SAD I RUSIJA SKLOPILE SPORAZUM? Procurele informacije mirovnog dogovora, deli se teritorija!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema Eskobaru, dogovor uključuje sledeće ključne tačke: Rusija napušta Herson, ukrajinska vojska napušta Donbas, i Rusija vraća nuklearnu elektranu u Zaporožju prvo pod međunarodnu, a zatim ukrajinsku kontrolu.

- Najava hersonskog povlačenja možda je označila jedan od najtmurnijih dana Ruske Federacije od 1991. godine. Napuštanje desne obale Dnjepra da bi se postavila odbrambena linija na levoj obali moglo bi da pokaže potpuni vojni smisao.

Sam general Armagedon (Sergej Surovikin, op. nov.), od svog prvog dana na poslu, nagovestio je da bi ovo moglo biti neizbežno. Kako stoji na šahovskoj tabli, Herson je na „pogrešnoj“ strani Dnjepra. Svi stanovnici Hersonske oblasti – ukupno 115.000 ljudi – koji su želeli da se presele u bezbednije geografske širine evakuisani su sa desne obale - piše Eskobar.

Sada će ruske snage morati iznova da osvajaju Herson. I paralelno stabilizovati linije fronta; nacrtati definitivne granice; a zatim nastojati da zauvek „demilitarizuje” ukrajinsku ofanzivu, bilo putem pregovora ili tepih-bombardovanja, piše novinar.

Kako navodi Eskobar, izgleda da je postignut nekakav dogovor između Džejka Salivana i Patruševa.

SAD I RUSIJA SKLOPILE SPORAZUM? Procurele informacije mirovnog dogovora, deli se teritorija!

Tanjug/Ap

 

- Niko zaista ne zna detalje, čak ni oni koji imaju pristup blistavim doušnicima iz 5. kolone u Kijevu. Ali da - čini se da dogovor uključuje Herson. Rusija bi zadržala Donbas, ali ne bi napredovala ka Harkovu i Odesi. A širenje NATO-a bi definitivno bilo zamrznuto. Minimalistički dogovor. To bi objasnilo zašto je Patrušev mogao da se ukrca u avion za Teheran istovremeno sa najavom Hersonskog povlačenja i da se, prilično opušteno, pobrine za veoma važan strateški partnerski posao sa Alijem Šamkanijem, sekretarom iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost.

Dogovor je možda bio i ugrađena „tajna“ u najavi Marije Zaharove da su „spremni za pregovore“. Rusi će napustiti obalu Dnjepra u upravljanom vojnom povlačenju. To ne bi bilo moguće bez vođenih vojnih pregovora. Ovi pregovori o zadnjem kanalu traju nedeljama. Glasnik je Saudijska Arabija. Cilj SAD, kratkoročno gledano, bio bi ka nekoj vrsti sporazuma iz Minska 3 – sa pridruženim Istanbulom/Rijadom.

Kijev bi morao da proguta zamrznutu liniju kontakta u Zaporožju, Donjecku i Lugansku – s tim da Kijev dobija struju iz Zaporožja, te stoga prestaje da granatira svoju infrastrukturu. SAD bi dale zajam od 50 milijardi dolara plus deo konfiskovane – odnosno ukradene – ruske imovine za „obnovu“ Ukrajine. Kijev bi dobio savremene PVO sisteme. Nema sumnje da se Moskva neće složiti ni sa jednom od ovih odredbi - piše Eskobar.

Kako navode zvaničnici iz oslobođenog Hersona, Ukrajina nije zadovoljna ovakvim dogovorom Rusije i SAD - iako po njih deluje povoljan, dugoročno bi mogao da ih stavi u veoma loš položaj.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading