BUDUĆNOST UKRAJINE VISI O KONCU Prvog januara doneće se važna odluka
Foto: EPA/Alo! Ilustracija/EPA

- Važno da se donesu odluke o finansijskim temama - rekao je Mišel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Belgije Aleksanderom de Kroom, čija zemlja preuzima predsedavanje EU 1. januara.

Mišel je, nakon što je mađarski premijer Viktor Orban prošle nedelje na samitu Evropskog saveta uložio veto na donošenje odluke o finansijskoj pomoći Ukrajini, rekao da će se raditi sa 27 država članica, uključujući Mađarsku, kako bi se donela pozitivna odluka u finansijskom aspektu.

Lideri EU prošle nedelje su se na samitu Evropskog saveta dogovorili da otvore pregovore sa Ukrajinom o pristupanju EU, ali nisu postigli dogovor o paketu finansijske pomoći za Kijev u iznosu od 50 milijardi evra zbog protivljenja Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban iskoristio je pravo veta prilikom donošenja odluke o finansijskoj podršci Ukrajini i time sprečio da Kijev dobije 50 milijardi evra od EU. Orban, međutim, nije iskoristio pravo veta u trenutku kada se glasalo o otvaranju pregovora sa Ukrajinom već je izašao iz sale, što je omogućilo da ostalih 26 lidera da zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa Ukrajinom.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading