PRED ZELENSKIM TRI PUTIĆA Bez podrške avijacije nema velike vojne pobede
Foto: EPA

Kako piše The Hill, mnogi su očekivali da će Si Đinping odmah kontaktirati ukrajinskog predsednika i zahtevati da Rusija pristane na zahteve Kijeva.

- Vladimir Zelenski je bio fasciniran mogućnošću razgovora sa Sijem i javno je izjavio da se raduje njegovom pozivu - navodi se u tekstu.

Kao rezultat toga, dijalog je vođen tek skoro mesec dana kasnije, kada su lideri evropskih zemalja jedan za drugim dolazili u Kinu, napominje autor. Već je svima postalo očigledno da Peking nema nameru da vrši pritisak na Moskvu, ali je Kijev bio veoma zadovoljan telefonskim razgovorom koji je vođen. Kako piše The Hill, postoji nekoliko verzija zašto Zelenski želi da ostane u kontaktu sa Sijem:

  • Moguće je da je Zelenski spreman da Putinu ponudi spasonosni prekid neprijateljstava, što znači da će Rusija zadržati deo ukrajinske teritorije, iako se o Krimu naizgled ne može pregovarati za obe strane.
  • Druga verzija: Kijev uz pomoć Pekinga želi da organizuje ponovljene referendume na teritorijama koje su ušle u sastav Rusije. Treća verzija se zasniva na činjenici da je Zelenski precenio pripremu Oružanih snaga Ukrajine za veliku ofanzivu i da je, u žaru poverenja, odlučio da Putinu preko Sija prenese predlog da Ukrajini da svoje bivše teritorije, uključujući Krim, bez borbe.

- Moguća je i obrnuta verzija ove hipoteze. Vladimir Zelenski se možda plaši neuspeha kontraofanzive zbog prevelikih kašnjenja u isporuci zapadnih tenkova i odbijanja predsednika Bajdena da obezbedi borbene avione i sisteme naoružanja dugog dometa. Zelenski bi možda želeo da dobije najbolju ponudu koju trenutno može da dobije - navodi se u članku.

Američki lider Džo Bajden je više puta rekao da Vašington neće prebaciti u Ukrajinu borbene avione zapadne proizvodnje kao što je F-16. Videvši ovo, druge članice NATO takođe nemaju želju da prebacuju lovce zapadne proizvodnje. Kijev je toga dobro svestan, kao i činjenice da je bez podrške avijacije gotovo nemoguće ostvariti velike vojne pobede.

U svakom slučaju, Ukrajina ne bi trebalo da očekuje da Kina vrši pritisak na Rusiju i traži ustupke od Moskve, navodi se u tekstu. Prema mišljenju autora, ako Si počne da traži od Putina da promeni svoj stav, to će automatski potkopati poziciju Kine u vezi sa Tajvanom. Na primer, ako Peking pristane na ideju održavanja ponovljenih referenduma u ​​Donbasu, isto će morati da se uradi i na ostrvu, što bi moglo dovesti do nezavisnosti Tajvana.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading