UKRAJINA JE SPREMNA DA POČNE PREGOVORE Oglasio se Zelenski
Foto: EPA/Foto: EPA Sergey Dolzhenko

On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Stokholmu istakao da je članstvo Ukrajine u EU jedan je od ključnih temelja ekonomske i institucionalne bezbednosti cele Evrope.

"Razgovarali smo i o evropskim odnosima i mogućnostima jačanja našeg zajedničkog evropskog doma. Posebno smatramo da je jedan od ključnih temelja ekonomske i institucionalne bezbednosti cele Evrope punopravno članstvo Ukrajine u EU, puno pristupanje Ukrajine Evropsku uniju. Već ove godine bićemo spremni da počnemo pregovore o pristupanju Ukrajine i važno je da nas Švedska dosledno, suštinski podržava na putu ka EU“, rekao je ukrajinski predsednik, prenosi Ukrinform.

On je naglasio da su jedno od strateških pitanja i bezbednosne garancije za Ukrajinu na putu ka NATO.

Švedska je podržala deklaraciju G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. Zahvalni smo na tome. A danas će naši timovi razgovarati o radu na relevantnom ukrajinsko-švedskom bilateralnom sporazumu", rekao je Zelenski.

On je dodao da je uveren da će Ukrajina i Švedska biti deo Alijanse i da će biti garancija bezbednosti, posebno u regionu Baltičkog, Crnog i Azovskog mora.

Dodao je da Ukrajina pregovara sa svim članicama NATO, koje je pozvao da podrže ulazak Švedske u NATO.

Konkretno, naveo je Zelenski, u pregovorima sa Turskom, dati su relevantni argumenti u korist prijema Švedske u NATO.

"Ovaj rad na podršci Švedskoj u pridruživanju NATO-u nastaviće se i ubuduće", istakao je Zelenski.

On je takođe saopštio da 13. paket vojne pomoći Švedske Ukrajini uključuje municiju za sisteme protivvazdušne odbrane, borbena vozila, rezervne delove i opremu za uklanjanje mina.

Ukrajinski lider je istakao značaj učešća Švedske, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima u globalnim naporima da se povrati puno dejstvo međunarodnog prava, koje, kako je naveo, Rusija pokušava da uništi.
Od početka rata, Švedska je Ukrajini obezbedila 2,2 milijarde evra pomoći i nastaviće da je podržava u borbi za slobodu i teritorijalni integritet, što je trenutno najvažniji zadatak švedske vlade u oblasti međunarodne politike, poručio je na zajedničkoj konferenciji za novinare švedski premijer Ulf Kristerson.

„Od februara prošle godine, Švedska je Ukrajini obezbedila 2,2 milijarde evra pomoći i nastavićemo da pružamo političku, vojnu, humanitarnu i finansijsku podršku u dijalogu sa vama i našim zajedničkim partnerima, kako bismo bili sigurni da su potrebe Ukrajine zadovoljene onoliko koliko je potrebno“, rekao je Kristerson posle sastanka sa Zelenskim.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading