Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Ukrajina je u ponedeljak Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) predala tužbe protiv Poljske, Mađarske i Slovačke jer su se usprotivile Briselu i zabranile uvoz ukrajinskog žita, piše Politiko.

Ovaj je spor razedinio EU, a evropski diplomate su se posebno naljutile na Varšavu. Sukob oko žita biće veliki ispit za odnose Kijeva i Unije, a trenutak u kojem je izbio im takođe ne odgovara.

Na Zapadu strahuju i da će ih biti još.

Tenzije oko ukrajinskog žita kulminirale su u prošlog petka, kada je Evropska komisija odlučila da se ono može prodavati širom EU. Time su ukinute restrikcije koje su proletos isposlovale istočne članice Unije jer su htele da zaštite svoje poljoprivrednike.

Nekoliko sati nakon što je Komisija donela spomenutu odluku, Poljska, Mađarska i Slovačka objavile su da se na njihovim teritorijama ukrajinsko žito neće prodavati. Tim su potezom naljutili Evropsku komisiju.

Ministar poljoprivrede Savezne Republike Nemačke Cem Özdemir rekao je da su se Poljska, Mađarska i Slovačka "delomično solidarisale" s Ukrajinom. "Kad vam to odgovara, onda ste solidarni. Kad ne, onda niste", rekao je Özdemir u ponedeljak uoči sastanaka ministara poljoprivrede članica Evropske unije.

Jedan evropski diplomata je rekao da je Poljska tu odluku donela jer se u njoj idućeg meseca održavaju parlamentarni izbori te zato što joj je politika momentalno važnija od ekonomije.

Spor oko žita ogolio je konflikt koji stalno ugrožava jedinstvo Zapada - koliko će dugo EU moći podržavati Ukrajinu, pogotovo kada se zna da mora poboljšati svoju ekonomiju i ekonomije svojih članica? To će se pitanje nastaviti potezati kako se Ukrajina, poljoprivredna velesila, bude približavala članstvu u Uniji.

Ministri spoljnih i evropskih poslova članica EU raspravljaće u utorak o proširenju Unije, odnosno primanju u članstvo Ukrajine i zemalja zapadnog Balkana.

Lideri Evropske unije naglasili su da Ukrajinu zbog ruske invazije treba primiti u članstvo.

Međutim, Uniji postaje jasno da će se ona morati promeniti ako želi da delomično devastirana zemlja s više od 40 miliona postane njen deo.

Ako postane članica EU, Ukrajina će najviše profitirati od subvencija Brisela za poljoprivredu. To znači da će Unija morati da menja poljoprivrednu politiku. Povrh toga, pitanja rekonstrukcije Ukrajine, regionalne humanitarne pomoći i reformi koje Kijev mora sprovesti još nisu dobila detaljne odgovore.

Svako od tih pitanja moglo bi skupo koštati pojedine članice Unije.

"Žito je naš prvi ispit", rekao je jedan evropski zvaničnik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading