PRECIZAN POGODAK DRONA KAMIKAZE! Rusi u poslednjem brifingu objavili uspehe na frontu (VIDEO)
Foto: Alo/Foto: Alo! Ilustracija A.V.

Sjedinjene Američke Države će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti do 175 miliona dolara, saopštio je Stejt department. Predsednik Džozef Bajden upozorio je da će Putin, ako zauzme Ukrajinu, napasti saveznike NATO-a. Lideri G-7 novim merama neindustrijske dijamante iz Rusije zabranjuju od januara, a dijamante koje prodaju treće zemlje od marta.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je u Rijadu da su veze sa Saudijskom Arabijom na "nivou bez presedana“.

Nastavljene su borbe na kupjanskom, donjeckom, zaporoškom i hersonskom pravcu. Rusija tvrdi da ukrajinske snage imaju velike gubitke.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na dan Oružanih snaga obećao da će Ukrajina poraziti Rusiju i izboriti pošten mir.

BLOG UŽIVO

23.00Taker karlson tvrdi da je šef pentagona jezivo pretio: "Poslaćemo vaše rođake i sinove da se bore!"

Ilon Mask tražio je od Karlsona da portvrdi da li je zaista Ostin to zaista rekao, na šta je dobio odgovor - Potvrđeno je!

22.46 - Krivi su neobrazovani Ukrajinci?

Britanski mediji otkrili uzrok problema Oružanih snaga Ukrajine

22.21 - Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Na kupjanskom pravcu odbijeno je pet ukrajinskih napada, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 75 pripadnika, dva tenka, četiri oklopna transportera;

- Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada, protivnik je izgubio gotovo 280 vojnika i dva oklopna transportera;

- Na donjeckom pravcu odbijena su dva napada, na južnodonjeckom su izvedeni napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je na tim pravcima ukupno izgubio gotovo 335 ljudi;

- Na zaporoškom i hersonskom pravcu ukrajinska vojska izgubila je ukupno gotovo 125 pripadnika,

- Na području Vesele Gore u DNR oboren je ukrajinski avion Su-25, tokom prethodnog dana uništeno je 27 dronova.

20.54BLIŽI SE TRENUTAK PUTINOVE POBEDE

Američki CNN otkrio: Ne mora da uradi ništa, a Ukrajina je njegova

21.18 - Precizan pogodak drona kamikaze (VIDEO)

Bespilotna letelica uništila je vozilo Oružanih snaga Ukrajine Iveco VM90.

 

 

20.47 - Ministri odbrane Višegradske četvorke razgovaraju o Ukrajini i Bliskom istoku

Dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja Višegradske četvorke - Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, počeo je danas u Pragu.

Ministrima će se sutra pridružiti predstavnici Centralnoevropske odbrambene saradnje (CEDC) i zemalja Zapadnog Balkana kako bi razgovarali o bezbednosnoj situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku, prenosi slovačka agencija TASR.

Češka ministarka odbrane Jana Černohova dočekala je danas popodne kolege iz Slovačke, Poljske i Mađarske kod Nacionalnog spomenika u Vitkovu. Oni su na zvaničnoj ceremoniji zajedno položili venac na Grob Neznanog vojnika, a zatim su otpočeli sastanak u Muzeju vojske.

 

20.05 - Ukrajina će praviti granate s američkim firmama

Ukrajina će sa dve američke kompanije zajednički proizvoditi artiljerijske granate 155 milimetara, saopštio je ukrajinski ministar za strateške industrije Oleksandr Kamišin.

"Ukrajina nikada nije proizvodila takve granate i proćiće dve godine, maksimalno tri pre nego što bi proizvodnja mogla da počne", rekao je Kamišin.

 

19.25 - Ukrajina poziva na smanjenje potrošnje struje zbog oštećene termoelektrane

Ukrajinske vlasti pozvale su danas na smanjenje potrošnje struje posle napada na jednu termoelektranu u blizini fronta, u prvom pozivu tog tipa pred dolazak zime i zbog pretnji od novih ruskih napada.

"Poslepodne 7. decembra neprijatelj je pogodio termocentralu u zoni linije fronta", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike, ne navodeći preciznu lokaciju elektrane.

Kako se dodaje oprema je "teško oštećena" i dve električne jedinice su prekinule rad.

17.47  - Lukavo će izbeći blokadu

Ukrajina namerava da zaobiđe blokadu granica poljskih vozača kamiona dovoženjem kamiona voznim platformama, saopštio je danas ukrajinski zvaničnik iz Nacionalne železničke kompanije prema pisanju novinske agencije Interfaks, prenosi Rojters.

16:46 - Produžen pritvor dvojici advokata Navaljnog

Ruski sud produžio je pritvor dvojici advokata zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog do 13. marta.

Advokati Aleksej Lipcer i Vadim Kobzev optuženi su da su članovi ekstremističke grupe, prenosi Rojters.

Aleksej Navaljni

AP/Tanjug

 

 

16:20 - Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane
-Na kupjanskom pravcu odbijeno je pet ukrajinskih napada, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 75 pripadnika, dva tenka, četiri oklopna transportera;
-Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada, protivnik je izgubio gotovo 280 vojnika i dva oklopna transportera;
-Na donjeckom pravcu odbijena su dva napada, na južnodonjeckom su izvedeni napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je na tim pravcima ukupno izgubio gotovo 335 ljudi;
-Na zaporoškom i hersonskom pravcu ukrajinska vojska izgubila je ukupno gotovo 125 pripadnika,
-Na području Vesele Gore u DNR oboren je ukrajinski avion Su-25, tokom prethodnog dana uništeno je 27 dronova.

15:30 - Ruski nacionalista koji je hteo da se kandiduje protiv Putina ostaje u pritvoru

Ruskom nacionalisti Igoru Girkinu, koji je izjavio da želi da se kandiduje protiv predsednika Vladimira Putina na izborima u martu, moskovski sud produžio je danas pritvor za šest meseci, dok čeka suđenje po optužbama za podstrekavanje ekstremizma, i tako mu umanjio šanse da će mu biti dozvoljeno da se kandiduje, navodi Rojters.

Poznat i kao Igor Strelkov, bivši oficir Federalne službe bezbednosti, ukoliko bude osuđen za „javni poziv na vršenje ekstremističkih aktivnosti“, mogao bi da bude osuđen na pet godina zatvora.

 15:05 - Presretnuta letelica iznad Voronješke oblasti

Iznad Voronješke oblasti primećena je i sistemima za radioelektronsko ratovanje presretnuta ukrajinska bespilotna letelica, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Gusev.

14:41 - Kijev: Više od 19.500 ukrajinske dece deportovano u Rusiju

Komesar za ljudska prava ukrajinskog parlamenta rekao je da zvanično potvrđeni broj ukrajinske dece koju je Rusija deportovala sada iznosi preko 19.540.

Govoreći na konferenciji o ljudskim pravima u Kijevu, Dmitro Lubinjec je rekao da se u "Rusku Federaciju svakodnevno deportuje sve više grupa ukrajinske dece iz naše države“.

14:20 - Putin: Zapadni finansijski sistem zastareo

Predsednik Rusije Vladimir Putin je opisao zapadni finansijski sistem kao zastareo i rekao da je Rusija, koja je pogođena zapadnim sankcijama poput isključenja iz SVIFT platnog sistema, dokazala da može da savlada sve izazove.

Govoreći na finansijskoj konferenciji, Putin je rekao da će "monopolu velikih zapadnih banaka“ doći kraj narednih godina
zbog tehnološke revolucije.

14:00 - Rusija uhapsila čoveka optužujući ga za sabotažu

Ruska federalna služba služba bezbednosti saopštila je da je uhapsila muškarca beloruske nacionalnosti optuženog da je po naređenju ukrajinske obaveštajne službe razneo dva voza u Sibiru, u okviru akcije sabotaže protiv ruske infrastrukture, prenosi Rojters.

Uhapšeni je, prema tvrdnjama FSB, postavio eksplozivne naprave na dva voza, a uputstva dobio od drugog Belorusa koji se nalazio u Litvaniji i radio za Ukrajinu.

12:50 - Proglašena vazdušna opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Hmeljnickoj i Vinickoj oblasti Ukrajine. Ukrajinski mediji takođe su javili o eksplozijama u Hmeljnickoj oblasti.

12:30 - Nariškin: Ukrajina će postati drugi Vijetnam za SAD

Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljne obaveštajne službe, poručio je danas SAD da će podrška Zapada Ukrajini pretvoriti sukob u "drugi Vijetnam".

"Ukrajina će se pretvoriti u 'crnu rupu' koja će upijati sve više i više resursa i ljudi", istakao je Nariškin u članku u časopisu, "Obaveštajni operativac", preneo je Rojters.

On je naveo da SAD na kraju rizikuju stvaranje "drugog Vijetnama" i da će svaka nova američka administracija morati da pokuša da se nosi sa tim.

11:58 - Peskov: Bela kuća demonizuje Rusiju kako bi pridobila Kongres

Kremlj je optužio Belu kuću da igra na kartu ruske pretnje kako bi obezbedila novac od Kongresa, nakon što je predsednik SAD Džo Bajden rekao da bi Rusija mogla da napadne bilo koju zemlju članicu NATO-a, ako ne bude poražena u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Bajden želi
da "nastavi da spaljuje novac poreskih obveznika u ložištu rata“.

11:15 - Zbog hladnog vremena u Ukrajini nedostatak elektične energije

Ukrajinski operater električne mreže "Ukrenergo" je u četvrtak saopštio da je hladno vreme dovelo do povećane potrošnje struje, uzrokujući deficit u sistemu, zbog čega je uvezena struja iz Poljske, Slovačke i Rumunije.

10:55 - Ruski „suhoji“ uništili ukrajinske položaje na kupjanskom pravcu

Ruski lovci-bombarderi Su-34 izveli su napad na ukrajinske snage visokoeksplozivnim avionskim bombama na kupjanskom pravcu, uništivši ljudstvo i utvrđene položaje, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije. Optužio je Belu kuću da demonizuje Rusiju i rekao da bi i ostale zapadne zemlje okrenule leđa Kijevu, ako bi to učinio Vašington.

10:20 - Ukrajinci od SAD traže PVO sistem THAAD i avione F-18

Najnovija lista Ukrajine u kojoj potražuje američko oružje za koje smatra da je potrebno za borbu protiv ruske vojskeuključuje sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane, borbeneb avione F-18 "Hornet“, dronove, helikoptere "apači" i "crnog jastreba".

 

09:46 - Kijev: U ruskom napadu dronovima pogođena lučka infrastruktura na Dunavu

Jedan vozač je stradao, a zgrada za skladištenje i kamioni su oštećeni u ruskom napadu dronovima na luku na Dunavu, saopštio je guverner Odeske oblasti.

 

09:20 - Republikanci blokirali glasanje

Republikanci u američkom Senatu blokirali su glasanje o zakonu o pomoći Ukrajini i Izraelu, nakon što demokrate nisu izašle u susret njihovim zahtevima u vezi sa jačanjem bezbednosti južne granice SAD. Paket od 110 milijardi dolara uključivao je 61 milijardu za Ukrajinu, kao i sredstva za pomoći Izraelu i Gazi.

08.48 Uzbuna u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Hmeljnickoj i Vinickoj oblasti Ukrajine.
Ukrajinski mediji takođe su javili o eksplozijama u Hmeljnickoj oblasti.

 

08.00 Na telu poslanika pronađene dve rane

Na telu bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, koji je ubijen u Podmoskovlju, pronađene su dve rane od metka, saopštila je za Sputnjik viši pomoćnik načelnika regionalnog sedišta Istražnog komiteta Rusije Olga Vradij.
Ona je dodala da je pretražen i automobil ubijenog i hotelska soba u kojoj je živeo poslednjih meseci.

07.26 Peskov: Zapad produžava rat

Na Zapadu bi želeli da završe rat, ali to što se dešava na bojnom polju govori suprotno. Slanjem novca u Ukrajinu samo se produžava sukob, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Prema njegovim rečima, mantre o kontinuiranoj bezuslovnoj podršci Zapada Ukrajini nisu nove, ali su sada praćene problemima sa finansiranjem.
"Očigledno, (oni) imaju problema sa tim. Očigledno, u ovom trenutku, pre svega, Sjedinjene Države prolaze kroz unutrašnje protivrečnosti u razgovorima o tome da li ima smisla dalje nepromišljeno spaljivanje desetina milijardi dolara u peći ukrajinskog rata“, rekao je Peskov.

06.40 Šta vojna pomoć SAD-a podrazumeva?

Novi paket vojne pomoći SAD Ukrajini u vrednosti od 175 miliona dolara, između ostalog, uključuje municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju, protivoklopne rakete, municiju za malokalibarsko oružje i opremu za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture, saopštio je Stejt department.

06.00 Bajden: Putin će napasti NATO

Američki predsednik Džozef Bajden zamolio je  republikance za novu infuziju vojne pomoći Ukrajini.

"Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće stati na tome“, rekao je Bajden. Putin će napasti saveznika iz NATO-a, pa onda ćemo imati američke trupe koje se bore protiv ruskih trupa, upozorio je američki predsednik.

"Ne možemo dozvoliti Putinu da pobedi“, poručio je Bajden.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aleks

07.12.2023 08:03

"Amerika odlučila", da Putin napadne NATO. Kako će sam čovek, ima li koga da mu pomogne ?