EŠALON RUSKIH TENKOVA IDE NA STRATEŠKI GRAD Satelitski snimci otkrivaju koliko je "Vagner" pomerio liniju fronta (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EDUARDO MUNOZ /FRIEDEMANN VOGEL

Ruske snage zauzele su skoro 90 odsto Artjomovska, žestoke borbe vode se i u Avdejevki.

U Kijevu je prvi put od početka rata boravio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. On je rekao da je budućnost Ukrajine u Alijansi.

Novi američki paket vojne pomoći Kijevu uključivaće municiju za višecevne bacače raketa „hajmars“ i artiljeriju iz rezervi Pentagona.

Rojters je objavio reklamni spot kojim ruska vojska pokušava da privuče što više ljudi da se bore u Ukrajini. Britanski obaveštajci tvrde da Rusija planira da regrutuje dodatnih 400 hiljada profesionalnih vojnika.

I Ukrajina namerava da popuni trupe sa najmanje 40 hiljada vojnika i formira nekoliko novih jurišnih jedinica.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Ešalon tenkova Oružanih snaga Rusije na putu ka Marinki

23:00 - I dalje se vode žestoke borbe van grada. Veći deo naselja je pod kontrolom ruskih oružanih snaga, ali su ukrajinski militanti čvrsto zakačeni za ostatke zgrade.

 

 

Satelit otkrio položaje

22:31 - Snimci iz svemira najmoćnijeg utvrđenog područja na „putu života“ Oružanih snaga Ukrajine, gde je PVK „Vagner“ probila, presekavši prugu.

 

 

Žoga: Čistimo rovove neprijatelja pre juriša 

21:55 - Negde severno od Vodjanja.

 

 

EU je obučila oko 16 hiljada vojnika AFU, a Kijevu je predala i 600 miliona različite municije

21:12 - Žozep Borelj, šef spoljnopolitičke službe Unije, izvestio je Ukrajinu o „zaslugama“ Evropske unije na sastanku Ramštajn kontakt grupe o Ukrajini.

 

 

Prigožin se bavi "novim" PVK-ovcima, koji su dovedeni na front.

20:28 - Načelnik PVK „Vagner“ objašnjava o unutrašnjosti novih privatnih armija, o pravilnim pristupima SVO i adekvatnoj izgradnji vojne strukture.

 

 

Ramštajn doneo Kijevu 600 miliona evra municije i opreme

19:21 - Više od 16.000 ukrajinskih vojnika prošlo je vojnu obuku u okviru pomoći EU Ukrajini, a Kijev je dobio od Unije municiju i rakete u vrednosti od preko 600 miiona evra, izjavio je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Abramsi stižu u drugoj polovini maja

18:18 - Tenkovi abrams koje su SAD obećale Ukrajini uskoro mogu stići u Evropu. “Clash Report” tviter kanal kaže da će sredinom ili krajem maja 31 tenk M1A1 abrams stići u trenažnu bazu Grafenvohr (Grafenwöhr Training Base), Nemačka. Izvor piše da će tenkovska obuka trajati najmanje 10 nedelja.

Kijev: Situacija u Bahmutu pod kontrolom

17:25 - Ukrajinske vlasti su danas saopštiile da su ruske snage napredovale tokom žestokih borbi u Bahmutu, gradu na istoku te zemlje, ali da je "situacija pod kontrolom", preneo je Rojters.

Zamenica ministra odbrane Hana Malijar izjavila je ovo neposredno pre nego što je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da se njihove jurišne trupe bore u zapadnim delovima Bahmuta, poslednjem delu grada koje drže ukrajinske snage, preneo je Rojters.

Višespratnica pretvorena u tvrđavu u Bahmutu (VIDEO)

17.00

 

 

Sud u Moskvi izdao nalog za hapšenje šefa ukrajinske obaveštajne službe


16.25 - Sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirila Budanova, optužujući ga za je organizovao terorističke napade u Rusiji, prenela je danas RIA Novosti.

Izvor iz suda rekao je ruskoj novinskoj agenciji da je Budanov optužen za dela koja se tiču terorizma i krijumčarenja novca.

Od početka konflikta u Ukrajini, brojne eksplozije pogodile su rusku infrastrukturu, vojna skladišta i vojne objekte.

Rusija je krivila Ukrajinu za brojne napade, dok Kijev niti je potvrdio niti demantovao umešanost.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) prethodno je označila Budanova kao organizatora eksplozije koja je oštetila most koji povezuje Rusiju i Krim u oktobru.

Rusija je, takođe, okrivila ukrajinske špijune za napade u kojima je poginula ćerka ruskog pisca u blizini Moskve, kao i ubistvo blogera Vladlena Tatarskog u Sankt Peterburgu.
 

Žestoko dejstvo tenka u ruševinama Marjinke (VIDEO)

16.02 - Rad tenka 150. motorizovane divizije Južnog vojnog okruga na lokaciji Oružanih snaga Ukrajine u ruševinama Marjinke, DNR.

 

 

"PROTIVNIK OZBILJNO GRIZE, MI INTENZIVIRAMO NAPAD" Žestoke borbe Rusa i Ukrajinaca u pravcu Avdejevke

15.51 - Avdejevka je jedno od glavnih ukrajinskih uporišta u donjeckom pravcu.

Celu vest pročitajte OVDE

KIJEV PRIZNAO: Ruske snage napreduju na važnom mestu na frontu!

15.40 - Teške borbe se vode na frontu u Ukrajini

Celu vest pročitajte OVDE.

Jevgenij Prigožin je prokomentarisao izveštaje o „kotlu“ za ukrajinsku grupu u Bahmutu (VIDEO)

15.30 - O „kotlu“ je jutros saopštio savetnik vršioca dužnosti šefa DPR Jan Gagin.

"Prerano je govoriti o formiranju 'kotla'. Vode se teške bitke. A oni koji tako govore samo nam stvaraju probleme" - saopštio je Prigožin.

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

14:52 - Ruske snage su u pravcu Donjecka za protekla 24 časa likvidirale do 310 ukrajinskih vojnika, četiri oklopna vozila, višecevni raketni bacač „grad“, haubice „msta-B“ i „gvozdika“

 

 

Uništen ukrajinski BTR-4E u Bahmutu

14:10

 

U Belgorodu sa krova Pjateročke skinut automobil, koji je teško oštećen u eksploziji

13:30

 

Sirski: Gubitak kontrole nad glavnim putem života do Artemivska

12:53 - Ukrajinski general je takođe priznao da je njegov plan za kontraofanzivu kod Bahmuta propao zbog upotrebe „klimatskog oružja“ od strane ruskih trupa.

 

 

 

 

 

SAD upozorile Ukrajince: Predajte se

12:07 - Administracija SAD je upozoravala vlasti Kijeva da ukrajinska vojska neće imati dovoljno snage da zadrži Artjomovsk zbog čega je i savetovala da se grad prepusti ruskim snagama, piše list "Vašington post“.

List navodi da se te informacije navode u tajnim dokumentima iz Pentagona koji su nedavno obelodanjeni na društvenim mrežama.

NATO obezbedio 55 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini od početka sukoba

11:51 - Danas se u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn održava četvrti sastanak Кontakt grupe za odbranu Ukrajine.

 

 

Кamera  snimila trenutak pada i eksplozije avio bombe u Belgorodu


11:17 - Na snimku se vidi i trenutak kada je parkirani automobil izleteo na krov supermarketa.

 

 

 

NATO razmatra isporuku aviona Ukrajini

10:52 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da saveznici iz Alijanse razgovaraju o isporuci različitih tipova aviona Ukrajini, i da će o tome biti govora na današnjem sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu u američkoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.

- Što se tiče aviona, saveznici su ih isporučili. Poljska je obezbedila MiG-29. Trenutno se pregovara o isporuci drugih tipova aviona Ukrajini - rekao je Stoltenberg.

Vagnerov lovac ispričao kako se bore protiv ukrajinskih bespilotnih letelica u Artemovsku

10:10

 

Gagin: Ruske snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu u Bahmutu

09:39 - Savetnik vršioca dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike Jan Gagin izjavio je da su ruske snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu u Artjomovsku, kako Rusi nazivaju ukrajinski grad Bahmut.

Gagin je za agenciju TASS rekao da su pripadnici ruske paravojne kompanije Vagner stigli do puta Bahmut - Časov Jar, koji je korišćen za snabdevanje grupe Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu.

"Nekoliko stotina metara je uzeto pod kontrolu, što onemogućava snabdevanje garnizona. Tako se poklopac obruča, zapravo, zalupio“, rekao je Gagin.

Uništen T-72B3M Ukrajinaca kod Bahmuta

09:18 - Кrst Vermahta se vidi na vozilu 

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

08:44 - Ruski izvori tvrde da su ukrajinske snage nastavile sa obaveštajnim aktivnostima severozapadno od Svatova

 

 

Rusija napala sa 10 dronova

08:07 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage napale Ukrajinu sa 10 dronova Šahed-136, od kojih je osam uništila ukrajinska PVO.

Istovremeno, gradska uprava Kijeva saopštila je da je uništeno osam dronova koji su bili lansirani na glavni grad, prenosi Unian. Kako se navodi, to je prvi napad na Kijev posle 25 dana. U napadu nije bilo povređenih niti materijalne štete.

 

Rusija neće dozvoliti da Ukrajina uđe u NATO

07:35 - Rusija neće dozvoliti da Ukrajina uđe u NATO, rekao je poslanik Državne dume iz regiona Krim general-major Leonid Ivlev. Juće je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom putovanja u Kijev rekao da će se Ukrajina na kraju pridružiti alijansi.

- Za Rusiju je ulazak Ukrajine u NATO nastanak izvora stalne vojne opasnosti. Rusija to ne može i neće dozvoliti - rekao je Ivlev.

Belgorodska oblast

07:06 - Eksplozija se dogodila u stambenoj zoni na jugu Belgoroda.

Prema zvaničnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane, uzrok je bio nenormalan pad avio bombe sa bombardera Su-34. 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading