(UŽIVO) POMERENA LINIJA FRONTA U UKRAJINI Šojgu obavestio francuskog kolegu o nameri Kijeva da upotrebi „prljavu bombu“ (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Talas napada zadao je još jedan udarac ranjivoj elektroenergetskoj mreži Ukrajine, sa više od 1,5 miliona kupaca u mraku u subotu, prema zvaničnicima iz Kijeva.

Ruski lideri u Hersonu su pojačali napore za evakuaciju, pozivajući sve stanovnike da pređu ključnu reku.

Ukrajina kaže da Rusija stvara „histeriju“ zbog napredovanja kontraofanzive. Ukrajina je obećala da će podneti krivične prijave protiv onih koji isporučuju Rusiji iranske bespilotne letelice.

Teheran je u subotu ponovo negirao da je dao oružje. Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava kaže da je više od 6.000 civila ubijeno u ratu.

Nestanak struje bi mogao da ugrozi veliki broj Ukrajinaca ove zime. Pogledajte najnovije fotke s ratišta:

U kratkim crtama:

  • Iran osuđuje poziv na istragu bespilotnih letelica UN pre
  • Rusija je tokom noći lansirala 36 raketa u „masovnom napadu“ na Ukrajinu, kaže Zelenski
  • Rusko granatiranje izaziva velike nestanke struje u centralnoj i zapadnoj Ukrajini
  • Ruska upotreba nuklearnog oružja bila bi „čin neprijateljstva protiv čovečanstva“, kaže japanski premijer

Pratite najnovije
VESTI SA FRONTA

UŽIVO

 

Rusi napreduju na više pravaca u DNR

22.10 - Ruska vojska napreduje u Donbasu, pucajući na oružane snage na celoj liniji fronta, saopštio je večeras Generalštab Ukrajine.

 

 

Vladimir Putin mogao bi da iznenadi Zapad na Noć veštica 

21.21

 

 

"Rusi mučili ljude i vadili im zube!"

20.05

 

 

 

Pešadijske borbe na frontu

19.30

 

 

"Putin bi mogao da napadne gde se najmanje očekuje"

18.18 - Ukrajina se i dalje suočava sa neprijateljem sa nizom strateških prednosti – upozorava bivši oficir američke vojske

 

 

Uništeno 6.000 ukrajinskih oklopnjaka

17.00 - Skoro 6.000 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila je uništeno tokom ruske specijalne vojne operacije, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane.

 

Izveštaj ukrajinskog Generalštaba

15:00 - Ovako izgleda nova linija fronta u Ukrajini.

 

 

Ruski vojni avion pao na dvospratnu kuću

14.44 - Ruski vojni avion srušio se na dvospratnu kuću u Irkutsku, javlja agencija RIA novosti.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusko MO saopštilo da su nastavljeni udari

14.43 - Tokom dana Oružane snage Ruske Federacije nastavile su da izvode udare vazdušnim oružjem dugog dometa sa preciznim navođenjem na ukrajinsku vojnu komandu i energetske sisteme“, rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

Celu vest pročitajte OVDE.

Savezničke snage pojačavaju liniju fronta u Hersonskoj oblasti

13.37 - Linija fronta u Hersonskoj oblasti se pojačava ljudima, naoružanjem i tehnikom, saopštio je zamenik šefa administracije tog regiona Kiril Stremousov.

- Na prvoj liniji fronta već su u toku pripreme za zimu. Front se stabilizovao. Pojačava se kontakt-linija ljudima, naoružanjem i tehnikom - napisao je Stremousov na svom Telegram kanalu.

Prva kolona francuskih oklopnih transportera stići će večeras u Rumuinju, radi pojačanja borbene grupacije NATO-a, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Francuske.

Drugi konvoj u sastavu tenkovske čete „Leklerk“ treba da stigne u Rumuniju u novembru. Ukrajinska vojska je u nedelju ujutru granatirala Makejevku, Pantelejmonovku, Jasinovatu, Gorlovku i Mineralno u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine. Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana izgubila do 40 ljudi, dva tenka, devet oklopnih mašina, dve bespilotne letelice i artiljerijski uređaj, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Sarkozi: Isporuke oružja Ukrajini su izvan nadležnosti Evropske komisije

13.36 - Pitanja spoljne politike i isporuka oružja Ukrajini izlaze iz okvira mandata Evropske komisije, koja je, pre svega, politička organizacija, izjavio je bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi u intervjuu za francuske medije.

- Ne razumem na kojem članu evropskih sporazuma gospođa Ursula fon der Lajen (šefica Evropske komisije) može da zasniva svoju nadležnost na planu kupovine naoružanja i spoljne politike - rekao je Sarkozi.

Prema njegovim rečima, sve što danas Evropljani mogu da čuju jeste izdvajanje dodatnih milijardi za kupovinu naoružanja.

- Još više oružja, još više smrti, još više rata! Mi predstavljamo taoce proračuna, egzaltacije, besa i nerazumnih dejstava. Plešemo po ivici vulkana - rekao je Sarkozi.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u petak, nakon samita Evropske unije, saopštila da EU namerava da nastavi da finansira Ukrajinu 2023. godine i da potroši za te svrhe 18 milijardi evra.

Šojgu obavestio francuskog kolegu o nameri Kijeva da upotrebi „prljavu bombu“

13.35 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je telefonom s francuskim kolegom Sebastijanom Lekornom i preneo mu svoju zabrinutost zbog mogućnosti da ukrajinske snage izvedu provokaciju uz upotrebu „prljave bombe“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je, takođe, razgovarao o situaciji u Ukrajini koja, kako je naveo, ima tendenciju da nadalje nekontrolisano eskalira.

Ranije je saopšteno da su poverljivi izvori iz raznih zemalja, uključujući Ukrajinu, upozorili na to da kijevski režim priprema na teritoriji svoje zemlje provokaciju u kojoj bi mogla biti iskorišćena „prljava bomba“ ili nuklearna municija malog kapaciteta.

Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.

Razni izvori su naveli da je pod rukovodstvom zapadnih mentora Kijev već pristupio realizaciji tog plana. Rukovodstvu Istočnog planinsko-rudnoprerađivačkog kombinata u gradu Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, postavljen je zadatak da izrade „prljavu bombu“, a posao je već u završnoj fazi, navode izvori.

Prema nalogu Vladimira Zelenskog, saradnici kancelarije predsednika Ukrajine su u tajnim kontaktima s predstavnicima Velike Britanije zbog eventualnog isporučivanja kijevskim vlastima komponenti nuklearnog oružja.

Organizatori provokacije računaju na to da bi većina zemalja krajnje žestoko reagovala na „nuklearni incident“ u Ukrajini, a da bi Moskva izgubila podršku mnogih svojih ključnih partnera.

Tenkisti oružanih snaga Ukrajine zarobljeni u borbama na Hersonskom frontu

13.23

 

 

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su danas da su oborile 16 dronova kamikaza "Šahed-136"

12.24 - U noći 22. na 23. oktobar neprijatelj je već ''tradicionalno'' napao jug zemlje borbenim bespilotnim letelicama kamikazama. Snage PVO i sredstva Vazdušne komande ''Jug'' uništile su 11 neprijateljskih dronova u Nikolajevskoj oblasti, a još tri drona Šahed-136 oborile su druge jedinice Odbrambenih snaga jug - objavila je Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku, preneo je Ukrinform.

Dodaje se da su još dva drona uništena na istoku i severu Ukrajine.

Situacija na liniji fronta u Hersonskoj oblasti ostaje nepromenjena

12.23 - Situacija na liniji fronta u Hersonskoj oblasti ostaje nepromenjena, odbijaju se svi pokušaji ukrajinskih trupa da probiju odbranu.

Ovo je u nedelju, 23. oktobra, saopštio zamenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

„Na frontovima Hersonske oblasti Ruske Federacije sve je nepromenjeno. Uprkos stalnim pokušajima ukronacista da probiju linije odbrane, savezničke snage Ruske Federacije odbijaju sve napade“, napisao je Stremousov na svom Telegram kanalu.

Pored toga, on je istakao da Oružane snage Ukrajine (AFU) trpe velike gubitke u ljudstvu i opremi. Prema njegovim rečima, u osnovi se radi o razbijenim i uništenim tenkovima i oklopnim transporterima neprijatelja.

Slike sa fronta

11.27 - Zelenski podelio fotografije sa fronta

 

 

 

SBU privela direktora ukrajinskog „Motor siča“ zbog saradnje s Rusijom

10.49 - Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da je uhapsila direktora ukrajinskog „Motor siča“ i jednog od menadžera te kompanije, zbog sumnje da su sarađivali s Rusijom.

Direktor „Motor Siča“ je Vjačeslav Boguslajev, Heroj Ukrajine i bivši poslanik Vrhovne rade. SBU nije navela imena privedenih rukovodilaca.

„SBU je uhapsila predsednika industrijskog giganta 'Motor Sič', pod sumnjom da je radio za Rusiju. Hapšenje se dogodilo u zbog toga što je 'Motor Sič' nezakonito isporučivao robu vojne namene ruskoj jurišnoj avijaciji“, navedeno je u saopštenju SBU na Telegram kanalu.

U saopštenju se dodaje da su rukovodioci „bili u zaveri“ s predstavnicima ruskog „Rosteha“.

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u hersonskom pravcu

10.40 - Ukrajinska vojska trpi veoma velike gubitke u ljudstvu i tehnici na hersonskoj liniji fronta, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

„Ukrajinska vojska trpi vrlo velike gubitke u ljudstvu i tehnici“, napisao je Stremousov na svom Telegram kanalu i dodao da je reč, pored ostalog, o uništenim tenkovima i oklopnoj tehnici protivnika.

Harkovska oblast

10.39 - Ruske trupe uništavaju militante u šumskom pojasu Harkovske oblasti.

 

 

 

Valkirija

10.17 - Bespilotna letelica „Valkirija“ ukrajinskih oružanih snaga presretnuta je u pravcu Zaporožja.

 

 

Izveštaj ukrajinskog Generalštaba

10.15 - Izveštaj ukrajinskog Generalštaba: 

 

 

Uništen T-64BV

09.18 - Uništen T-64BV oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti

 

 

Ukrajinske snage granatirale Energodar

09.16 - Ukrajinska vojska u nedelju ujutru je granatirala Energodar, oštećen je civilni objekat, saopštio je šef gradske administracije Aleksandar Volga.

- Nedeljno jutro počelo je granatiranjem Energodara. Oštećen je civilni objekat. Ukrajinski nacisti su ponovo pokazali svoje istinsko lice, gađajući civilni objekat. Žrtava nema, a to je najvažnije - napisao je Volga na svom Telegram kanalu.

Artiljerci grupe "O" dejstvuju dan i noć

08:59 - Ukrajinski militanti koji su pokušali još jednu ofanzivu u pravcu Starobelska uništeni su vatrom posada MLRS Grad, nakon čega je nekoliko oklopnih grupa Oružanih snaga Ukrajine praktično prestalo da postoji.

 

 

Zelenski: UKR će poboljšati rezultate u obaranju raketa

08:45 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija pokrenula udare na infrastrukturu u veoma širokim razmerama i obećao da će njegova vojska poboljšati, kako je naveo, već dobre rezultate u obaranju raketa uz pomoć svojih partnera.

"Geografija ovog najnovijeg masovnog udara je veoma široka", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, navodeći regione u zapadnoj, centralnoj i južnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

"Naravno da nemamo tehničku sposobnost da oborimo 100 odsto ruskih raketa i napadnemo dronove. Siguran sam da ćemo to postepeno postići uz pomoć naših partnera. Već sada obaramo većinu krstarećih raketa, većinu dronova", istakao je Zelenski.
 

Uništen NATO oklopni transporter 

08:29 - Holandski YPR-765 oružanih snaga Ukrajine neutralisan je u Hersonskoj oblasti.

 

 

Borci grupe "O" prave ukrajinskim militantima pakao na zemlji

08:10 - Pomoću bespilotnih letelica, identifikovano je uporište i artiljerijski položaji oružanih snaga Ukrajine na pravcu Starobelska - cilj je uništen, prenose ruski izvori.

 

 

G7: Osuđujemo otmicu osoblja nuklearke u Zaporožju

07:55 - Grupa 7 je saopštila da osuđuje kidnapovanje osoblja nuklearne elektrane u Zaporožju, najveće u Evropi.

Celu vest pročitajte OVDE.

Novi snimak sa ratišta

07:41 - Noćni snajper u lovu, pogodio je ukrajinskog militanta.

 

 

Direktna linija sa Pentagonom

07:21 - Pentagon je potvrdio telefonski razgovor između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Rečeno je da je Ostin „naglasio važnost održavanja linija komunikacije“ sa Šojguom. Ministarstvo odbrane Rusije je o pozivu saopštilo:

„Razgovaralo se o aktuelnim pitanjima međunarodne bezbednosti, uključujući situaciju u Ukrajini“.

Rusko granatiranje izaziva velike nestanke struje u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

07:00 - Stotine hiljada ljudi u centralnoj i zapadnoj Ukrajini probudilo se u subotu zbog nestanka struje i periodičnih rafala, dok je ukrajinska protivvazdušna odbrana pokušavala da obori dronove i nadolazeće rakete.

Rusija je intenzivirala svoje udare na elektrane, vodovodne sisteme i drugu ključnu infrastrukturu širom zemlje, prenosi Asošiejted pres.

Najznačajnije vesti od juče pogledajte na OVOM LINKU.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading