Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

- Lopta je u ukrajinskom polju. Ili ćete se dogovoriti sa Poljskom ili ćemo morati da uvedemo nova ograničenja na uvoz ukrajinske robe - rekao je on.

Kolođejčak je rekao da će u bliskoj budućnosti šef poljoprivrednog odeljenja Česlav Sekierski voditi pregovore sa ukrajinskim kolegom Nikolajem Solskim.

Trenutno je zabranjen uvoz četiri vrste žita iz Ukrajine u Poljsku - pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice.

Poljski farmeri su u utorak, protiveći se uvozu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i klimatskoj politici Evropske unije, potpuno blokirali kontrolne punktove na granici sa susednom državom, kao i transportna čvorišta i pristupne puteve do pretovarnih železničkih stanica i morskih luka.

Poljsko-ukrajinski odnosi su se znatno zakomplikovali zbog embarga na ukrajinske poljoprivredne proizvode. U junu 2022. EU je ukinula carine na svu robu koja dolazi iz Ukrajine, ali je to dovelo do problema sa prodajom proizvoda evropskim poljoprivrednicima. Krajem marta 2023. Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka obratile su se predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da intervenišu u krizi. EK je usvojila privremene restriktivne mere za otklanjanje logističkih poteškoća koje su bile na snazi nekoliko meseci, a zatim je obavezala Kijev da uvede kontrolu izvoza.

Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da jednostrano produžavaju zabranu, a Ukrajina je podnela žalbu STO. Kao odgovor, tri zemlje EU su najavile da će bojkotovati sastanke platforme za koordinaciju o ukrajinskom žitu.

(Alo/Informer)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading