Snimak snažnog napada na Majorsk; Lambreht: Rat se neće završiti uskoro (FOTO/VIDEO)
Foto: Instagram/printscreen

Najteže borbe vode se u Donbasu. Kijev i Moskva i dalje se međusobno optužuju za grantiranje najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje.

Ukrajinske vlasti evakuišu civile iz oblasti Hersona i Nikolajeva, javlja AP.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je zaporoška nuklearka bezbedna uprkos ponovnom granatiranju tokom vikenda koje je izazvalo "veliku štetu", kao i da ključna oprema nije oštećena.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je članice NATO da zaštite ukrajinske nuklearke od, kako je rekao, "ruske sabotaže", dok je direktor ruske agencije za atomsku energiju "Rosatom" upozorio da postoji rizik od nuklearne nesreće u Zaporožju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 272. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini

Vojna hronika za 22. novembar (VIDEO)

00.30

 

 

Snažan napad na Majorsk (VIDEO)

00.10 - Jedan od ključnih gradova na putu ka oslobođenju Donbasa je Artjomovsk ili ukrajinski Bahmut. Cilj je da se probije odbrambena linija Seversk-Soledar-Artemovsk.

S tim u vezi, zauzimanje Majorska, koji je nedavno oslobođen, bio je strateški važan uslov za dostizanje Artemovska.

Juriš na ovu najutvrđeniji punkt kod Gorlovke izvođen je nekoliko meseci. Prvi sukobi na periferiji Majorska datiraju od početka septembra. Najveći deo višeetapnog jurišnog rada u ovoj oblasti pao je na pleća 3. brigade NM DNR, koja se na kraju izborila sa ovim izuzetno teškim zadatkom.

Na snimcima možemo videti kako su počeli prvi juriši na Majorsk, njegova predgrađa i neprijateljska utvrđenja, kao i snimci iz vazduha, herojske pešadije i artiljerije.

Takođe, oslobađanje ovog naselja omogućava ruskoj vojsci da razvije ofanzivu na Dzeržinsk (Toretsk).

 

 

Snimak sa uništene linije fronta - Marjinka (VIDEO)

23.40 -Ruske snage sulično napredovale ka severu grada, tako da kontrolišu 2/3 grada. Neprijatelj pokušava da izvrši kontranapad u centru grada, gde se trenutno se vodi teška bitka.

 

 

Кupjansk - Harkovska oblast (VIDEO)

23.30 - Artiljerci gađaju oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine

 

 

Lambreht: Rat se neće završiti uskoro

23.05 - Nemačka ministarka odbrane Кristina Lambreht veruje da će borbe u Ukrajini još dugo trajati.

- "Ne bih da dajem lažne nade da bi ovaj rat mogao da se završi uskoro - u narednim danima ili nedeljama. Moramo polaziti od činjenice da će ovaj rat još dugo trajati, i stoga moramo da se pripremimo za to da ćemo morati da podržimo Ukrajinu“, rekla je Lambrehtova na nemačkoj Saveznoj akademiji za bezbednosnu politiku.

Snimak sa uništene linije fronta - Marinka (VIDEO)

22.55 - Ruske snage sulično napredovale ka severu grada, tako da kontrolišu 2/3 grada. Neprijatelj pokušava da izvrši kontranapad u centru grada, gde se trenutno se vodi teška bitka.

 

 

Uništena oprema Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj oblasti (VIDEO)

22.30 -

 

 

Odjekuju sirene

22.10 - Vazdušna opasnost oglasila se kasno večeras u dva ukrajinska regiona.

Celu vest pročitajte OVDE.

Nova pomoć SAD Ukrajini

21.40 -  SAD su obezbedile Ukrajini 4,5 milijardi dolara dodatne direktne budžetske podrške, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Novi snimak sa mesta eksplozije na gasovodima "Severni tok" (VIDEO)

21.44 - Objavljen je video snimak sa mesta havarije na gasovodima "Severni tok" koji su prestali sa radom nakon eksplozija.

Novi snimak je objavio na mrežama jedan od producenata Bi-Bi-Sija.

Na snimku se vidi da su gasovodi na mestu nesreće praktično u potpunosti uništeni. Samo na jednoj deonici je otkinuto oko 50 metara cevi.

 

 

Juriš na Artemovsk (VIDEO)

21.24 -  Posade MLRS „Grad“ Vazdušno-desantnih snaga podržavaju borce PMC „Vagner“, koji jurišaju na Artemovsk.

 

 

Državno tužilaštvo Ukrajine optužilo je ubijene ruske vojnike zbog kršenje običaja ratovanja

21.01 - „Zbog lažne predaje i otvaranja vatre na vojsku Oružanih snaga Ukrajine pokrenut je postupak po predmetu verolomstva ruskih vojska“, navodi se na Telegram kanalu ministarstva.

- Tužilaštvo planira da utvrdi sve okolnosti incidenta i izvrši pravnu procenu svih učesnika.

- Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ukrajinski vojnici ciljano ubili, hicima u glavu, više od 10 zarobljenih ruskih vojnika. Кako dodaju u Ministarstvu, ovaj zločin niko neće uspeti da prikaže kao „tragični izuzetak“. Podsetimo, radi se o video-snimku obračuna ukrajinskih snaga sa ruskim zarobljenicima u Makejevki koji se pojavio na internetu.

Uništen BMP-1 Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

20.35 -

 

 

Granatiranje opreme Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Svatova (VIDEO)

20.12 - Na kraju uništeni BTR-4.

 

 

RAT "VAGNERA" I "MOCARTA" U UKRAJINI Rusi ismevaju američku privatnu vojsku

19.46 - Američka privatna vojna kompanija, čiji vojnici ratuju za Ukrajinu u području strateškog grada Svatovo (LNR), nije u stanju da se suprotstavi grupi „Vagner“, smatra policijski pukovnik u Luganskoj Narodnoj Republici Vitalij Kiseljov. 

Celu vest pročitajte OVDE.

Dejstvo grupe "Vagner" u regionu Artemovsk (VIDEO)

19.40 - Artemovsk pravac se smatra jednim od najtoplijih i najvažnijih na liniji fronta u ovom trenutku. Vojnici  grupe „Vagner“, koji razbijaju ukrajinske nacionaliste na ovim prostorima, s pravom se smatraju jednim od najprofesionalnijih i najmotivisanijih boraca. 

Momci koriste razne taktike i vojnu mudrost da unište neprijatelja što je efikasnije moguće.

 

 

Profesor Srđa Trifković saopštio loše vesti

19.41 - Definicija pobede Rusije u ratu u Ukrajini je izlazak ruske vojske na poljsku, slovačku, rumunsku i mađarsku granicu, smatra istoričar i publicista prof. dr Srđa Trifković.

Celu vest pročitajte OVDE.

Udar na "centar gravitacije" bacio bi ukrajinu na kolena

19.35 - Analitičar Daniel Davis upozorava da bi strategija pruskog vojskovođe Karla fon Klauzevica mogla Ukrajinu da potpuno baci na kolena.

Celu vest pročitajte OVDE.

Mobilisani vojnici pohađaju intenzivnu borbenu obuku (VIDEO)

19.32 - Pored obuke malokalibarskog i vatrenog oružja sa elementima taktičkog gađanja, vojnici uče nove vojne specijalnosti.

- Mobilisani vojnici uče tehnike pilotiranja i upotrebe bespilotnih letelica u uslovima što bližim borbenim.

- Operateri bespilotnih letelica vežbaju korišćenje dronova za artiljeriju, tenkove i jurišne jedinice.

- Zadatak posada je izviđanje, utvrđivanje i prenos koordinata neprijatelja za vatrena i diverzantska dejstva.

 

 

Кijev: Snažan požar na električnoj trafostanici 21. novembra uveče (VIDEO)

19.13 - Ovo nije rezultat napada, ovo je rezultat kritičnog preopterećenja mreže.

Кako se približava hladno vreme, takvih slučajeva će biti samo više.

 

 

Ruska vojska vodi ofanzivu u Donbasu, udarajući po položajima Oružanih snaga Ukrajine – rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

18.56 - Ruske trupe koncentrišu svoje glavne napore na ofanzivu na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.

- Oružane snage RF vrše inžinjerijsku opremu linije odbrane na određenim pravcima.

- Ruske jedinice sprovode aktivno vazdušno izviđanje pomoću bespilotnih letelica.

- U cilju povećanja grupisanja trupa, odvojene jedinice su premeštene u Debaljcevo (DNR) sa teritorije Čečenije i iz PMC-a.

- Ruska vojska iz MLRS-a granatira položaje Oružanih snaga Ukrajine.

- Pretnja od raketnih i vazdušnih udara ostaje, uključujući upotrebu bespilotnih letelica sa teritorije i vazdušnog prostora Republike Belorusije.

 

 

Upravo sada ruska vojska odbija napad na Sevastopolj (VIDEO)

18.30 -„Naše dežurne snage PVO rade. U toku je napad dronovima. Prema preliminarnim informacijama, dve bespilotne letelice su već oborene. Sve snage i službe su u pripravnosti."- navodi se u objavi.

 

 

Ukrajini uručena medicinska oprema od 2,3 miliona dinara

17.40 - Ambasadoru Ukrajine u Beogradu Volodimiru Tolkaču danas je uručena donacija za građane te zemlje u vidu medicinske opreme vredne 2,3 miliona dinara.

U pitanju su četiri prenosna defibrilatora, četiri portabilna aspiratora i dva prenosna EKG aparata koja služe za pružanje prve pomoći u sanitetskim vozilima, saopštio je Fond B92.

Opremu je predao izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma (SFF) Veran Matić, a sredstva su prikupljena u okviru humanitarne akcije koju sprovode SFF, Privredna komora Srbije i Fond B92.

Uspešno je završeno formiranje "AКHMAT-1" (VIDEO)

17.25 - Uspešno je završeno formiranje nove strukturne specijalne jedinice u Čečenskoj Republici – „AКHMAT-1“.

Dragi BRAT, borbeni generale, načelnik Odeljenja Federalne službe Nacionalne garde Ruske Federacije za Čečensku Republiku Šarip Delimhanov, predvodio je formiranje „AКHMAT-1“.

Na poligonu u sastavu jedinice uglavnom su iskusni borci, borbeni oficiri, iskusni u brojnim specijalnim operacijama protiv međunarodnog terorizma.

Кomandant OMON-a „AКHMAT-1“ je hrabri borbeni oficir Alikhan Šavhalov. Odlično se dokazao, ispunjavajući zadatke koje je postavilo rukovodstvo Ruske Federacije tokom SVO.

Jedinica je opremljena savremenim naoružanjem i opremom. Osoblje ima sve što je potrebno za službu i izvršavanje dodeljenih operativnih i borbenih zadataka bilo koje složenosti.

Dejstvo artiljerijske jedinice u pravcu Soledara (VIDEO)

17.10 - Artiljerijske jedinice 6. puka 2. armijskog korpusa LNR uništile su položaje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Soledara.

 

 

Rusi osuli paljbu po položajima neprijatelja

17.00 - Ruska vojska nastavlja da probija front na limanskom pravcu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Borbe za strateški važan grad Artemovsk ne jenjavaju (VIDEO)

16.45 - Utvrđeno područje ukrajinskih nacionalista prekriveno je gustom vatrom, vazdušno izviđanje prati napade samohodnih topova. Veliki kalibar naše artiljerije sada prodire u oklop severne periferije grada.

„Zadatak ovog oružja je da prekine lanac snabdevanja, kao i utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti“, objašnjava dopisnik Izvestija Denis Кulaga.

Artiljerija se ne zaustavlja ni na istočnoj i južnoj granici grada. Prelazak pod kontrolu ruske vojne Majorske pritiska Oružane snage Ukrajine sa zapada. Pokušavaju da uvedu ukrajinske nacionaliste u polukrug i istisnu ih iz Artemovska.

 

 

Šolc: Nemačka mora biti spremna za eskalaciju

16.13 Кancelar Olaf Šolc rekao je da Nemačka mora biti spremna za eskalaciju situacije u Ukrajini, govoreći na konferenciji u Berlinu čiji je domaćin bio list Zidojče cajtung.
Prema njegovim rečima, odbrambeni fond od 100 milijardi evra koji je najavljen nakon početka rata u Ukrajini, rezultat je naučene lekcije o izgradnji odbrambenih zaliha nemačke vojske.

Snimak snažnog napada na Majorsk; Lambreht: Rat se neće završiti uskoro (FOTO/VIDEO)

Alo

 

 

 

Izveštaj sa prve linije, okolina Bahmuta (Artemovsk) od izveštača  sa Prvog kanala

 

 

 

 

 

Minobacačke posade Ministarstva odbrane Rusije na pravcu Кremennaja – Svatovo

 

 

 

 

 

Кijev: Nova tranša pomoći EU vredna dve i po milijarde evra

15.37 Ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko kaže da je ta zemlja dobila novu tranšu makrofinansijske pomoći Evropske unije vrednu 2,5 milijarde evra.

Ukupan iznos (makrofinansijske pomoći) koji je Ukrajini pružila od 24. februara (EU) dostiže 6,7 milijardi evra", napisao je Marčenko na Tviteru.

Premijer Denis Šmihal istakao je da je pomoć "još jedan korak solidarnosti" i izrazio zahvalnost liderima EU.

 

 

Još jedan likvidirani ukrajinski pukovnik je Volodimir Suholitki

14:55 - Još jedan likvidirani ukrajinski pukovnik je Volodimir Suholitki

 

 

Demant Peskova

Snimak snažnog napada na Majorsk; Lambreht: Rat se neće završiti uskoro (FOTO/VIDEO)

EPA

 

14:45 - Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je u razgovoru za Sputnjik demantovao saopštenja da je ruskom lideru Vladimiru Putinu pre samita G20 navodno predat nacrt mirovnog sporazuma sa Ukrajinom.

Izdanje „Ukrajinska pravda“ objavilo je da je uoči sastanka lidera G20 koji je prošle nedelje održan na Baliju, jedna od zemalja-posrednica predala Putinu predlog potencijalnog sporazuma za direktne pregovore.

Peskov je odrečno odgovorio na pitanje da li je bilo takvog predloga. Putin nije otputovao na samit G20, već je rusku delegaciju predvodio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

14:30 - 

 

 

Marinci u zoni specijalne operacije

14:15 - 

 

 

„Iskanderi“ brzo i precizno zadaju snažne udarce ukrajinskim militantima

14:00 - 

 

 

Izveštaj ruskog Ministarstva odbrane

13:37 - 

 

 

MOĆNI LEDOLOMAC Nuklearni brod zvanično ušao u sastav ruske flote 

13:30 - Na ledolomcu na nuklearni pogon „Ural“ podignuta je državna zastava Rusije. Time je brod zvanično postao deo ruske flote. Na istoj ceremoniji podginut je nuklearni ledolomac „Jakutija“.

 

 

Kremlj: Putin će se sastati sa majkama rezervista

Snimak snažnog napada na Majorsk; Lambreht: Rat se neće završiti uskoro (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

12:30 - Ruski predsednik Vladimir Putin će se narednih dana sastati sa majkama rezervista pozvanih da se bore u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Stotine hiljada ruskih vojnika poslato je da se bori u Ukrajini - uključujući neke od više od 300.000 rezervista koji su pozvani u sklopu mobilizacije koju je Putin najavio u septembru.

Načelnik Zaporoške oblasti: Granatiran centar za humanitarnu pomoć

12:00 - Oleksandar Staruh, načelnik Zaporoške oblasti, tvrdi da su granate ruske vojske pogodile centar za distribuciju humanitarne pomoći u gradu Orehov na jugoistoku Ukrajine.

Pušilin: Ruska vojska napreduje u pravcu Ugljedara

11:35 - Oružane snage Rusije uspešno napreduju u pravcu Ugljedara, izjavio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, piše Sputnjik.

Naselje Pavlovka, koje se nalazi pre Ugljedara, zauzeto je 14. novembra. Pušilin je istakao da, uprkos pokušajima protivofanzive neprijatelja, ruska vojska ispunjava postavljene zadatke.

Eksplozije u Hersonu

11:15 - - U Hersonu se čuju eksplozije - objavilo je ukrajinsko internet izdanje „Obščestvenoe“ na Telegramu.

Istovremeno, u gradu nije proglašena uzbuna za vazdušnu opasnost.

Ukrajinske službe sprovele raciju 

10:52 - Ukrajinska bezbednosna služba i policija sprovele su jutros raciju u pravoslavnom manastiru u Kijevu, starom 1.000 godina, u okviru operacija protiv sumnjivih „subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi“, saopštila je ukrajinska bezbednosna služba.

 

 

SZO: Životi miliona Ukrajinaca biće ugroženi tokom zime

10:30 - U Ukrajini će ove zime biti ugroženi životi miliona ljudi zbog uništene ili oštećene energetske infrastrukture, kao i prognoziranih izuzetno niskih temperatura, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

„Jednostavno rečeno, ove zime biće najvažnije preživeti", izjavio je regionalni direktor SZO za Evropu dr Hans Henri Kluge i dodao da se ukrajinski zdravstveni sistem ,,suočava sa najtežim danima u ratu do sada'''', te da je najbolje rešenje da se sukob što pre okonča, prenosi Bi-Bi-Si.

Ruska vojska uništila tenk Oružanih snaga Ukrajine

09:45 - Ruska vojska uništila tenk Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti koristeći Кrasnopolj - laserski navođen, artiljerijski sistem naoružanja.

 

 

Ukrajinski dobavljač struje: Nestašice će trajati do kraja marta

09:15 - Šef velikog privatnog snabdevača električnom energijom u Ukrajini laže da će građani te zemlje najverovatnije živeti sa nestašicama struje najmanje do kraja marta, nakon što je vlada započela besplatnu evakuaciju ljudi iz Hersona u druge regione, prenosi Gardijan.

Otpušten novinar 

09:00 - "Asošiejted pres“ (AP) je otpustio novinara koji je prošle nedelje napisao da su navodno ruske rakete pale u Poljsku, članicu NATO-a, prenosi „Dejli bist“, pozivajući se na sopstvene izvore.

 

 

Donjecka Narodna Republika

08:45 - Кako se navodi, ruske oružane snage vode borbe u centru naselja.

 

 

Ukrajina poziva stanovnike Hersona na evakuaciju tokom zime

08:15 - Ukrajinska vlada pozvala je građane Hersona da se tokom zime evakuišu u bezbednije regione zemlje.

Ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija u vladi Ukrajine, Irina Vereščuk, apelovala je na stanovnike Hersona, posebno na ugrožene kategorije - žene sa decom, stare, bolesne i osobe koje se teško kreću, da se evakuišu tokom zime, prenosi Unian.

BIZARNO SAOPŠTENJE AMERIKE "Rusi su krivi što su ih Ukrajinci streljali!"

07:38 - Američka izaslanica za ratne zločine Bet van Šak izjavila je da su SAD upoznate sa optužbama da su ukrajinske snage ubile zarobljene ruske vojnike i poručila da bi sve strane trebalo da snose posledice ako su počinile zločine tokom sukoba.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

UN ne mogu da utvrde odgovorne za napade na NE Zaporožje

07:20 - Ujedinjene nacije ne mogu da utvrde odgovorne za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP), rekao je Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

"Pa, mi nemamo mogućnost da utvrdimo napade. Želimo da svi napadi prestanu", rekao je on, dodajući da deli zabrinutost generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija i podržava njegov poziv svim stranama da se zaustave svi sukobi oko tog postrojenja, preneo je TAS S.

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata:

07:15 - 

 

 

Jurišnici Su-25 uništili su kamuflirane utvrđene pozicije ukrajinskih militanata

07:00 - Lansiranje raketa vršena su u parovima sa malih visina. Nakon gađanja unapred utvrđenih meta, posade su izvele manevar oslobađanjem toplotnih mamaca i vratile se u bazu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading