Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva/Alo/Privatna arhiva

Rakete sa kasetnim punjenjem iz višecevnog bacača Uragan, kalibra 220 mm, pale su u dvorišta nekoliko stambenih zgrada i na supermarket. Uništeno je više parkiranih automobila, civilnih žrtava na sreću nije bilo. Stambene zgrade u Donjecku uglavnom su poluprazne, a prodavnice se zatvaraju rano i to je jedan od razloga zašto noćna stihijska bombardovanja Oružanih snaga Ukrajine uglavnom ne izazivaju veće civilne žrtve.

Ruska armija tvrdi da su u prošli četvrtak veče oborili nekoliko raketa „hajmars“ nad Donjeckom. Ukrajinska vojska od početka rata koristi taktiku da starim sovjetskim raketama Točka-U i višecevnim bacačima „uragan“ optereti ruske PVO sisteme, neposredno nakon kojih lansiraju „hajmarse“ dok Rusi dopunjavaju svoje PVO baterije. „Hajmarsi“ imaju neuporedivo veću razornu moć i cilj pogađaju bukvalno u centar, ali je zbog visoke cene njihova primena ograničena.

Dakle, postoji verovatnoća da je ruska PVO prioritet stavila na obaranje „hajmarsa“ i svesno propušta „uragane“. To bi moglo da impliciraju ne samo dejstva od četvrtka, već i od ponedeljka. Tada su intenzivnije upotrebljene rakete „uragan“ sa kasetnim bombama i, zanimljivo, nije bilo podataka o aktivnosti PVO, niti sam ja lično čuo tipičnu detonaciju ovog oružja. Subjektivni osećaj mi je govorio da su se detonacije kaseta, koje i mi dobro pamtimo iz 1999, čule možda i čitav sat. Nažalost, ovog puta nije prošlo bez civilnih žrtava. Poginulo je dvoje, 12 ljudi je ranjeno, od čega troje novinara.

Privatna arhiva

Alo/Privatna arhiva

 

Jedan od rejona grada koji je izložen najintenzivnijem bombardovanju je davno zatvorena železnička stanica i obližnja pijaca, bombardovana u nekoliko navrata tokom leta i jeseni prošle godine. Prodavci koje sam zatekao na zgarištima i ruševinama nekadašnjih tezgi jedna su od najupečatljivijih scena u Donjecku i ilustracija kako se lokalno stanovništvo saživelo sa nevoljama i stradanjima koja traju duže od devet godina. Prodavci kažu da kupaca ima, naročito izjutra. Nisu bili raspoloženi za fotografisanje. Prodaju uglavnom lokalno povrće i voće, dimljenu ribu, kobasice, slaninu i svinjska rebra. Na jednoj tezgi primetio sam i nar za koji kažu da je iz Azerbejdžana. Cene su, preračunato u evrima, značajno niže nego u Srbiji ili Crnoj Gori.

Nad zgarištima pijace uzdiže se Crkva Svetog Nikolaja Čudotvorca, osveštana godinu dana pre početka sukoba. Zlatne kupole ove raskošne bogomolje ukrajinske rakete su zasada promašile. Kao i martu prošle godine, kada sam prvi put došao u Donjeck, snabdevenost maloprodajnih objekata je solidna. Može da se kupi sve od osnovnih životnih namirnica do kompjuterske i bele tehnike, koja je, bez obzira na zapadno poreklo, znatno jeftinija nego kod nas na Balkanu.

Zbog čestog stihijskog bombardovanja već drugu nastavnu godinu zaredom škole i univerziteti su zatvoreni i nastava se odvija u onlajn režimu. Sa izuzetkom gromkih kanonada artiljerije, bacača „grad“ i detonacija PVO raketa ne bi se na prvi pogled reklo da se na svega 10-15 km vodi krvavi boj i da civili svakodnevno ginu. Ipak, kada prošetate gradskim parkom do spomen-obeležja „Aleja anđela“, videćete da se broj ubijene dece u ukrajinskom bombardovanju u odnosu na kraj marta 2022. povećao više od 2,5 puta, sa 88 (od 2014. plus prvi mesec SVO) na 230. Poslednja stradala devojčica u Donjecku zvala se Ilona Olhovaja. Imala je šest godina i 1. septembra ove godine na igralištu ispred njene zgrade ubila ju je ukrajinska raketa iz bacača „grad“.

Ruska država konkretnim postupcima pokušava da ubedi lokalo stanovništvo da će tu ostati zauvek. Pored vodovoda, ubrzane obnove Mariupolja, aktivno se rekonstruiše i putna infrastruktura, kao recimo i auto-put Donjeck - Mariupolj. U toku je izgradnja i potpuno novog auto-puta ka prelazu Uspenka, gde od pre nekoliko meseci nema kontrole lica koja ulaze u DNR, dok je u obratnom smeru kontrola zadržana. Najveći problem je i dalje bezbednost civila, jer ukrajinske snage i dalje u gradićima Avdejevki i Krasnogorvki stoje na oko 15 kilometara od centra grada. Izbacivanje Ukrajinaca sa ovih pozicija je važno da bi centar Donjecka bio van dometa artiljerije, „grada“ i „uragana“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading