TURCI IZDALI RUSE Komandanti Azova se vraćaju u Ukrajinu, Moskva besni
EPA

"Ova odluka je mogla da bude doneta samo na visokom nivou, s obzirom na trenutne dogovore između strana u ukrajinskom sukobu. Važno je napomenuti da je do nje došlo odmah nakon što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski završio posetu Turskoj i da turska strana to nije objavila", rekao je izvor.

Završavajući posetu Turskoj, Zelenski je objavio snimak sa istanbulskog aerodroma na kome se vidi kako pozdravlja lidere Azova koji stoje pored aviona češkog avioprevoznika.

U pratnji čuvara, kombijem su odvezeni do piste.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da povratak komandanata odreda Azov iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje uslova postojećih sporazuma.

"Povratak oficira Azova iz Turske u Ukrajinu nije ništa drugo nego direktno kršenje uslova postojećih sporazuma. Štaviše, u ovom slučaju, uslove su prekršile i ukrajinska i turska strana", naglasio je Peskov za RIA Novosti.

Prema sporazumu, predviđeno je da ukrajinski oficiri koji su branili fabriku Azovstalj u Mariupolju, ostanu u Turskoj do okončanja sukoba, precizirao je Peskov.

On je napomenuo da niko nije obavestio Rusiju o prebacivanju militanata.

Peskov tvrdi da je Turska ''bila prinuđena na ovaj korak u pozadini neuspeha Oružanih snaga Ukrajine u kontraofanzivi, kao i uoči samita NATO u Viljnusu''.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading