"ZALUŽNI JE IZGUBIO SVE!" Američki obaveštajac smatra da je ruska vojska u velikoj prednosti, evo i zašto
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/GLEB GARANICH / POOL

Reči ukrajinskog glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog o potrebi snabdevanja tenkovima i borbenim vozilima pešadije iz zemalja NATO-a ukazuju na kritičan nedostatak vojne opreme u Oružanim snagama Ukrajine. rekao je u intervjuu penzionisani obaveštajac Skot Riter.

- Ukrajincima je spaljena većina tenkova i borbenih vozila pešadije. Zalužni je izgubio sve. Treba da obnovi svoj potencijal - objasnio je Riter.

Prema rečima stručnjaka, sa početkom hladnog vremena ruska vojska je dobila još jednu prednost nad neprijateljem zbog bolje tehničke opremljenosti.

U decembru je načelnik generalštaba oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, rekao za Ekonomist (The Economist ) da sa trenutnim resursima ne može da pokrene novu veliku operaciju. Prema njegovim rečima, za povratak na položaje od 23. februara potrebno mu je 300 tenkova, 600-700 borbenih vozila pešadije, 500 haubica, koje ukrajinska vojska nema.

Nakon toga, Bela kuća je objavila novi paket vojne pomoći Kijevu za rekordne tri milijarde dolara.

Uključiće, posebno, borbena vozila pešadije Bredli. Nemačka je obećala da će obezbediti borbeno vozilo pešadije Marder i dodatnu bateriju protivvazdušnih raketnih sistema Patriot, a Francuska tenkove na točkovima AMX-10RC.

Kremlj je, sa svoje strane, više puta izjavljivao da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob i ne sluti dobro Ukrajini, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.

Šef Čečenije Ramzan Kadirov nazvao je pomoć Zapada Ukrajini šemom za pranje novca.

- Vidim da su neki zabrinuti zbog strane pomoći Ukrajini. Ne brinite! Ovo je funkcionalna šema za pranje novca. Zvaničnici sa Zapada i Ukrajine će pljačkati ta sredstva, a ne više od 15 odsto od ukupnog iznosa podrške doći će do rovova - rekao je on.

 "Borba protiv đavola"

Kako izveštava TASS, Kadirov je podsetio da se Rusija danas „bori protiv đavola" na svojoj teritoriji, a ne na teritoriji Ukrajine. Kadirov je pozvao da oštro pita rukovodstvo Ukrajine „zašto ne odvode svoje šejtane sa teritorije Ruske Federacije".

- Moraju sve da upozore da ako ih ne odvedu, onda nismo odgovorni za posledice... Gde je glavni šejtan, treba da bude eksplozija... Razbojnička jazbina se nalazi u Kijevu - granate a rakete treba da lete direktno u jazbinu. A ovaj gospodin pod navodnicima, Zelenski je glavni šejtan, glavni branilac satanizma, glavni ideolog fašizma - rekao je šef Čečenije.

Osim toga, Kadirov je dodao da vredi brinuti zbog činjenice da se na teritoriji Rusije sada vode neprijateljstva. 

- To su naši regioni koji su želeli da uđu u sastav naše države kako bi zaštitili stanovništvo od satanističkih akcija ukrajinskih i NATO nacionalista -  naglasio je on.

- Jedino o čemu bi mi - vojnici i patriote Rusije - trebalo da brinemo jeste da Rusija može da sedne za pregovarački sto. To je jedino čega treba da se plašimo. Ne treba da se plašimo bilo kakvih (dodeljenih) dolara, ali ne treba da se plašimo, oprema, nikakvo oružje nije strašno - čak i sneg i zima - rekao je Kadirov.

Rusija za pregovore, ali...

Kako je Vladimir Putin više puta naglasio, Rusija nikada nije odbila pregovore sa Ukrajinom, ali su kijevske vlasti to sebi zabranile.
Prema rečima predsednika, Moskva ne nastoji da zavrti zamajac ukrajinskog sukoba, već da ga okonča. Istovremeno, zapadne zemlje sve više govore o potrebi nastavljanja neprijateljstava, pumpanju Ukrajine oružjem i obučavanju boraca VSU na svojoj teritoriji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading