KATASTROFALNE VESTI ZA KIJEV Ukrajina sve dalje od pobede
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Uprkos najavama Nemačke, SAD, Britanije i drugih zapadnih zemalja o slanju tenkova kijevskom režimu, Šilc ukazuje da je za verovatan poraz Ukrajine odgovoran "nedostatak podrške Zapada", odnosno da oružje koje je za sada obećano bledi u poređenju sa nezavidnom situacijom u kojoj se Ukrajina nalazi, a pogotovo u poređenju sa enormnim kapacitetima ruske vojske.

Zapadna neusklađenost i zahuktali diskurs oko slanja tenkova Ukrajini, koji je, između ostalog, doveo do toga da šef nemačke diplomatije Analena Berbok izjavi da zemlje EU ratuju protiv Rusije "a ne jedni protiv drugih", ukazao je i na to da je Zapad veoma svestan rizika od gaženja daljih crvenih linija.

"Logika zapadnih lidera je sledeća: što je isporučeno oružje moćnije, smrtonosnije i preciznije, to je veći rizik od efekta 'prelivanja'. Zapad pati od neke vrste samoodvraćanja i zato podržava Ukrajinu samo na način koji podrazumeva da ona ne mora odmah da kapitulira", piše Šilc.

Tu je i činjenica da je oko 60 do 70 kritične infrastrukture Ukrajine uništeno, navodi autor i ocenjuje da su dva "patriota" i ostali PVO sistemi, koje je Zapad do sada odvojio za Ukrajinu nedovoljni, pogotovo kada se uporede sa "ogromnim arsenalom" ruskih raketa i dronova, kako to opisuje norveški general Erik Kristoferson.

"Ukrajina će sve manje biti u stanju da popravi uništenu infrastrukturu – materijal za to postaje sve oskudniji i morao bi da se doprema iz Rusije. Međutim, bez dovoljno energije, sve je teže njome snabdevati ljude. Osim toga, ukrajinskoj industriji naoružanja hitno je potrebna struja", ocenjuje Šilc.

On zatim tvrdi da sofisticirana zapadna tehnologija bledi u poređenju sa količinom ruskog naoružanja, pozivajući se na ocene britanskog Instituta za strateške studije koji tvrdi da će Moskvi uskoro na raspolaganju biti 4.000 tenkova spremnih za razmeštanje.

"Kao četvrto, Ukrajini ponestaje vojnika kako se rat odija", piše Šilc, navodeći da je Kijev sada "u makar osmom talasu mobilizacije, a na front se šalju muškarci stariji od 60 godina."

"S druge strane, Rusija će uskoro razmestiti 200.000 svežih vojnika, a kaže se da bi na leto moglo uslediti još i do 500.000. Moskva ima mobilizacioni potencijal od oko 30 miliona ljudi", navodi on.

Autor teksta zaključuje da će Rusija verovatno izaći iz sukoba kao pobednik sa teritorijalnim dobicima, ali i kao pobednik u političkom smislu.

On ukazuje na Bečki institut za međunarodne ekonomske studije, koji procenjuje da će obnova Ukrajine biti znatno teža nego što to trenutne prognoze nalažu, i da će, nakon prekida vatre ili mirovnih pregovora, članstvo Kijeva u NATO-u biti van igre na neodređeno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading