom", navodeći da zbog njega i drugih uvek mora da se brine o mogućem nuklearnom sukobu, iako su, kako je naveo, klimatske promene egzistencijalna pretnja za čovečanstvo.

Na to je Putin rekao da je to adekvatna reakcija šefa Bele kuće.

"Rekao sam da ćemo sarađivati sa bilo kojim predsednikom, ali verujem da je za nas, za Rusiju, Bajden poželjniji. I, sudeći po ovome što je rekao, potpuno sam u pravu, jer je ovo adekvatna reakcija na ono što je rečeno sa moje strane", poručio je Putin.

BONUS VIDEO

Pratine najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Ko je glavni gubitnik u Ukrajini?

Nebenzja sve objasnio

Najavljuje se košmar za Rusiju!

NATO daje zeleno svetlo, svet strahuje od ovog poteza

Raketna opasnost u Kurskoj oblasti

Raketna opasnost proglašena je u Kurskoj oblasti, saopštio je na Telegram kanalu gubernator Roman Starovojt.

Rusija obeležava Dan zaštitnika otadžbine (VIDEO)

Dan zaštitnika otadžbine slavi se od 1993. godine umesto Dana Crvene armije i posvećen je vojnicima, veteranima vojske i mornarice, avganistanskim ratnim veteranima i porodicama onih koji su bili i onih koji su i dalje u vojnim redovima.

 

 

"PAZI ŠTA PRIČAŠ"

Zelenski upozoren nakon što je govorio o "iznenađenju" za Rusiju

U sedištu NATO-a obeležena druga godišnjica rata u Ukrajini

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana istakao je danas, na ceremoniji obeležavanja dve godine od početka invazije Rusije na Ukrajinu u sedištu Alijanse u Briselu, značaj kontinuirane podrške Ukrajini.

On je pozdravio "uspeh Ukrajine na bojnom polju od početka rata", objavljeno je na sajtu NATO-a.

Džoana je takođe naglasio ''stalnu posvećenost NATO-a toj zemlji''.

Podsetio je na različite vrste podrške koje su saveznici pružili od početka rata i naglasio da su se svi saveznici složili da će Ukrajina postati članica NATO-a.

''Verujem u Ukrajinu. Verujem i u NATO. I verujem da zajedno možemo da obezbedimo sigurniju budućnost za sve nas'', rekao je Džoana.

Nakon obraćanja usledio je minut ćutanja i izvođenje ukrajinske himne.

"Napadnuto skladište nafte"

Ruske snage su protekle noći izvele napad na skladište nafte, skladišta ukrajinskih snaga i fabriku u kojoj se proizvode dronovi u Dnjepropetrovsku, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalaca u Nikolajevu.

Ruska udarna grupa Vojne avijacije na frontu (VIDEO)

Udarne grupe ruske Vojne avijacije nastavljaju da izvršavaju zadatke na pravcu Krasnog Limana

Svaka udarna grupa uključuje izviđačko-jurišni helikopter Ka-52, transportni helikopter Mi-35 i višenamenski helikopter Mi-8.

Tokom borbenog leta, pilote prate stručnjaci tima za potragu i spasavanje i tima za vatrogasnu podršku.

 

 

Predsednici EP "Podržavaćemo Ukrajinu koliko god je potrebno"

Predsednici Evropskog parlamenta, Evropskog saveta i Evropske komisije Roberta Mecola, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen poručili su danas u zajedničkoj izjavi povodom dve godine od početka rata u Ukrajini da su više neko ikada ujedinjeni u obećanju da će podržavati Ukrajinu koliko god je potrebno.

Oni su optužili Rusiju i njeno rukovodstvo da "snose isključivu odgovornost za ovaj rat i njegove globalne posledice, kao i za počinjene teške zločine" i naglasili da su odlučni da pozovu Rusiju na odgovornost, pored ostalog za "zločin agresije".

Lideri EU institucija istakli su da će Brisel nastaviti "snažnu i nepokolebljivu" političku, vojnu, finansijsku, ekonomsku, diplomatsku i humanitarnu podršku da pomogne Ukrajini da se odbrani, zaštiti svoj narod, gradove i kritičnu infrastrukturu, obnovi teritorijalni integritet, "vrati hiljade deportovane dece" i privede rat kraju.

Moskva proširila spisak zvaničnika kojima zabranjuje ulazaku Rusiju

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštava da je kao odgovor na najnovije sankcije, značajno proširilo spisak zvaničnika Evropske unije i političara kojima je zabranjeno da uđu u Rusiju.

"Evropska unija nastavlja svoje besplodne pokušaje da vrši pritisak na Rusiju jednostranim restriktivnim merama", saopštili su iz ruskog ministarstvo spoljnih poslova.

EU će nastaviti da podržava Ukrajinu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu u borbi protiv Rusije koliko god bude bilo potrebno, napominjući da su posledice ovog rata vidljive i u Evropi.

- Ukrajinci se bore za vladavinu prava, demokratiju, slobodu, protiv tiranije. Oni se bore za naše vrednosti i našu bezbednost. Zato ćemo podržavati Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno, naglasila je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom i belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom u Varšavi, prenosi Ukrinform.

ZELENSKI PRVI PUT OTKRIO GUBITKE Evo koliko je ukrajinskih vojnika nastradalo, a tek Rusa (VIDEO)

Smena glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog rezultat je „resetovanja“ vojnog vrha, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za kanal Foks njuz.

Usvojen zakon o demobilizaciji vojnih obveznika kojima je istekao vojni rok

Ukrajinski parlament, Vrhovna rada, usvojila je zakon o upisu u rezervni sastav vojnih obveznika koji su vojni rok odslužili za vreme vanrednog stanja.

Poslanik Jaroslav Železnjak iz stranke Holos objavio je ovo na Telegramu, komentarišući usvajanje predsedničke zakonodavne inicijative "O uvođenju amandmana na Poglavlje XII "Završne odredbe" Zakona Ukrajine "O vojnoj dužnosti i vojnoj službi u vezi sa Uslovima služenja vojnog roka" (br. 11035), preneo je Ukrinform. Železnjak je rekao da je 319 poslanika glasalo za zakon.

 

Evropa sprema milijardu i po dolara za artiljerijsku municiju

Evropske zemlje nameravaju da sakupe milijardu i po dolara kako bi za taj novac isporučili Ukrajinu municiju za artiljeriju, saopštava „Fajnenšl tajms“.

Tu inicijativu pokrenula je Češka, a reč je o stotinama hiljada artiljerijskih granata koje bi ukrajinskoj vojsci bile isporučene u kratkom roku.

Kijev saopštava da Rusija napada Marjinku

Rusija je pojačala napade na istočni donjetski region, fokusirajući se na grad Marjinku, saopštile su Ukrajinske oružane snage.

Područje Marjinke je postalo žižno mesto posle pada Avdejevke, rekao je portparol vojske Ukrajine Dmitro Lihovi.

Lihovi kaže da su u dva sela smeštena u jugozapadnom regionu Marjinke – ruske snage pokušale da se probiju kroz odbranu ukrajinskih trupa 31 put

Rusija slavi Dan branioca otadžbine

Rusija danas obeležava Dan branioca otadžbine, a ruski predsednik Vladimir Putin položio je venac na Grob neznanog junaka kod zidina Kremlja i odao poštu poginulim vojnicima.

 

 

Stoltenberg: Članice NATO posvećene tome da učine više da Ukrajina pobedi

Stoltenberg je povodom obeležavanja dve godine početka napada Rusije na Ukrajinu, ocenio da solidarnost sa Ukrajinom nije samo ispravna, već je i u bezbednosnom interesu Alijanse.

Orban: Potreban mirovni proces da bi se rešio sukob između Rusije i Ukrajine

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je danas da se sukob između Rusije i Ukrajine ne može rešiti na bojnom polju ili vojnim sredstvima, zbog čega je, kako kaže, potreban mirovni proces za njegovo okončanje i stvaranje Evrope pogodne za život na dugi rok.

Konstatujući da su prošle dve godine od početka rata u Ukrajini, Orban je u intervjuu mađarskom radiju rekao da je sukob "veoma teško pitanje", preneo je MTI. Rusija je napala Ukrajinu, "što otvara niz etičkih i moralnih pitanja, ali rat je u osnovi stvar realpolitike", kazao je mađarski premijer.

Rusija dronovima napala Dnjepar, pogođena stambena zgrada

U ruskom udaru dronom "šahed" na jednu od višespratnica u Dnjepru, osam osoba je povređeno, od kojih je sedam hospitalizovano.

Spasilačke akcije se nastavljaju, rekao je načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Sergej Lisak.

Pad ruskog drona izazvao požar u Odesi, najmanje 3 osobe poginule

Zbog pada oborenog ruskog drona u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesa izbio je požar u kojem su poginule tri osobe, saopštio je danas ukrajinski regionalni guverner Oleh Kiper.

Vojska Ukrajine je saopštila da je iznad Odese presrela devet dronova, ali da je jedan od njih pao na zgradu preduzeća u priobalnom delu Odese, izazvavši požar, prenosi Ukrinform. "Tri osobe su poginule od posledica neprijateljskog napada“, navela je vojska u objavi na Telegramu. U centralnom gradu Dnjepar ruski dron je udario u višespratnicu, a povređeno je osam ljudi, izjavio je guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhi Lisak.

Pao dron

AP/Tanjug

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading