Zelenski plače
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Zelenski priznaje da je kontraofanziva Ukrajine na Rusiju propala. On je priznao da pokušaj Ukrajine da iznudi rusko povlačenje nije postigao „željene rezultate", prenosi britanski "Metro".

To dolazi usred pritiska na Kijev da uđe u mirovne pregovore sa Rusijom, jer se čini da se zapadna podrška deli.

Saveznici su doveli u pitanje cenu visokotehnološkog oružja i opreme, jer kontraofanziva zastaje zbog zamrznutih bojnih polja i snažnog otpora prenaoružanih ruskih trupa.

Govoreći u Kijevu, Zelenski je priznao da je Ukrajina „želela brže rezultate“.

Upitan da li oseća pritisak da uđe u mirovne pregovore, rekao je: „Još to ne osećam“, ali je dodao da se neki glasovi uvek čuju.

Poslednjih meseci međunarodni lideri, poput Rišija Sunaka i Džozefa Bajdena, bili su fokusirani na sukob na Bliskom istoku između Hamasa i Izraela.

Velika Britanija nije najavila produženje svog paketa vojne pomoći Ukrajini od 2,3 milijarde funti koji ističe u martu.

U međuvremenu, Putin je militarizovao rusku ekonomiju što je dovelo do zapanjujućeg sedmostrukog povećanja proizvodnje tenkova. Proizvodnja artiljerije i oklopnih vozila takođe je više nego udvostručena.

Ruske trupe značajno su napredovale ka ukrajinskoj teritoriji duž linije fronta od 621 milju. Spremni su da zauzmu strateški značajan grad Avdijevku, koji Ukrajina drži od 2014.

Zelenski je rekao: „Želeli smo brže rezultate. Iz te perspektive, nažalost, nismo postigli željene rezultate. I ovo je činjenica. Nema dovoljno snage da se brže postignu željeni rezultati. Možemo da vidimo posledice promene [pažnje] globalnog društva zbog tragedije na Bliskom istoku, samo slepi to nisu mogli da prepoznaju… Ne smemo dozvoliti da ljudi zaborave na rat ovde. Pažnja je jednaka pomoći.

Ukrajinci su hteli da probiju odbranu Rusije i napreduju sve do Azovskog mora kada su pokrenuli svoju kontraofanzivu ranije ove godine, a to se sada čini van domašaja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading