RUSI POTISNULI PROTIVNIKA Zaustavljena ofanziva kod Krasnog Limana (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/ilustracija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ruske snage digle u vazduh važnu branu na reci Dnjepar u južnoj Hersonskoj oblasti, kao i obližnju hidroelektranu.

Britanija je uvela sankcije trojici iranskih vojnih ličnosti i proizvođaču dronova, zbog toga što Rusiju snabdevaju bespilotnim letelicama koje služe za napad na civilne i infrastrukturne ciljeve u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanske diplomatije.

Američki Кongres bi mogao da odobri paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara do kraja godine, prenosi „En-Bi-Si“.

Pucaju pokušaji formiranja međunarodnog fronta protiv Moskve.

U kratkim crtama:

  • Stalni nestanci struje počeli su u četvrtak širom Ukrajine nakon što su ruski napadi na energetsku infrastrukturu doveli do toga da je nacija izgubila najmanje 40 odsto svojih kapaciteta za proizvodnju električne energije 
  • EU i Velika Britanija odvojeno su najavile nove sankcije Iranu zbog pružanja dronova koje Rusija koristi u Ukrajini 
  • Američki Stejt department saopštio je da ima „obilje dokaza“ da Rusija koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje, uprkos ponovljenim poricanjima Teherana 
  • Visoki ukrajinski zvaničnik kaže da postoji rastuća opasnost da Rusija otvori novi front kroz svoju koordinaciju sa Belorusijom, koristeći je da smanji vojne isporuke Ukrajini 
  • Oko 15.000 civila u ruskom okupiranom delu ukrajinske južne oblasti Herson „preseljeno” je dalje od linije fronta, rekao je zvaničnik koga podržava Rusija.

UŽIVO

 

Putin ima podršku od 77 odsto

22.40 - Delatnost ruskog predsednika Vladimira Putina odobrava 77 odsto Rusa, veruje mu više od 80 odsto građana, pokazuju rezultati ankete koju je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja VCIOM.

Istraživanje pokazuje da 14 odsto stanovništva ne odobrava rad predsednika.

Belorusija daje Rusiji još 24 tenka

21.38 - Tenkovi T-72A poslati su u Donjeck pod ruskom okupacijom, navodi beloruski Hajun, koji prati kretanje vojne opreme u Belorusiji. Ukupno je u Rusiju poslednjih nedelja prevezla najmanje 94 tenka i do 44 vojna kamiona Ural, izvestio je Belorus Hajun.

Zelenski ponovo optužuje Rusiju

20.51 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužio je danas Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova i dodao da 150 plovila čeka na utovar žitarica.

U video obraćanju, Zelenski je rekao da kašnjenje znači da je iz Ukrajine izvezeno tri miliona tona manje žitarica, što je, kako je rekao, dovoljno da prehrani 10 miliona ljudi.

Gavrilov: Sve veći broj stranih plaćenika u Ukrajini

20.05 - Šef ruske delegacije na razgovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov je u emisiji TV kanala Rusija 24 rekao da se u poslednje vreme povećava broj stranih plaćenika koji učestvuju u sukobu u Ukrajini.

Neutralisana grupa ukrajinskih diverzanata

19.19 - U LNR neutralisana grupa ukrajinskih diverzanata. Grupa je planirala terorističke napade i diverzije na infrastrukturu na teritoriji LNR, rekli su izvori za Sputnjik.

Otkriveno je njihovo sklonište i oduzete karte lokalnog područja, medicinski preparati, municija, specijalna oprema, eksplozivne naprave, minobacači i protivtenkovska navođena raketa.

Objavljen je snimak poraza ukrajinskih snaga u pravcu Avdejevke tokom ofanzive Narodne milicije DNR.

Kijev traži milijarde evra mesečno od EU

18.25 - Ukrajina je obavestila EU da joj je na mesečnom nivou od Brisela i Vašingtona potrebno 3-4 milijarde evra za osnovne potrebe, odnosno da Unija treba da izdvoji 1,5 milijardi dolara mesečno, odnosno da u toku naredne godine finansijska pomoć EU treba da iznosi 18 milijardi evra, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ruska vojska kreće u "nuklearnu" akciju

17.00 - "Nuklearne" vojne vežbe ruske armije "Grom 2022" trebalo bi da budu održane ovih dan, kako su preneli zapadni mediji. Više o tome pročitajte OVDE.

RUSI POTISNULI PROTIVNIKA Zaustavljena ofanziva kod Krasnog Limana (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Zaustavljena ofanziva kod Krasnog Limana

13:50 - Ruske snage osujetile su pokušaj ukrajinske vojske da pređu reku Žerebec u oblasti Krasnog Limana, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Razgovarali Putin i Erdogan

13:15 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je primetio da je ruski predsednik Vladimir Putin smekšao sada i da je otvoreniji za dijalog nego ranije, preneo je TASS.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusi potisnuli protivnika

12:40 - Vojnici DŠRG(diverzantsko jurišne izviđačke grupe) „Rusič“ su minobacačkom vatrom potisnuli ukrajinske militante.

Nakon minobacačke pripreme, jurišna grupa ruskih trupa zarobila je preživele militante.

 

 

Snimak iz drona

12:11 - Vojnici bataljona DNR „Sparta“ uništili su grupu oružanih snaga Ukrajine i uhvatili ukrajinskog militanta.

 

 

Novinari poginuli u Hersonu

11:49 - Dvojica radnika Televizije „Tavrija“ iz Hersonske oblasti poginula su u raketnom napadu na prelaz, saopštile su lokalne vlasti.

Na fotografiji je njihovo vozilo, koje se našlo pod vatrom.

 

 

"Desni sektor" u Mariupolju

11:23 - U Marijupolju je otkrivena ćelija ekstremističke organizacije "Desni sektor".

Tokom operacije dobijen je spisak članova i saučesnika organizacije. Pretresom njihovih domova pronađeni su ekstremistički simboli i literatura.

 

 

Ukrajina pod uzbunom

10:56 - Vazdušna uzbuna proglašena je danas u nekoliko ukrajinskih regiona, javili su mediji u toj zemlji, a prenosi TASS.

Konkretno, upozorenje je na snazi u Vinici, Dnjepropetrovskoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Černigovskoj oblasti.

U Kijevu je takođe proglašena vazdušna uzbuna, saopštila je gradska uprava u poruci na Telegramu.

Eksplozije su takođe prijavljene u Harkovu,a vlasti u Zaporožju takođe su izvestile o eksplozijama, prenosi TASS.

Kijevski institut: Rusija nanela štetu od 127 milijardi dolara

10:15 - Kijevski ekonomski institut saopštio je danas da su "gubici Ukrajine usled oružane agresije Ruske Federacije premašili 127 milijardi dolara", preneo je sajt prm.ua.

Konkretno, stambeni fond je oštecen za 50,5 milijardi dolara, a samo u periodu od juna do avgusta Rusija je nanela gubitke od veće od 31 milijarde dolara, dodaje se u izveštaju.

"Prema poslednjim podacima, oštećeno je ili uništeno135.800 privatnih i stambenih zgrada. Ukupna površina oštećenih ili uništenih objekata je 74,1 milion kvadratnih metara, ili 7,3 odsto stambenog fonda zemlje", ističe se u izveštaju.

U Harkovu i Zaporožju pogođena ukrajinska industrijska preduzeća

09:45 - U 8 časova jutros ruske raketne trupe napale su teritoriju fabrike Komunar u Harkovu.

 

 

"Rusija ne može da pošalje 15.000 vojnika u Belorusiju"

09:22 - Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je, pozivajući se na obaveštajne podatke, da je malo verovatno da Rusija može da pošalje 15.000 vojnika u Belorusiju, u sklopu najavljenog stvaranja nove rusko-beloruske vojne formacije.

Iz Londona podsećaju da je predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da će 70.000 beloruskih vojnika i do 15.000 Rusa biti uključeno u rusko-belorusku grupu snaga.

Niz eksplozija u Harkovu i Zaporozju

09:00 - Niz eksplozija ođeknulo je jutros Harkovom i Zaporožjem, saopštile su lokalne vlasti.

Projektili su pogodili industrijski objekat u Harkovu, rekao je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov, dodajući da spasioci tek treba da utvrde obim štete i da li je bilo žrtava, preneo je Rojters.

Regionalni guverner Harkova Oleh Sinegubov rekao je, međutim, da je pet osoba ranjeno.

Uništen tenk, borbena vozila i ljudstvo

08:35 - Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je najnoviju situaciju na terenu.

 

 

Bajden zabrinut

08:00 - Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je zabrinut za buduću pomoć SAD Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Problem sa strujom u najvećem stambenom naselju u Kijevu

07:55 - U najvećem stambenom naselju u Kijevu sa populacijom od 300 hiljada stanovnika primećuju se nestanci struje, preneo je ukrajinski portal „Strana“.

- Na levoj obali Kijeva delimično je nestalo struje. Primećuju se nestanci struje u Troješčini, najvećoj stambenoj četvrti prestonice sa populacijom od 300 hiljada ljudi -  navodi se u saopštenju na Telegramu portala.

 

 

Na Telegramu je objavljen i snimak sa ulica Kijeva, na kojem se vidi da je isključeno ulično osvetljenje i ne gore svetla u zgradama. Takođe se navodi da su isključeni i semafori.

Kadirov objavio snimak sa fronta

07:35 - Ovu diverzantsko-izviđačku grupu (DRG) identifikovali su i pritvorili vojnici 96. operativnog puka SKO VNG Ruske Federacije pod rukovodstvom Magomeda „Munje“ Tušajeva. 

 

 

Noćni lov

07:19 - Specijalci grupe "O" su u noćnom lovu uništili mobilnu grupu ukrajinskih militanata u pravcu Starobelska.

 

 

Novi zarobljenici

07:00 - Ruski obaveštajci uhvatili su grupu ukrajinskih vojnika kod Marinke.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading