KIJEV GUBI GLAVNI ADUT NA FRONTU! Rusi otkrili "ahilovu petu" u ukrajinskoj odbrani
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Rusija je pronašla rupu u ukrajinskom sistemu upotrebe zapadne artiljerije ističe Vasilesku.

Ruska vojska je, prema rečima stručnjaka, od početka "specijalne operacije“ uništila više od 3.000 ukrajinskih artiljerijskih oruđa i minobacača.

Međutim, u okviru vojne pomoći zemalja NATO-a, Ukrajina je dobila više od 500 haubica velikog kalibra i teških minobacača, kao i više od 100 višecevnih raketnih sistema (MLRS), što je, prema Vasileskuu, bila dovoljna nadoknada za uništenu artiljeriju.

Nastali sistemi HIMARS i M777, kako je naglasio rumunski specijalista, predstavljaju ozbiljnu pretnju zbog protivbaterijskih radara koje imaju u sebi, a koji su u stanju da automatski šalju koordinate neprijateljskih artiljerijskih oruđa, ako se koriste.

Oružane snage Ukrajine imaju na raspolaganju nekoliko tipova protivbaterijskih radara- američki AN/TPK-48, AN/TPK-36, švedski radar za lov na artiljeriju (ARTHUR), ukrajinski 1L220UK Zoopark-3, razvijen od NPK Iskra i dr. Svi su u službi 15. artiljerijske izviđačke brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Najefikasniji među njima, prema Vasileskuu, je nemački radar Counter Batteri Radar (COBRA), koji je sposoban da detektuje lokaciju 40 artiljerijskih oruđa, nakon hica za dva minuta na udaljenosti do 40 km. Međutim, takav kompleks nikako nije jeftin- cena sistema je oko 50 miliona evra, pa ne čudi što je broj ovakvih radara veoma ograničen.

"Zamena takvih sistema, ako ih uništi ruska vojska, je nemoguća", istakao je Vasilesku.

Objavljujući lov na topove NATO proizvodnje, ruska vojska je, kako napominje rumunski stručnjak, takođe odlučila da liši artiljeriju Oružanih snaga Ukrajine glavnog aduta – kontrabaterijskih radara, u nedostatku kojih je, tačnost i automatska efikasnost artiljerijskih sistema, u velikoj meri smanjena.

"Postoji nekoliko nedostataka upotrebe kontrabaterijskih radara, koje je ruska vojska odlučila da maksimalno iskoristi. Upravo zračenje elektromagnetnih talasa, omogućava otkrivanje meta i postavljanje radara na maloj udaljenosti od linije fronta, što olakšava njihovo savladavanje.

Tako je ruska vojska 30. decembra uništila 6-7 ukrajinskih kontrabaterijskih radara, a 1. januara još dva. Ranije, tokom novembra, onesposobljeno je 8 ukrajinskih kontrabaterijskih radara“, otkrio je ekspert.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading