BAJDEN PREDAJE NUKLEARNI KOFER UKRAJINI? Medved besno reagovao!
Foto: Alo/Alo! Ilustracija A.V.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev nazvao je apokaliptičnom glupošću peticijom koja poziva na raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Ukrajini, napominjući da bi se u Rusiji peticija za hitnu preventivnu upotrebu nuklearnog oružja mogla pojaviti kao odgovor ako predsednik SAD Džozef Bajden bude predstavio svoj "nuklearni kofer" kijevskim vlastima.

Na sajtu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ranije danas je pokrenuta peticija koja poziva na raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Ukrajini, odnosno poziva da se "od Ukrajine načini država sa nuklearnim oružjem", prenose RIA Novosti.

"Verovatno će to biti u obliku ruske peticije za hitnu preventivnu (preventivnu) upotrebu ruskog nuklearnog oružja u slučaju da deda sa demencijom ipak pokloni svoj kofer ljubitelju belog praha. Ili ga nenamerno izgubi prilikom sledeće posete Kijevu", napisao je Medvedev na Telegramu o mogućoj reakciji ruske strane na ovu "apokaliptičnu glupost".

On je napomenuo da zemlje NATO-a "snabdevaju tenkove i rakete, a skoro da su spremne da daju i avione."

"Vidite, a oni će se odreći svog nuklearnog oružja. Nije šteta za dobre ljude. Štaviše, Bajden se možda ni ne seća kome je dao svoj kofer sa šiframa", ironično je dodao Medvedev.

Podsetimo, prethodno se na sajtu ukrajinskog predsednika pojavila peticija protiv korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom, za koju je London, podsetimo, nedavno rekao da će isporučiti Kijevu.

U peticiji, koja je objavljena 27. marta, navodi se da bi korišćenje osiromašenog uranijuma bio zločin protiv "čovečnosti i planete", i dodaje da bi njegova upotreba bila "neprihvatljiva i nemoralna".

Internet stranica peticije koja je bila objavljena na sajtu ukrajinskog predsednika u međuvremenu je obrisana.

Na istom sajtu se u međuvremenu pojavila druga peticija, koja poziva na raspoređivanje nuklearnog oružja na teritoriji Ukrajine.

Peticiju je potpisalo više od 140 ljudi. Zelenskom je potrebno 25.000 glasova da razmotri inicijativu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading