Ričard Nikson i Bil KLinton
Foto: Alo/Printscreen

Predsednička biblioteka Klinton deklasifikovala je sadržaj pisma koje je 21. marta 1994, mesec dana pre svoje smrti, tadašnjem američkom predsedniku Bilu Klintonu poslao Ričard Nikson, bivši šef Bele kuće. U njemu se, prenose mediji, spominje potencijalni rat u Ukrajini, koji je uporedio sa onim u Bosni i Hercegovini.

Večernji list navodi da u tom pismu, koje se pokazalo proročanskim, Nikson (81) na sedam stranica iznosi procenu političke situacije u Rusiji, na čijem čelu je tada bio predsednik Boris Jeljcin. Nikson tu predviđa prekid odnosa Moskve i Kijeva i to da bi vlast mogao da preuzme neko od nacionalista.

Navodi se da, iako Niksona mnogi pamte po aferi "Votergejt", treba reći da je on u vreme Hladnog rata bio pokretač poboljšanja odnosa sa Sovjetskim Savezom. Nikson je 1972. godine u Moskvi, kao prvi američki predsednik koji je posetio glavni grad Rusije, sa sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevim potpisao sporazum o ograničavanju nuklearnog strateškog naoružanja.

Pismo Klintonu Nikson je napisao nakon što se vratio sa dvodnevnog putovanja u Rusiju i Ukrajinu, a na temelju onoga što je video tamo Klintonu je poručio da je tek stvorena demokratija u opasnosti i da su dani Borisa Jeljcina kao neupitnog vođe Rusije odbrojani.

"Njegovi napadi teškog pijanstva su duži, a depresivna razdoblja češća. Najproblematičnije je to što on, u antiameričkoj atmosferi kakva je u Dumi i u zemlji, više ne može da ispunjava svoje obaveze prema vama i drugim zapadnim čelnicima“, opisao je Nikson stanje tadašnjeg ruskog predsednika.

Nikson je tadašnju situaciju u Ukrajini ocenio kao "vrlo eksplozivnu“ i naveo da će "ako se dopusti da ona izmakne kontroli, Bosna izgledati kao baštenska zabava", misleći na rat koji je u to vreme bio u punom jeku. Navodi se da je Nikson savetovao Klintona da ojača američko diplomatsko predstavništvo u Kijevu. On mu je u pismu prepričao razgovore koje je vodio s američkim poslovnim ljudima, a koji su mu se žalili da ambasada SAD u ukrajinskoj prestonici nema dovoljno osoblja i da nije adekvatno vođena.

Nikson je takođe pozvao Klintona da ostvari odnose s Jeljcinovim potencijalnim naslednicima. "Buš je pogrešio što se predugo držao Gorbačova zbog svog bliskog ličnog odnosa s njime. Morate da izbegnete tu grešku u svom vrlo dobrom ličnom odnosu s Jeljcinom“, poručio je Nikson Klintonu.

On ipak nije bio siguran ko bi mogao da preuzme vlast u Rusiji. "Još uvek nema nikoga ko je u Jeljcinovoj klasi kao potencijalni vođa Rusije", napisao je Nikson. On je, međutim, predvideo da bi "verodostojnog kandidata za predsednika“ mogla da iznedri nacionalistička i populistička plima u Rusiji.

Pismo Niksona Klintonu upućeno je više od pet godina pre dolaska na vlast Vladimira Putina.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Milena Popović priznala šta je sve uradila na svom telu Celu emisiju “U RINGU” sa Milenom Popović možete pogledati na našem YouTube kanalu ▶️ #alo #alodnevnenovine #milenapopovic #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading