UDAR NA "CENTAR GRAVITACIJE" BACIO BI UKRAJINU NA KOLENA Američki analitičar upozorava na strategiju čuvenog pruskog vojskovođe
Tanjug/Ap

Prema mišljenju analitičara, sasvim je moguće da će Putin zimi slediti princip pruskog vojskovođe Karla fon Klauzevica i lišiti Ukrajinu mogućnosti da dobije vojnu pomoć od Zapada, izjavio je Daniel Davis, glavni urednik „19FortiFive“

Kako autor tvrdi, Rusiji nije potrebno da zauzima velike gradove, da bi uspela u ukrajinskom sukobu. Pobeda se može postići, ako Vladimir Putin pronađe i eliminiše takozvani „centar gravitacije“ Ukrajine. Ovaj termin se pojavio početkom 19. veka, zahvaljujući čuvenom pruskom vojnom teoretičaru i vojskovođi Karlu fon Klauzevicu.

On je utvrdio, je da je „centar gravitacije” vojni centar moći i kretanja, od kojeg zavisi sve na frontu. Dakle, opšti vojni cilj treba da bude, da se neprijatelju oduzme ono bez čega ne može da pobedi.

„Po mojoj proceni, neosporno strateško težište Ukrajine su njeni zapadni koridori do granice sa Poljskom, odakle dolazi ogromna većina njene vojne podrške. Njihov operativni centar gravitacije su linije snabdevanja koje idu istočno od Kijeva, do različitih pozicija na ukrajinskoj liniji fronta. Bez ova dva koridora, za Kijev bi bilo praktično nemoguće da izdrži vojne operacije duže od nekoliko nedelja“, piše Dejvis.

Prema mišljenju analitičara, sasvim je moguće da će Putin zimi slediti princip Klauzevica, i lišiti Ukrajinu mogućnosti da dobije vojnu pomoć od Zapada. Autor smatra da za to Rusija mora da udari u tri pravca odjednom. Prvi može biti region Lavov.

„Praktično, svo oružje i municija za Oružane snage Ukrajine ulazi u zemlju iz Poljske, iz nekoliko kopnenih puteva u pravcu Kijeva. Ako bi Rusija presekla ove rute napadom duž poljsko-ukrajinske granice sve do Lavova, mogla bi da preseče većinu vojnih zaliha sa Zapada, bez kojih Kijev ne bi mogao da održi svoje snage na liniji fronta, na istoku, duže vreme“, kaže se u članku.

Sumski region može postati drugi pravac uticaja. Ovo će lišiti Kijev mogućnosti da snabdeva Oružane snage Ukrajine u Harkovu, Zaporožju i Donbasu.

Dejvis je kao treći pravac naveo Donbas, gde ruske snage ubrzavaju napredovanje. U takvoj situaciji ukrajinska komanda biće u izuzetno teškoj poziciji.

„Ako Ukrajina pokuša da oslabi svoju poziciju kako bi poslala pojačanja na Zapad, rizikuje da ruske mehanizovane snage naprave proboj“, objasnio je analitičar.

RAKETNI LANSERI GRME BEZ MILOSTI Rusi osuli paljbu po položajima neprijatelja (VIDEO)

Tako će Kijev izgubiti stalni kanal vojnog snabdevanja, i biće primoran da oslabi svoju poziciju na liniji dodira, ako pokuša da povrati kontrolu nad transportnim koridorima na zapadu zemlje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading