Zelenski
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ.

- Tokom ove dve godine, oni su okupirali region Harkova (i) sada smo mi u ovom regionu - rekao je Zelenski u ekskluzivnom intervjuu političkom uredniku Foks njuza Bretu Bajeru.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je odblokirala Crno more, sada ima ruske žitne rute i uništila je brojne ruske brodove.

- To smo i uradili tokom dve godine. Da, prošla godina je bila uglavnom komplikovana za nas, ali… ono što je urađeno, mislim da je to bilo dobro - dodao je on.

Zelenski, koji je sedeo na samo 800 metara od ruskih snaga i govorio dok se artiljerijska vatra mogla čuti u daljini, pohvalio je rad svojih snaga i njihove neverovatne uspehe u suprotnosti sa jednim ruskim dostignućem: zauzimanjem grada Avdijevke, najvećeg dobitka u devet meseci za Moskvu.

Odbio je da veruje da nedostatak ruskog napretka predstavlja bilo kakvu naznaku "nove stranice" u ratu.

Bajer je naveo da je Ukrajina "verovatno" izgubila oko 100.000 vojnika tokom dve godine i opisao ukrajinske snage kao "umorne od rata, ali i dalje odlučne".

- Važno je razumeti šta se dešava sa ljudima na prvoj liniji fronta, tu se vidi duh - naveo je Zelenski.

On je posetio bolnicu gde se sastao sa ljudima koji su izgubili udove u borbama, nazivajući svoje trupe "herojskim".

Izrazio svoju frustraciju zbog "birokratije" kao prepreka za dobijanje neophodne podrške, kao i zbog nedostatka tehnologije i oružja. U jednom trenutku je naglasio da je "vreme novac".

Zelenski je nastavio da insistira na potrebi da ga snabdevaju saveznici kao što su SAD, shvatajući da je podrška ukrajinskoj borbi oslabila u Kongresu jer su neki zabrinuti zbog osećaja da će nastaviti da podržavaju rat kojem nedostaje jasan kraj ili izlaz. Uz tu podršku, on veruje da bi na kraju mogao da gurne Putinove snage unazad i da dođe za pregovarački sto sa "snažnom pozicijom", rekao je Bajer.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading