RUSI OBJAVILI: POSADA SU-35S UNIŠTILA AVION OSU! Kijev javlja uspeh na frontu (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je da će Kijev odgovoriti na napad na Černigov u kojem je u subotu poginulo sedam osoba, a desetine je povređeno.

Zelenski je posetio Holandiju i Dansku koje su obećale da će Ukrajini isporučiti borbene avione F-16.

Ukrajinski predsednik je poručio da će to ojačati odbranu te zemlje.

Ruski zvaničnici tvrde da su ukrajinske bespilotne letelice juče pogodile tri oblasti, pri čemu je povređeno pet ljudi. Dodaju i da su sprečeni napadi na Moskvu i Moskovsku oblast.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Kraj bloga

Bitka kod Belogorovke (VIDEO)

23.03 - Artiljerija 85. brigade Južne grupe Oružanih snaga Rusije uništava vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u blizini luganskog sela Belogorovka

 

 

Novi udar "Šaheda"

22.38 -Dron "Šahed" je udario u civilni objekat u Černigovskoj oblasti, preneli su ukrajinski mediji.

Do pucnjave je došlo u naselju pogranične zajednice, rekao je čelnik regiona Vjačeslav Čaus.

Vazdušna opasnost se nastavlja. Građani su upozoreni da ne napuštaju skloništa.

"GRČKA ĆE UČESTVOVATI U OBUCI PILOTA" Zelenski izrazio zahvalnost

22.16 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da će Grčka učestvovati u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

Rusi objavili uspeh na frontu

21.48 - Ruska armija zauzela utvrđeno naseljeno mesto Sinkovka koje se nalazi 6-7km severoistočno od Кupjanska, prenose ruski izvori. Ukrajinska stana nije se još uvek oglasila.

 

 

U blizini Rabotina uništen oklopni transporter Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

21.10 -

 

 

Grčka podržava članstvo Ukrajine u NATO kad se ispune uslovi

20.34 - Grčka podržava članstvo Ukrajine u NATO kada to saveznici usaglase i budu ispunjeni uslovi, predviđeni Deklaracijom samita NATO u Viljnusu, navodi se u zajedničkoj deklaraciji Grčke i Ukrajine o evroatlantskoj integraciji Ukrajine, potpisanoj nakon pregovora grčkog premijera Кirijakosa Micotakisa i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog u Atini.

U deklaraciji se ističe da će Grčka i nadalje podržavati jaku i efikasnu političku i materijalnu podršku Severnoatlantske alijanse Ukrajini kako bi omogućila Кijevu da efikasno brani svoju teritoriju na kopnu, moru i u vazduhu, prenosi Sputnjik.

 

KIJEV KIPTI OD BESA! Mediji napravili katastrofalnu grešku i otkrili krucijalan položaj vojske!

20.00 Predviđena kazna zatvora za širenje takvih informacija je od pet do osam godina, podseća Ana Maljar

Rusi javljaju: Posada Su-35S uništila je avion Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

19.48 -  Posada Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Su-35S uništila je avion Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne operacije, prenose ruski izvori i dodaju:

- U toku izvršavanja borbenih zadataka, posade višenamenskih lovaca Su-35S patrolirali su zadatim područjem, pokrivajući bombardere i jurišne avione, kao i helikoptere vojne avijacije. Tokom sledećeg naleta, piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije su blagovremeno otkrili i uništili neprijateljsku letelicu.

Ukrajinska strana nije se oglasila o ovom navodima.

 

 

"Napustite Belorusiju"

19.27 Ambasada Sjedinjenih Država u Belorusiji izdala je u ponedeljak upozorenje i pozvala svoje državljane da odmah napuste Belorusiju.

Dejstvo "Lanceta" u pravcu Zaporožja (VIDEO)

18.52

 

 

Zelenski: Švedska oklopna vozila CV-90 proizvodiće se u Ukrajini

18.30 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je na svom Telegram kanalu da će se u Ukrajini proizvoditi švedska oklopna vozila CV-90.

Ranije je kabinet Zelenskog saopštio da su Ukrajina i Švedska potpisale izjavu o jačanju saradnje po pitanju proizvodnje, eksploatacije, pripreme operatera i održavanja švedskih oklopnih vozila CV-90.

Zelenski: Svi susedi Rusije su ugroženi ako Ukrajina ne bude izvojevala pobedu

18.00 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je danas, dan nakon što su Danska i Holandija objavile da će do kraja godine Ukrajini poslati američke ratne avione F-16, da će, u slučaju uspeha ruske invazije, drugi delovi Evrope biti u opasnosti od vojne agresije Kremlja.

Ukrajinske trupe ponovo granatirale Zajcevo

16:57 - Ukrajinske trupe u 15 časova ispalile su deset raketa na Zajcevo, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine, prenele su RIA novosti. 

Danska: Kijev može da koristi naše F-16 samo u Ukrajini

16:20 - Ukrajina može da koristi borbene avione F-16 koje će joj isporučiti Danska i Holandija jedino na svojoj teritoriji, rekao je danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen.

"Doniramo oružje pod uslovom da se njime protera neprijatelj sa teritorije Ukrajine. I ništa dalje od toga", rekao je Eleman-Jensen, ističući da je to uslov isporuke.

 

Erdogan: Moguć sastanak s Putinom 

15:50 - Predsednik Turske Rdžep Tajip Erdogan izjavio je da je moguće da će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i razgovarati s njim o crnomorskoj inicijativi za transport žita, ako pronađe prostora u septembru, u svom zgusnutom rasporedu obaveza.

Zelenski uveren da će Rusija izgubiti rat

15:25 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je okupljenima u Danskoj da su ga obećane isporuke američkih borbenih aviona F-16 uverile da bi Ukrajina mogla da prekine rusku invaziju.

Danska i Holandija su  najavile da će isporučiti prve F-16 Ukrajini, a prvih šest bi trebalo da budu isporučene do kraja godine.

"Danas smo uvereni da će Rusija izgubiti ovaj rat", rekao je Zelenski hiljadama ljudi koji su se okupili ispred danskog parlamenta.

Ruski ambasador u Danskoj: Isporuke F-16 Ukrajini će dovesti do eskalacije sukoba

14:55 - Isporuke danskih lovaca F-16 Ukrajini će dovesti do eskalacije sukoba, izjavio je ruski ambasador u Danskoj Vladimir Barbin.

- Isporuke 19 danskih lovaca F-16 Ukrajini dovešće do eskalacije konflikta. Oni se prikrivaju tezom da Ukrajina sama mora da odredi uslove mira, Danska svojim delima i rečima nastoji da Ukrajini ne ostavi drugi izbor osim da nastavi vojni sukob sa Rusijom. Takva pozicija gura Ukrajinu u propast, a stanovništvo je osuđeno na nove žrtve - istakao je ambasador Rusije.

Likvidirani vojnici

14:12 - Ruske snage su za dan likvidirale više od 130 ukrajinskih vojnika u zaporoškom pravcu, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

"Za 24 časa gubici protivnika na zaporoškom pravcu iznosili su 133 osobe iz redova Oružanih snaga Ukrajine, 4 artiljerijska oruđa i 4 minobacača", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Putin na sastanku sa vojnim liderima 

13:50 - Ruski predsednik Vladimir Putin održao je sastanak u Rostovu na Donu, gde je sedište njegove "specijalne vojne operacije".

U saopštenju na sajtu Kremlja navodi se da je Putin čuo izveštaje sa fronta od Valerija Gerasimova, šefa njegove vojske, i niza drugih visokih vojnih lidera.

"Zelenski žrtvovao 400.000 vojnika"

13:20 - Volodimir Zelenski žrtvovao je 400.000 ukrajinskih vojnika tokom sukoba, izneo je mišljenje bivši američki obaveštajac i inspektor UN Skot Riter.

On je na svom Tviter nalogu objavio da će svi lovci F-16 koje Kijev dobije biti oboreni za mesec dana.

 

Maljar: Napredujemo južno od Bahmuta

12:38 - Situacija u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine je "teška", ali ukrajinske snage odbijaju ruske napade i ponovo su zauzele nekoliko kvadratnih kilometara na istočnom frontu tokom prošle nedelje, rekla je zamenica ministra odbrane Hana Maljar.

"Situacija na kupjanskom pravcu je teška. Neprijatelj ne ostavlja planove za napredovanje, povlači dodatne snage. Mi smo sigurni u naše branioce, tamo je jako teško, ali neprijatelj ne napreduje", rekla je zamenica ministra odbrane.

Uništavanje oklopnih vozila OSU

12:10

 

Dve osobe povređene 

11:25 - Dve osobe su povređene prilikom pada delova oborene bespilotne letelice u Moskovskoj oblasti, saopštio je danas gubernator Andrej Vorobjov.

On je naveo da je olupina jednog od dva drona koja je danas presrela ruska PVO pala na baštensku kuću u gradskom okrugu Istra, prenosi list Izvestija.

Uništen nemački Leopard 2A4

10:54

 

MO Rusije: Dva ukrajinska drona uništena iznad Moskovske oblasti

10:20 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su dva ukrajinska drona uništena iznad Moskovske oblasti.

Jedan ukrajinski dron oborila je ruska PVO, a drugi je potisnut sredstvima elektronske borbe, prenosi agencija RIA Novosti.

Pušilin: Ruska vojska zna šta da radi sa F-16

09:50 - Isporuke lovaca F-16 Kijevu stvoriće dodatne poteškoće, ali ruska vojska zna šta da radi sa ovim avionima, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Naravno, naše jedinice razumeju šta da rade sa ovim avionima. Ali, naravno, to se može okarakterisati kontinuiranim težnjama zapadnih zemalja da nastave sa raspirivanjem sukoba. Takve akcije se ne mogu objasniti nikakvim mirnim inicijativama - rekao je Pušilin televiziji Rusija 24.

Filipo: Holandija možda neće održati obećanje da će isporučiti F-16

09:20 - Lider francuske partije "Patrioti" Florijan Filipo rekao je da Holandija možda neće održati obećanje da će isporučiti Ukrajini borbene avione F-16 jer se u toj kraljevini u novembru održavaju izbori.

"Globalista u penziji Mark Rute, premijer Holandije, obećava da će Zelenskom isporučiti F-16. Ali na prevremenim parlamentarnim izborima 22. novembra njegovu stranku će pomesti Slobodarska partija! Oni će izabrati mir i izaći iz F-16!”, napisao je političar na tviteru.

Zelenski: Ukrajina je spremna da već ove godine počne pregovore o pristupanju EU

08.55- Ukrajina je spremna da već ove godine počne pregovore o pristupanju EU, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Stokholmu istakao da je članstvo Ukrajine u EU jedan je od ključnih temelja ekonomske i institucionalne bezbednosti cele Evrope

Reznikov: Sledeći sastanak kontakt grupe za podršku Ukrajini sredinom septembra

 07.55- Sledeći sastanak zapadne kontakt grupe za podršku Ukrajini biće održan u sedmici od 17. septembra u Ramštajnu u Nemačkoj, najavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

"Preliminarno, to će se održati u sedmici između 17. i 24. septembra", rekao je Reznikov u intervjuu ukrajinskoj novinarki Adrijani Kučer objavljenom na njenom Jutjub kanalu.

Zelenski: Ne znam o kakvim se sporazumima negde razgovara 

07.10- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da ne zna ništa o bilo kakvim skrivenim sporazumima koji bi primorali Ukrajinu da razmeni svoje teritorije za mir, i insistira da Rusi moraju da snose odgovornost.

„Ne znam o kakvim se sporazumima negde razgovara, o kakvoj razmeni naših teritorija. Imamo jedan dokument - formulu mira. Imamo jednu želju – mir. Formulisali smo kako mi to vidimo.

Spremni smo za otvorenu diskusiju sa našim kolegama, tako da svet bude na istoj strani – na strani pravednog mira uz potpunu obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine", naglasio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Holandije Markom Ruteom, prenosi Ukrinform.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading