"OSVANUO ZNAK ZA VOLODIMRA ZELENSKOG" Ukrajinski lider pred paklenom dilemom?
Foto: EPA/EPA/JIM LO SCALZO

Kašnjenje američke vlade u pružanju finansijske podrške Kijevu jasno stavlja do znanja ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da je vreme da on napusti svoju funkciju, piše Strana.ua.

Vašington daje "znak"

- Postoje verzije da na ovaj način Vašington navodno pokušava da gurne Kijev u pregovore sa Rusijom o primirju ili daje znak da je vreme da Zelenski ode - navodi se u publikaciji.

Problemi sa dodelom zapadne pomoći jasno oslabljuju domaće političke pozicije Zelenskog, a takođe stvaraju niz vojnih i ekonomskih problema za Ukrajinu, primećuju novinari.

106 milijardi dolara

Američki predsednik Džozef Bajden je prethodno od Kongresa tražio 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini, ali nije dobio nedvosmislenu podršku. Dom sa republikanskom većinom glasao je da podrži samo Tel Aviv , ali je Senat pod kontrolom demokrata blokirao inicijativu.

Bajden je izjavio da neće potpisati nacrt zakona o dodeli pomoći samo Izraelu bez Ukrajine ako Kongres odobri takav dokument.

Dan ranije su republikanski senatori napustili brifing o pomoći Ukrajini i Izraelu jer nisu dobili odgovor demokrata na svoje predloge. Vladimir Zelenski je takođe otkazao učešće na događaju u poslednjem trenutku . Kongresni dopisnik Foks njuza Čed Pergram rekao je da je na sastanku vladala "napeta" atmosfera.

Ukoliko Kongres sada ne uspe da se dogovori o pomoći Ukrajini, to će morati da se uradi posle božićnih praznika, koji će početi 14. decembra za kongresmene i 15. decembra za senatore. Predstavnički dom nastaviće sa radom 9. januara, a Senat 8. januara.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading