BITKA ZA SOLEDAR NIJE GOTOVA Ukrajinci i dalje pružaju opor i ne priznaju poraz
Foto: EPA-EFE/STR

Ruske snage tvrde da je grad gotovo„očišćen” od ukrajinskih vojnika, dok iz Kijeva poručuju da se „drže” u žestokim borbama za ovo mesto na istoku zemlje.

Juče je poslanik samoproglašene Donjecke narodne republike i potpukovnik Narodne milicije DNR Andrej Bajevski rekao da je zapadni deo grada potpuno pod kontrolom ruskih snaga, dok su mali „džepovi otpora” ukrajinskih oružanih snaga i dalje prisutni.

„U ovom trenutku zaista postoje izolovani mali džepovi otpora u Soledaru, naši momci nastavljaju da potiskuju neprijatelja na ovim mestima. U celini, operacija se uspešno razvijala i veći delovi zapadne periferije Soledara potpuno su pod našom kontrolom”, rekao je Bajevski tokom TV prenosa uživo, prenosi Tas.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hama Maljar poručuje da se ukrajinska vojska „drži” u žestokim borbama za kontrolu nad Soledarom. Navela je da je broj ruskih jedinica u Ukrajini porastao na 280 sa 250, koliko ih je bilo prošle sedmice, prenosi Rojters.

Ranije je Vladimir Rogov, vođa pokreta „Mi smo zajedno s Rusijom”, ocenio kako moral ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti opada usled vesti o uspešnim operacijama ruskih snaga u Soledaru, gde je zarobljeno nekoliko stotina ukrajinskih vojnika. „Jasno je da svi prate vesti bez obzira na cenzuru medija, kao i da će sada početi da govore kako je Soledar nebitan i da ni Bahmut nije toliko važan, jer dovoljno je pogledati promenu onoga što su govorili Zelenski, Jermak i Arestovič i njima slični”, rekao je Rogov.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov naveo je da su ruske trupe blokirale Soledar sa severa i juga i da se borbe nastavljaju unutar grada.

Poljski predsednik Andžej Duda najavio je da će njegova zemlja isporučiti u Ukrajinu tenkove „leopard”nemačke proizvodnje. Poljska je ranije objavila da planira da prebaci 10 tenkova „leopard 2”. Za ovaj transfer potrebna je dozvola Nemačke, koju je Kijev posebno tražio. Nemački vicekancelar Robert Habek rekao je da njegova zemlja ne bi trebalo da stoji na putu vojne podrške drugih zemalja Ukrajini.

„Nemačka ne treba da stoji na putu drugim zemljama u donošenju odluka za podršku Ukrajini, nezavisno od toga kakve odluke donosi Nemačka”, rekao je Habek u Berlinu odgovarajući na pitanje novinara o inicijativi za stvaranje široke koalicije za isporuku oružja Ukrajini.

Prvi zamenik predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski najavio je da će 17. januara biti održan sastanak Saveta bezbednosti UN posvećen Ukrajini, koji je zatražila ruska vlada.

„Neka naši protivnici za sada žive u neizvesnosti, iako smo ih već navikli da na njihov antiruski sastanak, mi pokušavamo da odgovorimo svojim sastankom na temu koja im je neprijatna”, napisao je diplomata, preneo je Tas.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading