Snajperista
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kijev ističe da je u poslednja 24 sata zabeleženo više od 50 sukoba ukrajinske i ruske vojske oko Avdejevke, Marinke i Zaporožja.

Upravo je povlačenje Vojske Ukrajine iz Avdejevke NATO opisao kao jasnu sliku poteškoća na ukrajinskom frontu.

Dok traju borbe, Ukrajina vodi istragu sa korupcijom unutar vojske. Istražuje se više od 60 slučajeva moguće korupcije u sektoru odbrane sa fokusom na nabavke tokom protekle dve godine. 

Rusija se, sa druge strane i prema pisanju Rojtersa, naoružava balističkim raketama zemlja-zemlja iz Irana. Neke od njih su projektili kratkog dometa iz grupe "fateh-110", koji su sposobni da pogode ciljeve na udaljenosti od 300 do 700 kilometara.

Daleko od fronta, Evropska unija odobrila je 13. paket sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj tvrdi da je na "crnoj listi" sada više od 2.000 ljudi. 

BONUS VIDEO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

MMF: Ukrajini potrebna podrška SAD i drugih donora

Međunarodni monetarni fond danas je saopštio da je Ukrajini potrebna "blagovremena podrška" od SAD i drugih međunarodnih donatora kako bi se osigurala fiskalna održivost te zemlje.

Portparolka MMF-a Džuli Kozak je na redovnom brifingu za novinare saopštila da je procenjeno da će Ukrajini trebati oko 42 milijarde dolara finansiranja ove godine, uključujući podršku zvaničnih donatora od oko 31,9 milijardi dolara.

RUSKA VOJSKA ZAPOČELA JURIŠ Sada se vode najteže borbe

 

 

Bundestag odbacio zahtev za isporuku krstarećih raketa Ukrajini

 

Nemački Bundestag odbacio je zahtev opozicionih demohrišćana za isporukom krstarećih raketa "taurus"" Ukrajini, javljaju lokalni mediji.

Predlog je odbačen većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, prenosi Velt. 

Danska šalje 247 miliona dolara pomoći Ukrajini

 

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je da će Danaska poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 247 miliona dolara.

"Vreme ne ide u korist Ukrajini. Samo se akcija računa na bojnom polju", rekla je Frederiksen.

Mišel:Poraz UKR ugrozio bi evropske vrednosti, nema alternative podršci Kijevu

Poraz Ukrajine u ratu protiv Rusije ugrozio bi evropske vrednosti i zato ne postoji alnernativa nastavku evropske podrške Kijevu, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uoči druge godišnjice rata u Ukrajini.

"Niko ne može da predvidi kakva će biti unutrašnja situacija u Rusiji, ali je jasno da, ako Ukrajina izgubi ovaj rat, to će biti ogroman rizik po naše vrednosti", rekao je Mišel grupi novinara, a prenosi Evroaktiv.

On je naglasio da poraz Ukrajine "ne može biti opcija". "Postoji jedan plan A – i samo plan A – a to je podrška Ukrajini", rekao je Mišel.

"Dajte Kijevu svo oružje"

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov pozvao je zapadne zemlje da Kijevu daju svo oružje i tehniku. "Evropi više neće trebati topovi, tenkovi, pešadijska vozila i još mnogo toga za sledeći sukob. Treba da nam sve to odmah predaju, kao što je to uradila Danska. Danska je uzela i prebacila svu artiljeriju, jer je shvatila da će ratovi biti potpuno drugačiji, da će sve ovo postati staro gvožđe, što će biti apsolutno nepotrebno", rekao je Danilov.

Ukrajinski projektil S-200 oboren je iznad Rostovske oblasti

Snage PVO oborile su ukrajinsku protivvazdušnu raketu S-200, preuređenu za kopnene udare, u oblasti Rostov, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Večeras je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad <...> protivvazdušne rakete S-200 prepravljene za uništavanje kopnenih ciljeva na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije - saopštilo je Ministarstvo.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

 

▪Ruska vojska oslobodila je selo Pobeda u DNR

▪Ruske oružane snage su zauzele povoljnije na avdejevskom pravcu, odbijeno je 9 napada i kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio oko 145 vojnika;
▪Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu premašili su 410 vojnika;
▪Ruske trupe uništili su lanser i vozilo za transport raketa PVO "patriot";
▪Ruska PVO oborila je raketu S-200, 8 projektila Hajmars, navođenu bombu JDAM i 95 dronova;
▪Ruske oružane snage su tokom aktivnih borbi pogidile jedinice Oružanih snaga Ukrajine kod Novodonjecka i Staromajorskog u DNR.
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 155 vojnika, borbeno vozilo PVO Strela-10, haubicu Msta-B, top M-46 i stanicu za elektronsko ratovanje na južnodonjeckom pravcu.

Rusi zauzeli selo Pobeda

Ruska vojska je oslobodila selo Pobeda u pravcu Donjecka, saopštilo je Ministarstvo odbrane .

- U pravcu Donjecka, jedinice Južne grupe snaga oslobodile su selo Pobeda - saopštio je resor.

Ruski borci su takođe poboljšali situaciju duž linije fronta i porazili formacije tri brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Novomihajlovka i Krasnogorovka u DNR.

Kijev: Moskva ispalila preko 8.000 raketa za dve godine rata

Rusija je ispalila više od 8.000 projektila na ciljeve u Ukrajini od početka rata u februaru 2022. godine, izjavio je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ignat.

Prema njegovim rečima, lansirano je i preko 4.630 ruskih dronova na Ukrajinu.

RUSKE SNAGE BI MOGLE DA STIGNU DO KIJEVA Medvedev izneo plan

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi ruske snage mogle da stignu do Kijeva, ako ne sada, onda u drugoj fazi sukoba, a da "elite" koje sada vladaju u glavnom gradu Ukrajine moraju da odu.

Moskva: Uništena raketa i dron iznad Brjanske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage tokom noći sprečile ukrajinski napad raketom S-200.

Ruski sistemi PVO, takođe, uništili su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad  Brjanske oblasti.

 

Kijev: Oboreno osam od 10 dronova tokom noći

Ukrajinska vojska saopštila je da je su ruske snage tokom noći lansirale 10 bespilotnih letelica, kao i jednu raketu iz Crnog mora. 

Prema tvrdnjama vojske, ukrajinske snage uništile su osam bespilotnih letelica iznad četiri oblasti.

 

Otkriveno zašto su vojnici "pobegli" iz Avdejevke


Pripadnici 110. brigade ukrajinske vojske su zbog umora bežali iz Avdejedvke bez prethodnog odobrenja, piše "Vašington post".

Podsetimo, glavnokomandujući ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski je 17. februara izdao naređenje o povlačenju iz Avdejevke, ali je kasnije rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je naređenje usledilo tek nakon što su ukrajinski vojnici počeli nekontrolisano da beže.

Oboren ukrajinski MIG-29

 

Udar Geranijuma pogodio je tačku razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine u Dobropolju. MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine oboren je sistemima PVO na Hersonskom frontu. Ruska jedinica stradala je od projektila u Trudovskom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading