PRESEK STANJA U UKRAJINI Ruske snage uništile osam ukrajinskih haubica
Foto: Youtube/Printscreen

Portparol je naveo da je su u kupjanskom pravcu uništene jedinice 14. i 92. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u vazdušnim napadima i artiljerijom snaga Zapadnog vojnog okruga u Harkovskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici. U borbama je tokom proteklog dana ubijeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno je jedno borbeno oklopno vozilo i dva automobila.

U krasnolimanskom pravcu ruska avijacija je pogodila mesto koncentrisanja ukrajinskih snaga u Luganskoj Narodnoj Republici. Osim toga, artiljerijskim udarima i dejstvima jedinica Vazdušno-desantnih snaga odbijen je napad jurišnih grupa ukrajinskih snaga u LNR. Neprijatelj je vraćen na prvobitne položaje. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu iznosili su više od 115 vojnika, tri borbena oklopna vozila i tri kamioneta.

U donjeckom pravcu jurišni odredi su u saradnji sa jedinicama Vazdušno-desantnih snaga, uz podršku armijske avijacije, raketnih trupa i artiljerije Južnog vojnog okruga postigli uspeh u pravcu severne periferije grada Artjomovska u DNR i železničke stanice Sol. Tokom borbi ubijeno je više od 80 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, tri borbena oklopna vozila i tri automobila.

U južnodonjeckom pravcu artiljerijske i motorizovane jedinice Istočnog vojnog okruga, kao i pomorska pešadija Tihookeanske flote izveli su napad na mesta koncentrisanja ukrajinskih snaga kod Vladimirovke i Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici. Takođe je uništena diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Sladko. U protekla 24 časa u ovom pravcu je ubijeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri kamioneta i jedan automobil.

Operativno-taktička avijacija, raketne trupe i artiljerija ruskih snaga kod Konstantinovke u DNR pogodile su skladište municije i pogon za remont višecevnih raketnih sistema.

Tokom kontrabaterijske borbe uništeni su: artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje u Hersonskoj oblasti; haubica D-20 u DNR; samohodna haubica 2S3 „akacija“ u DNR; dve haubice „msta B“ u DNR; dve samohodne haubice „gvozdika“ u Zaporoškoj oblasti i DNR; haubica D-30 u DNR. Osim toga, u oblasti naselja Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici uništen je protivbaterijski radar američke proizvodnje AN/TPQ-36.

Sistemi za PVO uništili su dve ukrajinske bespilotne letelice u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici. Osim toga, presretnuto je osam raketa višecevnih bacača raketa „hajmars“ i „uragan“ u LNR i Zaporoškoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 372 aviona, 200 helikoptera, 2.882 bespilotne letelice, 401 protivvazdušni raketni sistem, 7.525 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 982 borbena vozila višecevnih bacača raketa, 3.836 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 8.052 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu, preneo je Sputnjik.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading