Snimak napada ruskog drona samoubice; Završena ekshumacija tela vojnika u Limanu (FOTO/VIDEO)
Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Moskva ne očekuje skore izglede za pregovore sa Zapadom, saopštio je portparol Кremlja Dmitrij Peskov.

Bilo bi teških posledica ako bi Rusija upotrebila nuklearno oružje bilo koje vrste protiv Ukrajine, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će zaštita ukrajinskog neba biti fundamentalni korak za okončanje rata u bliskoj budućnosti.

 

KRAJ BLOGA

Specijalna operacija, 14. oktobar

23.40 -  Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da sve što se danas dešava nije prijatno, ali da Rusija postupa korektno i blagovremeno. Prema rečima predsednika, direktan sukob NATO trupa i ruske vojske bio bi veoma opasan korak koji bi mogao da dovede do globalne katastrofe, prenosi Sputnjuk.

- Predsednik Rusije je objasnio da je linija dodira sa Ukrajinom dugačka 1.100 kilometara i da ne mogu da je štite samo vojnici po ugovoru, pa je bilo potrebno objaviti delimičnu mobilizaciju. Prema rečima predsednika, Ministarstvo odbrane je prvobitno predložilo da se mobiliše manje od 300.000 ljudi. Prema njegovim rečima mobilizacija će biti završena u roku od dve nedelje, a sada treba da se poboljša njen kvalitet.

- Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski avioni pogodili vojne komandne i energetske objekte u Кijevskoj i Harkovskoj oblasti
 
- Šesta tranša vojne pomoći Кijevu iz EU iznosiće 500 miliona evra, čime će Evropska Unija ukupnu vojnu pomoć dovesti na 3,1 milijardu evra, saopšteno je iz Brisela.

- Ilon Musk je rekao da njegova kompanija Spejs Iks više ne može da plaća održavanje satelitskog komunikacionog sistema u Ukrajini i zatražio je od Pentagona da preuzme ove troškove. Predstavnici Ministarstva odbrane SAD rekli su da o tome pregovaraju sa njim, kao i sa drugim kompanijama.

Završena ekshumacija tela vojnika u Limanu

23.00 - Ukrajinski istražitelji završili su ekshumaciju tela vojnika u jednoj od dve, kako je saopštila ukrajinska policija, masovne grobnice otkrivene nakon povlačenja ruskih trupa iz grada Liman u istočnoj Donjeckoj oblasti.

Policija je uklonila tela 34 ukrajinska vojnika iz masovne grobnice, navodi se u saopštenju regionalne policije Donjecka, preneo je Rojters.

Nastavlja se rad na drugoj lokaciji na kojoj je sahranjeno više od 120 civila, a sudbina svakog poginulog biće utvrđena, navela je ukrajinska policija.

Tela vojnika biće predata porodicama da ih sahrane kada se izvrši identifikacija i utvrdi uzrok smrti, saopštila je policija.

Ukrajinska vojska: Unistena velika kolicina ruskog oruzja u Lugansku

22.34 - Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila značajnu količinu ruskog naoružanja u napadu na železničko čvorište u istočnom regionu Luganska.

Navode da su ruske snage pretrpele značajne gubitke u Hersonu, Zaporožju i Donjecku, preneo je Si-En-En.

Generalštab ukrajinske vojske nije, međutim, pominjao borbe oko Bahmuta u Donjecku, gde su ruske snage po svemu sudeći ostvarile izvesne uspehe poslednjih dana.

Generalštab je saopštio da Rusija "nastavlja da usmerava svoje napore na pokušaje da sprovede svoje planove da dođe do administrativne granice Donjecke oblasti".

Sirene za vazdušnu opasnost u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti

21.58 -  Sirene za vazdušnu opasnost upalile su se u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

Za sada nema informacija da li je bilo šta pogođeno.

Кislica poneo dvogled da uhvati rusofile na delu (FOTO)

21.34 - Tokom glasanja o antiruskoj rezoluciji u UN, stalni predstavnik Ukrajine Sergej Кislica dvogledom je pokušavao da vidi koje četiri zemlje su glasale protiv (osim Ruske Federacije). 

Generalna skupština UN je u sredu, 12. oktobra, usvojila antirusku rezoluciju koja ne priznaje referendume u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

 

 

Snimak napada ruskog drona samoubice Lancet (VIDEO)

21.20 - Snimak napada ruskog drona samoubice Lancet.

Lancet bespilotne letelice spadaju u kategoriji tzv. kamikaza bpl i one se odlikuju visokim manevarskim sposobnostima kao i autonomijom leta.

 

 

 

OVO ORUŽJE JE "HITNO POTREBNO" RUSIJI

20.40 - Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev najvio je masovnu proizvodnju "hitno potrebnog" oružja koje se pokazalo veoma kao efikasno u vojnoj operaciji u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rjabkov: Rusija će biti pinuđena da preuzme kontramere

20.30 - Rusija će biti prinuđena da preduzme adekvatne kontramere, uključujući i asimetrične, zbog sve veće umešanosti SAD u sukob u Ukrajini, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

PUTIN GOMILA NUKLEARNE BOMBARDERE NA GRANICI (FOTO)

19.44 - Satelitski snimci otkrili su vazduhoplovnu bazu punu ratnih aviona.

Celu vest pročitajte OVDE.

Kijev: Na Ukrajinu se "sručila zlatna kiša oružja"

19.30 -  Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič izjavio je da se poslednjih dana na Ukrajinu „sručila zlatna kiša oružja“.

- Zlatna kiša, kiša oružja, koja se sručila na nas u toku poslednja dva dana – nismo sanjali ni blizu toga. Na primer, stvaranje integrisanog sistema PVO sa sistemima različitih dometa i objedinjavanje u zajednički sistem. Pentagon nam već saopštava da ćemo praviti taj sistem. Predsednik Francuske nam kaže – mi ćemo isporučiti sisteme PVO. Francuska, koja dugo nije htela da ulazi u te razgovore. I već nam govore o osam sistema 'Nasams' i tako dalje - rekao je Arestovič za Jutjub kanal novinara Marka Fejgina*.

Elektrana u plamenu! Stravičan snimak eksplozije u Belgorodu (VIDEO)



19.15 - Deo Belgoroda ostao bez struje, gori termoelektrana.

 

 

 


 

 

Podoljak: Pronaći ćemo rešenje za rad Starlinka

18.57 - Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak rekao je danas da će Kijev pronaći rešenje da održi funkcionalnom satelitsku mrežu Starlink, preneo je Rojters.

Ranije u toku dana američki milijarder Ilon Mask izjavio je da njegova svemirska kompanija Spejs Iks ne može unedogled da finansira Starlink u Ukrajini.

"Hajde da budemo iskreni. Svidelo nam se to ili ne, Mask nam je pomogao da preživimo u najkritičnijim trenucima rata. Kompanije imaju pravo na svoju strategiju. Ukrajina će pronaći način da održi u funkciji Starlink. Očekujemo da će američka kompanija pružiti stabilnu konekciju do kraja pregovora", naveo je Podoljak.

Starlink mreža je dizajnirana da omogući pristup Internetu preko velikog broja mikrosatelita.

UTICAJ MOĆNE EVROPSKE POLITIČARKE NA PUTINA

18.27 -  Vladimir Putin nakon ponovljenih izdaja zapadnih partnera postao čvršći u donošenju odluka, tvrdi bivši premijer Rusije Sergej Stepašin.

Celu vest pročitajte OVDE.

SAD šalje novac, municiju i vozila za Ukrajinu

18.08 - Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći vredan 725 miliona dolara koji uključuje municiju i vozila, ali ne i oružje za protivvazdušnu odbranu, prenosi Rojters.

 

Uništavanje ukrajinske tehnike u pravcu Nikolajev-Кrivi Rog (VIDEO)

17.20 - Snimak uništavanja ukrajinske tehnike koja je pokušala da pređe reku Ingulec u pravcu Nikolajev-Кrivi Rog raketama jurišnog helikoptera Mi-28.

 

 

EU priprema novi paket vojne pomoći Kijevu

17.10 - Evropska unija, u okviru misije za obuku, planira da obuči 15.000 ukrajinskih vojnika, ali ta brojka može da se menja u zavisnosti od situacije i potreba Kijeva, saopštio je u Briselu visoki evropski zvaničnik.

Misija će se finansirati iz Evropskog fonda mira, iz koga se takođe izdvajaju sredstva za vojnu pomoć Kijevu.

Izvor iz Brisela je takođe potvrdio da ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU na sednici 17. oktobra u Luksemburgu planiraju da donesu zvaničnu odluku o izdvajanju šeste tranše vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 500 miliona evra.

EU je do sad za naoružavanje Ukrajine izdvojila preko 2,5 milijarde evra.

ZELENSKI SE OBRATIO NACIJI Evo šta je poručio svom narodu

Snimak napada ruskog drona samoubice; Završena ekshumacija tela vojnika u Limanu (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

 

16.55 -Lider Ukrajine istakao je da će vojska vratiti sve regione pod ruskom kontrolom.

Celu vest pročitajte OVDE.

Uništen konvoj ukrajinske vojne tehnike

16.40 - U pravcu Nikolajev-Krivi Rog ruska vojska je uništila još jedan konvoj vojne tehnike ukrajinske vojske koji je pokušao da pređe preko reke Ingulec.

Konvoj je uništen pomoću visoko preciznih raketa LMUR (lake višenamenske vođene rakete) vazdušnog baziranja. Napad je izvela posada helikoptera Mi-28 sa udaljenosti od 15 kilometara, što mu je omogućilo da deluje potpuno neprimetno.

Medvedev: Upotreba dronova u Ukrajini – goruća potreba

16.30 -  Bespilotne letelice pokazale su svoju efektivnost u savremenim konfliktima i njihova upotreba u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajine predstavlja goruću potrebu, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

Susret Putin - Bajden?

16.15 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ne vidi potrebu u ovom trenutku da razgovara sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

"Njega treba pitati da li je spreman da održi razgovor sa mnom ili ne. Da budem iskren, ne vidim uopšte nikakvu potrebu za tim. Ne postoji platforma za bilo kakve pregovore, bilo kada", rekao je Putin, upitan da li je moguće da se susretne sa Bajdenom na samitu G20 u Indoneziji, preneo je TAS S.

Bajden je nedavno izjavio da ne vidi dobar razlog da se susretne sa Putinom polovinom sledećeg meseca na samitu G20 u Indoneziji. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prethodno je rekao da Rusija neće odbiti eventualni susret Putina i Bajdena, ukoliko uopšte dođe do takvog predloga.

RUSIJA MENJA TAKTIKU U UKRAJINI "Sada nema potrebe za masovnim napadima, zatim ćemo videti"

15.50 - "Sada nema potrebe za masovnim napadima".

Celu vest pročitajte OVDE.

PUTIN NAJAVIO KRAJ MOBILIZACIJE

15.40 - Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će delimična mobilizacija u zemlji biti završena za dve nedelje 

Celu vest pročitajte OVDE.

PUTIN UBRZAO NATO Alijansa žuri sa izgradnjom vazdušne odbrane, ali ne samo za Ukrajinu

Snimak napada ruskog drona samoubice; Završena ekshumacija tela vojnika u Limanu (FOTO/VIDEO)

AP Alexey Maishev

 

 

15.30 - Evropska inicijativa za zaštitu neba treba da obezbedi protivraketni odbrambeni sistem starog kontinenta.

Celu vest pročitajte OVDE.

NEMCI OKRENULI PLOČU! Većina za dogovor sa Putinom

15.25 - Ekonomska kriza u Nemačkoj navela je mnoge da preispitaju svoj stav o rešenju sukoba u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

SAD: Sankcije svakome ko vojno podržava rusku agresiju

15.23 - Sjedinjene Američke Države mogu da uvedu sankcije pojedincima, kompanijama i državama koje daju municiju Rusiji ili podržavaju rusku vojnu industriju, saopštilo je danas američko ministarstvo finansija.

Zamenik ministra Voli Adejemo je tokom sastanka sa zvaničnicima iz 32 države, posvećenog sankcijama Rusiji, rekao da će ministarstvo izdati uputstvo kojim će se staviti do znanja da je Vašington spreman i odlučan da uvede takve mere, preneo je Rojters.

"Ovog jutra, kancelarija ministarstva za kontrolu inostrane imovine izdaće uputstvo kojim će se staviti do znanja da možemo i hoćemo da sankcionišemo pojedince, kompanije ili države koji obezbeđuju municiju Rusiji ili podržavaju rusku vojnu industriju", naveo je Adejemo.

Iz ministarstva će takođe izdati upozorenje kojima se naglašavaju akcije SAD protiv ruske vojne industrije, kao i rizici za one koji pružaju podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, dodao je Adejemo.

"Možemo da proširimo spisak ljudi koji su pod sankcijama. Možemo da proširimo listu dobara koja će biti pod zabranom izvoza", poručio je Adejemo.

Ruski mediji: Krimski most će biti obnovljen do jula 2023. godine

14.55 - Krimski most trebalo bi da bude u potpunosti obnovljen najkasnije do 1. jula 2023. godine. Rok je preciziran u naredbi Vlade Ruske Federacije. Za izvršioca radova određeno je DOO "Nižnangarsktransstroj".

Eksplozija u Belgorodu! (VIDEO)

14.20 - Snimak sedam jakih eksplozija u Belgorodu!

 

 

 

lansiranje ruskih raketa u Lavovskoj oblasti (VIDEO)

14.00 - Snimak lansiranja ruskih raketa na arsenal sa zapadnim oružjem u Lavovskoj oblasti

 

 

 

Eksplozije u Harkovu

13.51 U gradu i regionu Harkova proglašena je vazdušna opasnost, nakon što je gradonačelnik potvrdio da su se u samom Harkovu čule četiri eksplozije.

 

 

 

Nema evakuacije iz Hersonske oblasti

13.40 Šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo rekao je da nema striktnih preporuka građanima za odlazak iz oblasti, već da je sve na dobrovoljnoj bazi, u sladu sa željama i mogućnostima.

On je naglasio da se ne sprovodi evakuacija.

Za one koji žele da odu uspostavljena je posebna linija, rekao je Saljdo i dodao da je onih koji žele da napuste oblast za sada malo.

 

 

Vazdušna opasnost objavljena je na severu, jugu i u centralnom delu Ukrajine, saopštile su vlasti šest oblasti

 

13.20 Na jugu, sirene se čuju u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti. U centralnom delu Ukrajine vazdušna opasnost je objavljena u Čerkaskoj i Poltavskoj oblasti kao i u Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti. Na jugu sirene su se oglasile u Černigovskoj i Sumskoj oblasti.

 

 

Gradonačelnik Harkova izvestio je o eksplozijama u gradu.

 

 

 

 

 

 

Poznati ruski ratni dopisnik u svom stilu otkrio kakva je situacija na frontu u Donbasu!

11.24 Ruski ratni dopisnik Aleksandar Sladkov, koji je više puta obaveštavao o situaciji na frontu, ispričao je kakva je sada situacija u Donbasu, gde ukrajinski nacionalisti, uprkos ulasku Luganske i Donjecke Narodne Republike u Rusiju, nastavljaju da sprovode udarne akcije

Prema njegovim rečima, ruski vojnici su ovde organizovali stabilnu odbrambenu liniju duž celog fronta, prenosi portal Pravda.ru.

„Ukrajinci jure kao miševi u štali“, rekao je Sladkov komentarišući tok neprijateljstava između Oružanih snaga Ruske Federacije i kijevskih snaga.

Sladkov je dodao da je inicijativa na strani ruskih boraca. Ukrajinske oružane snage okupljaju se u malim jedinicama u blizini Hersona, izvestio je ranije ekspert Jurij Knutov.

 

 

London: Taktički napredak ruske vojske ka Bahmutu

10.42 Oružane snage Ruske Federacije i njihovi saveznici u Ukrajini su napravile taktički napredak u poslednja tri dana ka centru Bahmuta, strateški važnog grada u istočnoj Donjeckoj oblasti i verovatno napredovale u selima južno od grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Privatna paravojna formacija Vagner grupa "verovatno ostaje" u velikoj meri uključena u borbama u Bahmutu, navedeno je u obaveštajnom biltenu Ministarstva.

Istaklo je i da je Rusija nastavila sa ofanzivnim operacijama u centralnim delovima Donbasa i da "veoma sporo" napreduje.

 Razmena zarobljenika Ukrajine i Luganske Narodne Republike

10.30 Luganska Narodna Republika i Ukrajina razmenile su zarobljenike, a 10 vojnika Narodne milicije vratilo se u republiku.

Ovo je jutros izvestila komesarka za ljudska prava u LNR Viktorija Serdjukova.

 

IAEA: Približavanje stavova u uspostavljanju bezbednosne zone oko Zaporožja

09.19 Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je tokom intenzivnih konsultacija sa Rusijom i Ukrajinom došlo do približavanja stavova kada je reč o uspostavljanju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

"Situacija oko nuklearke je neprihvatljiva. Potrebno je hitno preduzeti mere u cilju njene zaštite", upozorio je Grosi na Tviteru.

Naveo je i da je posle konsultacija sa ruskom i ukrajinskom stranom prošle nedelje, stigao u Poljsku. 

 

 

 

 

Uništavanje ukrajinske tehnike ruskim "kamikaza" dronovima "Lancet"

 

 

 

 

 

 

 

Španija šalje Кijevu četiri PVO sistema

08.09 Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov saopštio je da će Španija Кijevu poslati četiri protivvazdušna raketna sistema "Havk", prenosi Ukrinform. 

Reznikov se na Tviteru zahvalio ministarki odbrane Španije Margariti Robles na toj odluci.

Кijev: Novi ruski napad na Zaporožje

07.15 Ruske trupe ponovo su raketirale grad Zaporožje, sa tri rakete S-300, objavio je Oleksandar Staruh, načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave.

"Pogođeni su infrastrukturni objekti. Na mestu udara izbili su požari. Tu već rade spasioci", dodao je Staruh.

 

 

 

 

Ruske snage ponovo su granatirale Harkov

06.59. Ruske snage ponovo su granatirale Harkov, izjavio je načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov na Telegram kanalu. Sinegubov je pozvao građane da ostanu u skloništima.

Crno more je trenutno sigurnija ruta za tranzit gasa u odnosu na druge, izjavio je direktor Gasproma Aleksej Miler.

Кremlj ne očekuje skore izglede za pregovore sa Zapadom, saopštio je portparol Кremlja Dmitrij Peskov.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading