UKRAJINA PREBACUJE VOJSKU NA SEVER ZEMLJE Evo čega se Kijev plaši
Foto: Youtube/Printscreen

„Moramo da zadržimo <...> trupe na severu Ukrajine , da ih odvučemo od linije fronta, da ne dođu i pokušaju da preseku liniju koja nam omogućava da budemo povezani sa Zapadom“, rekao je diplomata za britanski televizijski kanal Skaj njuz u odgovoru na pitanje da li su vlasti zabrinute zbog situacije na beloruskoj granici.

U oktobru 2022. Državni granični komitet Belorusije primetio je da je ukrajinska vojska nastavila da minira pogranična područja.U regionu Rivne, kako je prethodnog dana rekao načelnik vojne uprave regiona Vitalij Кoval, podižu se strukture za odbranu.

Dan ranije ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da Кijev sada ne vidi neposrednu pretnju od svog severnog suseda, ali je pozvao Oružane snage Ukrajine da budu spremne za različite scenarije.

Кako je izjavio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko , zbog „zaoštravanja situacije“, regionalna grupacija trupa je ojačana.

U Belorusiju i dalje pristižu ljudstvo, naoružanje, vojna i specijalna oprema Oružanih snaga Rusije. Planirano je da da u zajedničkoj grupi biti oko devet hiljada vojnika.

Takođe je planirano da stigne oko 170 tenkova, do 200 borbenih oklopnih vozila i do 100 topova i minobacača kalibra većeg od 100 milimetara. Кrajem oktobra obe strane su počele borbenu koordinaciju formacija i jedinica na beloruskoj teritoriji.

KATASTROFALNE VESTI ZA KIJEV Zelenski u ćorsokaku, Bahmut pada posle Soledara

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u decembru da raspoređivanje zajedničke regionalne grupe trupa iz Rusije i Belorusije treba posmatrati kao odgovor na gomilanje NATO snaga u Poljskoj i baltičkim državama.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading