Rat u Izraelu
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

17Na pravcu Soledara, borbe se nastavljaju na prilazima Bogdanovki na jugu, nema promena. Na južnom krilu u rejonu Klešćejevke, bespilotna letelica i artiljerija sprečavaju OSU da se kreće tokom dana, pogađajući mesta gde je koncentrisano ljudstvo.

U pravcu Donjecka front je počeo da se pomera: jutros su se javili izveštaji o potpunom raščišćavanju Marjinke: povod je bio snimak sa ruskom zastavom koja se zavila iznad kuće u ulici Komsomolskoj na najzapadnijoj periferiji grada. Međutim, još je rano govoriti o zauzimanju Marjinke - OSU i dalje drži položaje u severozapadnom delu. A da bi se ukrajinske snage potpuno uništile u ovoj oblasti, potrebno je još mnogo posla.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

23.18- Planira se obuka 40.000 ukrajinskih vojnika

Šef vojnog komiteta EU, general Robert Briger, rekao je tokom posete Estoniji da Unija namerava da na proleće naredne godine obuči 40.000 ukrajinskih vojnika.

"Već smo obučili 34.000 ukrajinskih vojnika, a na proleće 2024. planiramo još 40.000. Do sada smo Ukrajini isporučili vojnu pomoć u iznosu od 27 milijardi evra navodi reči Brigera pres-služba estonske vojske.

23.10- Ukrajinska SBU sprečila Porošenka da izađe iz zemlje

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je večeras da je sprečila bivšeg predsednika Petra Porošenka da napusti zemlju jer smatra da je Rusija želela da iskoristi njegov navodni susret sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom ''da se naškodi ukrajinskim interesima''.

Porošenkova politička partija, Evropska solidarnost, saošptila je da je bivši predsednik imao zakazane sastanke u Poljskoj i SAD, upozorivši SBU da se ne meša u politiku, preneo je Rojters. Porošenku je u petak zabranjen izlazak iz zemlje na graničnom prelazu. SBU tvrdi da je on planirao da se susretne sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koji se protivi članstvu Ukrajine u EU.

21.52- Oborene dve rakete S-200

Ruska PVO oborila je dve ukrajinske rakete S-200 iznad Azovskog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

18.02- Slovački drumski prevoznici počinju blokadu granice sa Ukrajinom

Slovački drumski prevoznici počeće danas blokadu granice sa Ukrajinom, uz najavu skoro potpunog zatvaranja prelaza za kamione dok Evropska unija ne ispuni njihove zahteve za strožim pravilima za ukrajinske konkurente.

Predsednik slovačkog sindikata autoprevoznika UNAS Stanislav Skala rekao je da je njegov tim spreman da blokira prelaz Visne Nemecke/Uzhorod, jedini granični prelaz za teretna vozila, od 15 časova po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

17.47- Nemačka poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini

Nemačka vlada poslala je novi paket vojne pomoći Ukrajini, objavljeno je na sajtu vlade u Berlinu.

Paket uključuje 3.840 projektila kalibra 155 mm, 250 kompleta eksploziva, dva vozila za odbranu granice, jedan mobilni antensko-jarbolni sistem, 25 laserskih daljinomera i pet sistema za detekciju dronova, prenosi Ukrinform, Novi paket pomoći iz Nemačke obuhvata i četiri tegljača HKS81 i četiri poluprikolice, osam kamiona modela Zetros i tri vozila (kamioni, minibusevi, terenska vozila).

16.09- Ruski izaslanik: Rusija i Ukrajina pregovaraju o razmeni zarobljenika

Rusija i Ukrajina nastavljaju kontakte u vezi sa pitanjem razmene zarobljenika, ali detalji o tome ne mogu da budu javno objavljeni, rekao je specijalni izaslanik ruskog ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnik.

On je istakao da postoje kontakti na nivou nadležnih zvaničnika i da postoje spiskovi zarobljenika za razmenu.

 

15.22- Anketa: Ukrajinci više veruju Zalužnom nego Zelensko 

Ukrajinci više veruju glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom nego predsedniku države Volodimiru Zelenskom, prema istraživanju sociološke grupe Rating.

"Poverenje Ukrajinaca u glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog premašilo je poverenje u predsednika Volodimira Zelenskog. Zalužnom 'potpuno veruje' 63 odsto ispitanika, a Zelenskom 39 odsto, 19 odsto njih 'prilično veruje' Zalužnom, a predsedniku 33 procenta", navedeno je u rezultatima ankete.

14.45- Medvedev: Počinje rat svim raspoloživim sredstvima

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je na društvenoj mreži VKontakte da će Rusija odgovoriti direktno proporcionalno ili asimetrično na mešanje u unutrašnje stvari i podršku pseudoopozicije.

 Tamo gde je to moguće, mi ćemo odgovoriti na mešanje u unutrašnje ruske poslove, podršku raznim pseudoopozicionim mankurtima koji žele raspad Rusije, na sve raspoložive načine, direktno proporcionalno stepenu agresije ili, ako je potrebno, asimetrično - napisao je on na svojoj stranici na društvenoj mreži „VKontakte“.

- Strategija „fer projekcije moći“ može se koristiti protiv protivnika u svim sferama – vojnoj, ekonomskoj, kulturnoj, transportnoj i logistici, informacionim tehnologijama i drugim -poručio je Medvedev.

14.23 Rusija i Ukrajina pregovaraju o razmeni zarobljenika

Rusija i Ukrajina nastavljaju kontakte u vezi sa pitanjem razmene zarobljenika, ali detalji o tome ne mogu da budu javno objavljeni, rekao je specijalni izaslanik ruskog ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnik.

On je istakao da postoje kontakti na nivou nadležnih zvaničnika i da postoje spiskovi zarobljenika za razmenu. Pregovori su u toku, rekao je Mirošnik za televiziju Solovjev, preneo je TASS.

13.52 Stoltenberg: NATO ne može da proizvede dovoljno naoružanja

Evropske zemlje slede sopstvene interese i ne mogu da šire proizvodnju oružja za Ukrajinu, prenosi nemačka televizija N-TV reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Kao primer je naveo da je potrebno poboljšati situaciju koja se odnosi na "glad za granatama" u Oružanim snagama Ukrajine.

EU je obećala Ukrajini do marta 2024. godine 1.000.000 granata, ali je do novembra isporučeno tek 300.000.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius je, takođe, priznao da Evropska unija neće u roku uspeti da ispuni obećanje dato Kijevu.

12.43 Rosatom i IAEA dogovorili se o konsultacijama o nuklearki Zaporožje

Generalni direktor ruske državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačov i šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi dogovorili su se da u periodu od januara do februara održe sveobuhvatne konsultacije o nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštio je danas Rosatom.

"Fokus je bio na pitanjima koja se odnose na obezbeđivanje nuklearne sigurnosti nuklearke Zaporožje. Konkretno, razgovarano je o radu misije IAEA u elektrani i predstojećoj rotaciji eksperata Agencije koja je zakazana za 5. decembar", dodaje se u saopštenju.

Lihačov je rekao da je Rosatom spreman da nastavi zajednički rad u toj oblasti i da podržava korišćenje nuklearne energije u civilne svrhe. Zaporoška nuklearna elektrana u Ukrajini je najveća nuklearna elektrana u Evropi, a kontrolu nad njom ruske snage su preuzele u oktobru 2022. godine. Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje nuklearke Zaporožje, a IAEA je u više navrata saopštavala da je potrebno stvaranje sigurnosne zone oko nuklearke.

11.52 Ruski dronovi uništavaju položaje Kijeva

Ruska vojska objavila je snimak kako dronovima uništava vatrene položaje ukrajinske vojske kod Belogorovke.

 

 

11.13 Kijev: Prekid struje u Zaporožju otklonjen,moglo da dođe do nuklearne katastrofe

 Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, ponovo je priključena na električnu mrežu, nakon što je otklonjen kvar koji je doveo do prekida poslednje linije do nje sa teritorije koju kontroliše Kijev, saopštilo je danas Ministarstvo energetike Ukrajine.

Prema saopštenju koje je ukrajinsko Ministarstvo energetike objavilo na Telegramu, jedan vod do elektrane je prekinut u petak, dok je poslednji, od 750 KW, bio prekinut rano jutros.

"Ovo je osmi nestanak struje koji se dogodio u elektrani u Zaporožju i koji je mogao da dovede do nuklearne katastrofe", navedeno je u saopštenju. Ministarstvo dodaje da je nakon gubitka priključka na mrežu elektrana uključila 20 rezervnih generatora za snabdevanje električnom energijom, a da su ukrajinski stručnjaci popravili vod od 750 KW, koji sada ponovo snabdeva elektranu strujom.

Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, i najveća je nuklearna elektrana u Evropi. Elektranu je zauzela Rusija u martu 2022. godine i ona više ne proizvodi električnu energiju, ali joj je struja potrebna za hlađenje jednog od reaktora koji je u stanju "vruće konzervacije", odnosno nije u potpunosti isključen, navodi Rojters

10.21 Ukrajinska vojska granatirala sela na levoj obali Dnjepra

Ukrajinska vojska ispalila je 22 granate na selo Aljoški na levoj obali Hersonske oblasti, a još 42 granate ispaljene su i na objekte civilne infrastrukture u drugim okolnim selima, sapoštio je za Sputnjik neimenovan izvor upoznat sa situacijom.
Kako je rekao, ukupno su ukrajinske snage proteklog dana ispalile preko 60 granate na sela koja se nalaze duž leve obale Dnjepra.
Trenutno se utvrđuje kolika je materijalna šteta načinjena na teritoriji Hersonske oblasti.

09.43 Napad "lancetima" na ukrajinske položaje

Ruska padobranska jedinica napala je ukrajinske položaje na desnoj obali Dnjepra uz baražnu podršku "lanceta", javljaju Sputnjiku izvori iz Ministarstva odbrane.

Prethodno je izviđanje obavljeno dronovima kako bi se utvrdili tačni položaji ukrajinskih snaga, kao i njihovi brodovi odakle su se oni prebacivali na levu obalu Dnjepra.

Iz Ministarstva tvrde da je u napadu likvidiran veliki broj ljudstva, a uništena su i sva plovila koja su bila korišćena u dosadašnjim ukrajinskim napadima.

08.52 Rusija:Oružane snage sada imaju više od 1,3 miliona vojnika

Maksimalna snaga Oružanih snaga Rusije povećana je za 170 hiljada vojnika, tako da sada imaju više od 1,3 miliona vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se napominje da sada, "u skladu sa ukazom predsednika Rusije od 29. novembra 2023. godine", Oružane snage imaju milion i 320 hiljada vojnih lica“, prenela je agencija RIA Novosti. Dodaje se da se ovaj proces odvija u fazama i da je reč o Rusima koji žele da služe po ugovoru. "S tim u vezi, ne planira se značajno povećanje regrutacije građana, niti je u planu mobilizacija", ističe Ministarstvo odbrane. U tom resoru objašnjeno je da je povećanje broja vojnika u Oružanim snagama posledica rastućih pretnji Rusiji povezanih sa ''specijalnom operacijom u Ukrajini'' i aktuelnim širenjem NATO-a. "Što se tiče Severnoatlantske alijanse, reč je o povećanju vojnog kontingenta bloka u blizini ruskih granica, kao i o razmeštanju dodatnih sistema PVO i udarnog naoružanja", navodi Ministarstvo.

Napominje se da se "potencijal taktičkih nuklearnih NATO snaga povećava, a da SAD nameravaju da zamene 200 zastarelih nuklearnih bombi sa slobodnim padom koje se nalaze u Evropi i Turskoj novom verzijom visoke preciznosti do kraja 2025. godine. "U sadašnjim uslovima dodatno povećanje borbene snage i broja ruskih trupa predstavlja adekvatan odgovor na agresivne aktivnosti Alijanse", poručuje Ministarstvo odbrane Rusije.

08.15 Ruski dronovi locirali ukrajinske čamce

Ruske trupe izvele su uspešan napad na ukrajinske snage na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti i sprečile njihovo iskrcavanje na levu obalu, prenose ruske agencije pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski izviđački dronovi otkrili su na desnoj obali Dnjepra ukrajinske čamce na koje je ukrcavano osoblje za prebacivanje na levu obalu Dnjepra i iskrcavanje, prenosi agencija RIA Novosti. Svi ciljevi su uništeni, uključujući mnogo vojnika, navelo je Ministarstvo odbrane Rusije.

07.07-Bajden dobio dve opcije za Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi da natera ukrajinsko rukovodstvo da uđe u mirovne pregovore sa Rusijom kako bi se izbegle ozbiljnije posledice po Kijev, piše Responsible Statecraft.

- Nije dovoljno da Vašington poziva na pregovore sa Ukrajinom iza zatvorenih vrata. Takođe je nerazumno odlagati bilo kakvu diplomatsku inicijativu do sledećih predsedničkih izbora u SAD, koji će se održati skoro godinu dana od sada, u nadi da će obe ukrajinske snage a američka pomoć će trajati toliko dugo - kaže se u članku.

- Ukrajina možda neće moći da izdrži toliko dugo, a veliki ruski uspeh, uključujući osvajanje mnogo veće ukrajinske teritorije, ostaviće Bajdenovu administraciju pred bolnim izborom: prihvatiti poraz Ukrajine, što bi bilo ozbiljno poniženje za SAD i NATO, ili zapreti direktnom intervencijom i rizikuje nuklearni rat sa Moskvom - rezimira on.

 

06.30-  Džon Miršajmer: Nismo Rusiju shvatili ozbiljno

I pre početka rata u Ukrajini, Moskva je pokušavala da sporove reši diplomatskim putem, podseća profesor političkih nauka na Univerzitetu u Čikagu Džon Miršajmer.

- Ali nismo to shvatili ozbiljno, nismo pokazivali mnogo interesovanja da to zaustavimo, iako smo trčali i vikali: rat dolazi. Tada je izbio rat i počeli su mirovni pregovori u kojima su učestvovali Izrael, Turska i drugi. I činilo se da će sve proći, da će rat biti ugašen. I Zelenski je bio za, i Putin je bio za. Dakle, šta smo mi, Sjedinjene Države, uradile? Sve smo prekinuli. Izgledalo je ludo. A kasnije te godine, general Mili, nakon što su Ukrajinci izvojevali dve velike taktičke pobede – u Harkovu i Hersonu – general Mili, koji mudro prepoznaje da je to najveći mogući uspeh, kaže: hajde da pregovaramo. Hajde da vidimo da li sada možemo da okončamo rat. A Bajdenova administracija ga je ukorila i jasno stavila do znanja da neće zaključiti sporazum. I tu smo se našli, i u kakvoj očajnoj situaciji se nalazi Ukrajina, a Rusi su glavni - kazao je Miršajmer za YT kanal Jugding Freedom.

06.00 Vašington je zahtevao da Kijev vrati američke tenkove Abrams koji su prethodno isporučeni Ukrajini.

Ovo su objavili američki mediji. Ističe se da je reč o 31 borbenom vozilu predatom Oružanim snagama Ukrajine.

Prema pisanju američkih medija, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je tokom posete Kijevu izrazio uporan zahtev za vraćanje tenkova Abrams.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading