PUTIN GOMILA NUKLEARNE BOMBARDERE NA GRANICI Satelitski snimci otkrili - vazduhoplovna baza puna ratnih aviona (FOTO)
Foto: Printscreen/EPA/EPA/MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin povećao je broj svojih strateških nuklearnih bombardera stacioniranih u vazdušnoj bazi u blizini finske i norveške granice, pokazuju satelitski snimci. Ovaj potez dolazi usred visoke tenzije oko toga da li Putin planira da pokrene atomski napad na Evropu.

Putin je postepeno povećavao broj strateških bombardera u vazduhoplovnoj bazi Olenja, od nijednog 12. avgusta, na četiri supersonična Tu-160 21. avgusta, a sada na 11. U objektu na poluostrvu Kola nalazi se sedam strateških bombardera Tu-160 i četiri aviona Tu-95 koji se nalaze na krajnjem severozapadu Rusije i u Arktičkom krugu. 

Otkriće dolazi sa Faktisk.no - ​​nezavisnog norveškog veb-sajta za proveru činjenica koji je dobio podatke od američkog satelitskog operatera "Planet".

Nagomilavanje u vazduhoplovnoj bazi usledilo je nakon međunarodne zabrinutosti zbog još jednog izveštaja pre dve nedelje, kada je "The Jerusalem Post" otkrio da je došlo do "neobičnog raspoređivanja“ sedam nuklearnih bombardera u vazdušnoj bazi. 

 

 

Ovo je istakla izraelska obaveštajna firma "ImageSat" International koja je otkrila "neregularno prisustvo“ TU-160 i TU-95.

Avioni Armagedon su obično stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Engels, 450 milja jugoistočno od Moskve. Sada su, međutim, bombarderi stacionirani oko 185 milja od granice Norveške članice NATO-a i oko 95 milja od Finske koja će uskoro postati članica Alijanse.

Pista u vazdušnoj bazi Olenja bila je prazna 12. avgusta, a satelitski snimci od 7. oktobra pokazuju da je sada puna ratnih aviona. Tu-160 – zvani Beli labud, ali na Zapadu poznat kao "Blackjack" je supersonični strateški bombarder koji je bio "radni konj" ruskih strateških raketnih snaga još od sovjetskih vremena.

Sve vesti sa fronta pratite na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pera

14.10.2022 23:51

Nažalost, u EU nema dovoljno pametnih ljudi koji bi mogli da razluče istinu od laži. Sami ste se uvalili u problem iz sopstvene gluposti! Što je najgore, umesto da gledate da smanjite štetu i razmislite kako da dodjete do mira, i dalje dopuštate da vas Amerika vuče za nos a onaj kepec Zelenski po svaku cenu da vas uvuče u rat! Ali, bolje niste ni zaslužili! Karma je to!