Zelenski: Otpor naših snaga u Soledaru pomogao Ukrajini da kupi vreme; Snimak bitke za Soledar (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinska vojska uspešno odbija napade u Bahmutu i Soledaru. Moskva tvrdi da je u ruskom raketnom napadu u Kramatorsku ubijeno više od 600 ukrajinskih vojnika u odmazdi za napad na Makejevku. Kijev je, međutim, demantovao te tvrdnje, uz ocenu da je reč o propagandi. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na veću podršku Ukrajini i upozorio da potcenjivanje Rusije može da dovede do "velikih posledica po bezbednost u nordijskom regionu".

Nastavljaju se borbe na istoku Ukrajine. Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je od početka rata minirano oko 250.000 kvadratnih kilometara, odnosno oko 40 odsto teritorije Ukrajine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Borbene obuke na poligonu (VIDEO)

23.46

 

"Gvozdena gusenica" nije za Ukrajinske uslove (VIDEO)

23.10 - „Ironcat, američki automobil, apsolutno nije prilagođen ukrajinskim zimama“ – militant Oružanih snaga Ukrajine.

Militant s žaljenjem konstatuje činjenicu da njegova „gvozdena gusenica“ američke proizvodnje nije u stanju da pomeri. „Ni napred, ni nazad, ni desno ni levo ne želi da se okrene ni da ide“, kaže militant Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Zelenski: Otpor naših snaga u Soledaru pomogao Ukrajini da kupi vreme i ojača


22.39 -  Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je otpor ukrajinskih snaga u borbi protiv talasa napada u istočnom regionu Donbasa pomogao zemlji da kupi vreme i da ojača, prenosi Tanjug.

"Zahvaljujući otporu naših vojnika u Soledaru, mi smo osvojili za Ukrajinu dodatno vreme i dodatnu snagu", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Zelenski nije objasnio šta je mislio pod dobijanjem vremena i snage, ali ukrajinski zvaničnici i visoki oficiri su upozorili da Rusija planira novu veliku ofanzivu narednih meseci, navela je agencija.
 

"Odvažni" spustili ukrajinski udarni dron (FOTO/VIDEO)

22.11 - Ukrajinski militanti su sastavili bespilotnu letelicu od improvizovanih materijala i planirali da je koriste u pravcu Svatovo-Кremennaja. Ali njihove planove su zaustavili majstori elektronskog ratovanja.

 

 

AMERIKA SE PRERAČUNALA Ukrajina nikad nije bila dalja ond NATO pakta

21.38 - Ukrajina čak i uz ogromnu pomoć koju dobija polako gubi, tačnije već je mnogo izgubila, pogotovo je izgubila ljudske resurse koji su najveći gubitak kako kaže pukovnik Miroslav Španović.

Celu vest pročitajte OVDE.

"ZALUŽNI JE IZGUBIO SVE!"

21.35 - Penzionisani obaveštajac američkog marinskog korpusa Skot Riter smatra da je Ruska vojska u velikoj prednosti u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Trenutna vojna situacija u Ukrajini (FOTO)

21.24 - Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 320. dan

Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR.

 

 

MLRS „Grad“ dobija uputstva i udara po ukrajinskim snagama (VIDEO)

20.48

 

 

Maljar: Rusija žestoko napada Soledar i Bahmut

20.20 - Rusija ponovo žestoko napada Soledar i Bahmut u oblasti Donbasa, saopštila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

"Posle neuspešnog pokušaja zauzimanja Soledara i povlačenja, neprijatelj je pregrupisao svoje snage, dopunio jedinice, angažovao nove snage, promenio taktiku i žestoko napao", napisala je Maljar na Telegramu.

Dodala je da su u napadu na Soledar angažovane najbolje rezerve grupe Vagner, prenosi Gardijan.

"Neprijatelj napreduje bukvalno preko mrtvih tela svojih vojnika, nemilice upotrebljava artiljeriju, raketne bacače i topove koji pogadjaju i njihove sopstvene vojnike", zaključila je Maljar.

Bitka za Soledar (VIDEO)

19.44 - Oružane snage sa strane posmatraju borbe u gradu
Soledar gori, naši aktivno artiljerijom pokrivaju neprijateljske položaje i jurišaju na njih.

 

 

Rusi zauzeli selo Bahmutske u Donjecku

19.21 - Ruske snage tvrde da su zauzele selo Bahmutske u Donjecku, navodi se u saopštenju koje je objavio štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) na svom Telegram kanalu.

"Ruske oružane snage su 9. januara 2023. godine oslobodile selo Bahmutske na teritoriji Donjecke Narodne Republike", saopštio je štab.

To je selo koje se nalazi u blizini Soledara i Bahmuta. „Bahmut se drži uprkos svemu. I iako je najveći deo grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju stalne ruske pokušaje da napreduju“, rekao je juče Zelenski.

Novi snimak snažne eksplozije u Očakovu (VIDEO)

19.15 - Uništena jedinica PVO i skladište municije. Ovo prenose ukrajinski izvori.

 

 

"OPET SMO PROĆERDALI SVOJU VOJSKU" Usledilo žestoko ismevanje nakon smele izjave Kijeva

18.53 Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je "partnere" Kijeva da nastave da usmeravaju vojnu pomoć u zemlju, tvrdeći da "niko još nije učinio dovoljno" da pomogne naciji.

Celu vest pročitajte OVDE.

ŠAMAR ZELENSKOM Pronađite sopstvene poreske obveznike

18.49 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski više ne bi trebalo da se oslanja na sredstva izdvojena za pomoć Kijevu iz državnog budžeta Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je poznati američki novinar Kajl Beker.

Celu vest pročitajte OVDE.

Napad helikopterima

18.20 - Ukrajinski helikopteri su viđeni kako ispaljuju rakete dok su leteli iznad Hersona na jugu zemlje, prenosi Skaj njuz.

Ukrajinske trupe su ponovo zauzele Herson nakon ruskog povlačenja u novembru, ali su ruske snage nastavile sa svakodnevnim raketnim napadima i granatiranjem tog područja.

Uništena dva oklopna transportera (FOTO)

17.54 - Dva uništena ukrajinska BTR-3, jesen 2022.

 

 

Najjača eksplozija do sada (VIDEO)

17.24 - Prema preliminarnim podacima iz policije Nikolajevskog okruga, dogodila se najjača eksplozija do sada.

Izgleda da je pogođeno skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u Očakovu, oštećeno je i 50 objekata.

Prvi izveštaji iz Očakova, gde je izvršen napad na bazu ukrajinske mornarice, kažu da je povređeno 8 osoba, od kojih su tri odvezena u Nikolajev. 

Ima novih žrtava, piše čelnik Nikolajevske regionalne državne uprave Vitalij Кim.

 

 

Nemačka trenutno ne planira da Ukrajini šalje tenkove Leopard 2

17.08 - Nemačka trenutno nema planove da Ukrajini šalje tenkove Leopard 2, izjavio je danas portparol nemačke vlade.

On je to rekao na konferenciji za novinare, a povodom vesti da će Nemačka poslati Ukrajini borbena vozila Marder, a na pozive Kijeva da pošalje još teškog naoružanja, prenosi Rojters.

Nemački ministar ekonomije izjavio je ranije da Berlin ne isključuje mogućnost isporuke tenkova Leopard, koji su teža borbena vozila od Mardera.

Ruski snajperista radi u mraku (VIDEO)

16.59 -  Snajperista radi u mraku sprečavajući neprijateljske DRG (diverzantske grupe) da prođu.

 

 

Stravična eksplozija između Bahmuta i Soledara (FOTO/VIDEO)

16.47 - Pre nekoliko sati na ukrajinskim položajima između Bahmuta i Soledara dogodila se eksplozija, praćena intenzivnim požarom i dimom.

Izveštava se o radu Vagnerovih jurišnih aviona u pravcu Bahmuta.

 

 

Ukrajinski vojnik u šoku (VIDEO)

16.25 -  Ukrajinski vojnik u šoku priča kako je ruska artiljerija uništila kuću u koju su se naselili.

Nekolicina je poginula, nekoga su utovarivali u kola hitne pomoći.

 

 

Rusija udara teškim naoružanjem

15:54 - Posade samohodnih topova kalibra 152 mm „Msta-S“ uništavaju utvrđenja ukrajinskih boraca.

 

 

Trofeji se i dalje prikupljaju u Hersonskoj oblasti

15:19 - Zaplenjeni samohodni topvi kalibra 152 mm "Zumbul-S".

 

 

Žestoke borbe u centru Soledara

14.50 - Borci grupe Vagner bore se za zgradu gradske administracije Soledara, saopštilo je rukovodilac grupe, biznismen Evgenije Prigožin.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

14.20 - Ruska vojska je gađala živu silu i tehniku ukrajinske vojske u području Kupjanska, uništena je diverzantska grupa;

Krivični postupak protiv glumca zbog "antiruskog" komentara

13.38 - Ruski glumac Artur Smoljanjinov suočava se sa krivičnim postupkom u Rusiji zbog navodnog antiruskog komentara u jednom novinskom intervjuu, saopštili su danas istražitelji.

Ruske trupe oslobodile selo Bahmutskoje, DNR

12.59

 

 

Broj izbeglica premašio 5,1 milion

12.12 - Broj izbeglica koje su stigle u Rusku Federaciju sa teritorija Ukrajine i Donbasa premašio je 5,1 milion ljudi, među kojima su 728.000 dece.

"Upumpali su desetine milijardi dolara u Ukrajinu"

11.46 - "Evropa i NATO su upumpali desetine milijardi dolara u Ukrajinu kroz isporuke oružja", izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Stoltenberg: Moguća isporuka teških tenkova Kijevu

10.55 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ne isključuje mogućnost isporuka teških tenkova Ukrajini.

Ruski vojnici pokrivaju položaje u Zaporožju

10.15

 

 

Sedmoro povređeno

09.33 - Sedam ljudi, među kojima i 13-godišnja devojčica, povređeno je na pijaci u jutrošnjem raketnom napadu ruskih snaga na selu Ševčenkovo u Harkovskoj oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov. Ruske trupe su i juče iz artiljerije i tenkova gađale naselja u Harkovskoj oblasti, prenosi Ukrinform.

Pod kontrolom Rusa

08.20 - Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Bahmutsko u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), tvrdi danas štab Teritorijalne odbrane DNR. "Od 9. januara 2023. godine Bahmutsko je pod kontrolom ruskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici", navodi se u saopštenju, prenosi TASS. Naselje Bahmutsko nalazi se južno od Soledara, u blizini grada Artjomovsk, koji se u Ukrajini zove Bahmut. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da ukrajinska vojska odbija ruske napade u gradu Bahmutu na istoku regiona Donbas i drži svoje pozicije u obližnjem gradu Soledar, ali u "veoma teškim uslovima".

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata

07.55

 

 

 

Ruska tenkovska brigada u zoni SVO

07.22

 

 

 

Rogov: Ukrajinci se spremaju da pređu Dnjepar

07.15 - Ukrajinske trupe se spremaju da pređu Dnjepar kod rezervoara Kahovka, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta ruske administracije Zaporoške oblasti.

- U poslednje vreme Dnjepar je postao plitak – i postao je plitak s razlogom. To indirektno potvrđuje da se ukrajinske trupe spremaju da forsiraju Dnjepar u oblasti akumulacije Kahovka. Energodar i nuklearka Zaporožje mogu postati jedan od pravaca za desant trupa - rekao je Rogov agenciji.

Zelenski: Ukrajinska vojska uspešno odbija ruske napade

07.00 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da ukrajinska vojska odbija ruske napade u gradu Bahmutu na istoku regiona Donbas i drži svoje pozicije u obližnjem gradu Soledar, ali u "veoma teškim uslovima".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading