Rat
Foto: AP/Danylo Pavlov (STR)

Ukrajinskoj vojsci prema procenama nedostaje čak 500.000 ljudi koje ona pokušava da mobiliše otmicama po ulicama, prisilom, kaznama... Zbog toga je Kijev odlučio da revidira zakon o vojnoj službi i sada će se, prema novim pravilima, oni koji se ne jave u regrutne službe suočiti sa značajnim kaznama.

Vadim Ivčenko, poslanik koji sedi u Komitetu za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, rekao je za ukrajinski "Telegraf" da je izazov osigurati da prinuda bude ustavna.

- Ostaviti osobu bez novca da umre, to bi bilo pogrešno. Ali moraju postojati druge mere. Političko rukovodstvo predlaže ovo: ako ne želite da ispunite svoju građansku dužnost i branite otadžbinu država može da vam uskrati usluge. Na primer, nećete dobiti podršku države, vaša deca neće ići na fakultet, a nećete ni vi - objasnio je Ivčenko.

Poslanik je ukazao na Izrael kao pozitivan primer militarizovanog društva.

Ivčenko je predložio i da se ograniči pristup bankovnim računima.

- Podići će gotovinu, ali šta možete kupiti s tim osim namirnica? Ništa: ni stan, ni auto, ni kartu za voz. Sada je sve elektronsko - podelio je svoja razmišljanja.

Odbacujući moguće žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, Ivčenko je rekao da vlasti računaju na podršku običnih vojnika.

- Onima koji su u ratu potreban je ovaj zakon jer žele da budu demobilisani - rekao je on.

O amandmanima na zakon će se verovatno raspravljati ove nedelje, pre nego što zakon bude usvojen u drugom čitanju, predvideo je poslanik. Članovi vladajuće stranke predsednika Vladimira Zelenskog glasaće "kako im kaže" vlada, rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading