(UKRAJINA UŽIVO) NOVI KONTIGENT FRANCUSKIH CEZARA STIŽE U UKRAJINU Putin potpisao novi ukaz (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Nastavljaju se borbe na jugu i istoku Ukrajine. Eksplozije u Zaporožju, Donjecku, Odesi i Nikolajevu.

Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu na jugu i istoku zemlje. Zauzela je još tri mesta u Hersonskoj oblasti.

Ruska vojska tvrdi da je zauzela 75 odsto Zaporoške oblasti. Poručuje da ima dovoljno snaga i sredstava da odbije prodor ukrajinske vojske u Lugansk.

Kremlj je demantovao izveštaje da je 700.000 Rusa pobeglo iz zemlje otkako je Moskva najavila  mobilizaciju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je u Rusiju za "nuklearnu ucenu" zbog zauzimanja Zaporoške elektrane na jugu Ukrajine. Moskva poručuje da nije promenila stav - da se nikada ne sme voditi nuklearni rat.

Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) poručuju da nuklearnu elektranu Zaporožje smatraju ukrajinskim objektom i da njeni posmatrači nastavljaju da rade u njoj.

EU je usvojila novi, osmi paket sankcija protiv Rusije, između ostalih sankcionisala je 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica.

Moskva odgovara da je spremna za njih i da je važno održati stabilnost i uravnoteženost saveznog budžeta.

BLOG UŽIVO:

Oglasio se Zelenski

00:00 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage u najnovijoj ofanzivi oslobodile ukupno 2.434 kvadratna kilometra teritorije, kao i 96 naselja na istoku zemlje.

Samo prošle sedmice, ukrajinske snage su zauzele 776 kvadratnih kilometara, dodao je on u najnovijem video obraćanju, prenosi Rojters.

Patel: SAD neće direktno učestvovati u ratu

23:41 - Sjedinjene Američke Države neće direktno učestvovati u sukobu u Ukrajini, izjavio je zamenik šefa pres službe Stejt departmenta Vedant Patel.

- Predsednik DŽozef Bajden i državni sekretar Entoni Blinken jasno su stavili do znanja da do sada nije došlo do direktnog napada na SAD ili naše saveznike, mi se nećemo direktno uključivati u ovaj sukob, ni posredstvom slanja američkih vojnika, ni napadom na ruske snage - istakao je Patel na brifingu, komentarišući poziv ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da NATO preventivno napadne Rusiju, piše Sputnjik.

Putin potpisao novi ukaz

23:20 - Vladi Rusije naloženo je da formira rusko društvo sa ograničenom odgovornošću, odnosno, operatora projekta „Sahalin 1“ na koga će preći prava i obaveze kompanije „Ekson neftegas ltd“, proizilazi iz ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina, objavljenog na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Navodi se da će novim operatorom projekta upravljati ćerka firma „Rosnjeft“ „Sahalinmornjeftegas“, bar dok svi udeli u operatoru ne budu raspodeljeni, nakon čega punomoćja zavisnog društva mogu biti produžena.

Portparol Pentagona demantovao Bajdena

22:55 - Pentagon je ocenio da nema znakova da je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da upotrebi nuklearno oružje, javlja danas Si-En-En (CNN).

"Za sada ne možemo reći da je predsednik Putin doneo odluku o upotrebi nuklearnog oružja", rekao je portparol Pentagona, brigadni general Pet Rajder na konferenciji za novinare, dan nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden upozorio na opasnost od "nuklearnog Armagedona".

"Da je Tramp predsednik SAD rata u Ukrajini ne bi bilo"

22:29 - Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je da se slaže sa nekima koji misle da se rat u Ukrajini ne bi dogodio da je bivši američki predsednik Donald Tramp ostao na toj funkciji.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusija sprema ofanzivu na Kijev?

22:00 - Komandant Ujedinjenih snaga Ukrajine general-potpukovnik Sergej Naev smatra da je moguća ponovljena ofanziva ruskih trupa na Kijev, ali bi okupatorima za formiranje takvih snaga bilo potrebno 2-3 meseca

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski: Nisam pozvao na nuklearni udar na Rusiju

21:34 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negira da je pozvao na nuklearni udar na Rusiju, već je, kaže, upotrebio ukrajinsku reč koja je pogrešno shvaćena.


Rusija je to iskoristila u svoju korist, kaže Zelenski i tvrdi da su ruski zvaničnici počeli da "pripremaju društvo" za moguću upotrebu nuklearnog oružja, ali i da ne veruje da je spremna da ga upotrebi.

"Oni počinju da pripremaju svoje društvo. To je veoma opasno. Nisu spremni da to urade, da to iskoriste. Ali počinju da komuniciraju. Ne znaju hoće li to iskoristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome", rekao je Zelenski u intervjuu za Bi-Bi-Si.
 

Granatiran dalekovod

21:15 - Dalekovod koji obezbeđuje struju za šesti energetski blok Zaporoške nuklearke pretrpeo je oštećenja usled granatiranja, saopštila je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju.

Agencija ne navodi odakle je granatiran dalekovod.

Kremlj: Izjava Zelenskog o preventivnom napadu na Rusiju potvrđuje da je Putin bio u pravu

20:50 - Izjava Zelenskog o preventivnom napadu na Rusiju govori o njegovom moralnom stanju i ističe ispravnost Putinove odluke o pokretanju specijalne operacije u Ukrajini, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je u programu "Moskva. Kremlj. Putin" na kanalu "Rusija 1" komentarisao jučerašnju izjavu ukrajinskog lidera da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“.

Kadirov čestitao rođendan Putinu

20:30 - General-pukovnik Oružanih snaga Čečenije Ramzan Kadirov čestitao je rođendan Vladimiru Putinu.

„Naš predsednik ima godišnjicu. U ime celog čečenskog naroda čestitam mu i želim mu zdravlje, ljubav u porodici, sigurnost u državi. Srećan rođendan našem predsedniku! Ura! Ura!! Ura!!!"

 

 

Novi Putinov ukaz

20:02 - Vladimir Putin je potpisao ukaz kojim komandantima grupa trupa daje pravo da u ime predsednika uruče niz državnih nagrada istaknutim vojnim licima.

Makron najavio nove "cezare" za Ukrajinu

19:45 - Francuska je spremna da nastavi isporuke "odbrambenog naoružanja" Ukrajini i razgovara sa Danskom o transferu novih samohodnih topova "cezar" Ukrajini, rekao je Makron.

Grosi će u Rusiji razgovarati o Zaporožju

19:12 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi otputovaće u Rusiju početkom sledeće nedelje gde će razgovarati o postavljanju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, saopšteno je danas iz ove agencije.

IAEA je ranije saopštila da će Grosi u Moskvi i Kijevu razgovarati o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Makron o mogućnosti nuklearnog rata

18:40 - Francuski predsednik Emanuel Makron reagovao je danas u Pragu na izjavu američkog predsednika DŽozefa Bajdena da postoji rizik od nuklearnog "Armagedona", rekavši da o takvim pitanjima "moramo govoriti uz oprez".

Celu vest pročitajte OVDE.

Nova pomoć EU za Ukrajinu

18:11 - Evropska unija će u najskorije vreme odobriti Ukrajini još dve milijarde evra pomoći, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je osnivanje fonda u vrednosti od 100 miliona evra koji će omogućiti Kijevu da direktno kupuje oružje u Evropi.

Šta je Putin dobio od Lukašenka za 70. rođendan

17:55 - Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je u petak neobičan poklon za svoj 70. rođendan.

Celu vest pročitajte OVDE.

Savet UN imenovaće eksperta za krsenje ljudskih prava

17:32 - Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojio je danas zahtev za imenovanje novog nezavisnog eksperta za navodna kršenja ljudskih prava u Rusiji, optužujući Moskvu da stvara "klimu straha" represijom i nasiljem.

Za predlog se izjasnilo 17 članova Saveta, šest je bilo protiv, a 24 uzdržano, preneo je Rojters.

London protiv učešća u sukobu u Ukrajini

16.52 London je protiv zvaničnog učešća u sukobu u Ukrajini, britanska vlada to neće dopustiti, bez obzira na sve veći broj britanskih plaćenika u Donbasu i finansijsku podršku koja se nastavlja, izjavio je ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin.

- Ovde su protiv toga da Britanija zvanično učestvuje u samom sukobu, to se neće dogoditi, vlada to neće dopustiti, iako sada sve više govore o velikom broju plaćenika u Donbasu - rekao je Kelin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Ambasador je, takođe, konstatovao da će London nastaviti finansijski i tehnički da podržava Ukrajinu, bez obzira na to što zemlja ima sve manje sredstava za to.

Narodna milicija LNR prelazi pod borbene ambleme Rusije

16.19 Privremeni vršilac dužnosti lidera Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik izjavio je da je u toku proces spajanja Narodne milicije LNR i Oružanih snaga Ruske Federacije.

- Danas se događa ono što smo tako dugo čekali: spajanje Narodne milicije s Oružanim snagama Rusije, prelazak pod ruske borbene ambleme - navedeno je u tekstu Pasečnika, posvećenom godišnjici osnivanja odbrambenog resora LNR.

Sedmog oktobra 2014. ukazom lidera LNR ustanički odredi bili su preobrazovani u Narodnu miliciju – odbrambeni resor, čiji je jedan od zadataka zaštita teritorijalne celovitosti republike.

 

 

 

 

Ukrajinska vojska zaustavljena na 140 kilometara od Hersona

16.00 Velika količina tehnike i ljudstva naletela je na liniju odbrane u oblasti Davidovog Broda, na oko 140 kilometara od Hersona, izjavio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Veoma veliko gomilanje tehnike, okupljanje veliko broja ljudi. Po svoj prilici, sve te snage jure ka Hersonu... Sada su krenuli ka Davidovom Brodu, približili se Dnjepru i ušli u vatreni obruč, nastavlja se njihova likvidacija. Pokušavaju da prođu tu deonicu, ali do Hersona je dug put, oko 140 kilometara u ovom trenutku. Sada su nacisti naleteli na ešalonsku liniju odbrane koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije - rekao je Stremousov za ruski Prvi kanal.

Ukrajinska vojska je pre nekoliko dana pokušala da izvede kontraofanzivu u severnom delu Hersonske oblasti, zauzevši naselja u „sivoj zoni“. Prema navodima regionalnih vlasti, njeno napredovanje je zaustavljeno.

Ministarstvo odbrane Rusije je 2. oktobra saopštilo da je protivnik izvodio aktivna ofanzivna dejstva u pravcu naselja Davidov Brod, ali da je zaustavljen i da je izgubio više od 240 vojnika.

 

Brifing ruskog ministarstva odbrane

 

 

 

Šolc se usprotivio Zelenskom

14.50 - Nemački kancelar Olaf Šolc nije saglasan sa stavom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da NATO treba da nanese "preventivne" udare na Rusiju.

- Kancelar se jasno protivi upotrebi nuklearnog oružja - izjavio je zamenik sekretara za štampu nemačke vlade.

Ukrajinci objavili novu procenu ruskih gubitaka

14.08

 

 

Britanci objavili novu ratnu kartu iz Ukrajine

14.00

 

 

 

Ukrajinci oslobodili još jedno selo

13.58

 

 

Visok nivo terorističke pretnje za Belgorodsku oblast

13.52 - Ruske vlasti produžile su odluku o visokom nivou terorističke pretnje u pograničnoj Belgorodskoj oblasti na još dve nedelje, do 22.oktobra, saopštio je danas guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

"Nivo žute terorističke pretnje produžen je za još dve nedelje na teritoriji Belgorodske oblasti i važi do 22. oktobra", napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Zaharova: Kijev se bavi nuklearnim ucenama, što potvrđuje i granatiranje ZNPP

12.52 - Kijev praktikuje nuklearnu ucenu granatiranjem nuklearne elektrane Zaporožje, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 - Ovo takođe potvrđuje apsolutno ne samo neodgovorno, već ekstremističko ponašanje u granatiranju nuklearke Zaporožje. Koliko smo pričali o tome, da se ova granatiranja vrše namerno, da je to prava nuklearna ucena -  rekla je Zaharova, piše RIA.

Turska za mirno rešavanje rata u Ukrajini

11.51 - Turski predsednik Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o unapređenju bilateralnih odnosa, kao i o aktuelnoj krizi, prenosi Rojters.

On je ponovio spremnost Ankare da doprinese mirnom rešavanju rata u Ukrajini, saopštila je danas Erdoganova kancelarija.

Lavrov je prokomentarisao izjavu Zelenskog o preventivnom udaru na Rusiju

10.49  - Ukrajina stvara rizike povezane sa upotrebom oružja za masovno uništenje, o čemu svedoči izjava Vladimira Zelenskog o „preventivnom udaru“ NATO-a na Rusku Federaciju - izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 - Svakako, ne možemo prećutati one rasprave koje u poslednje vreme stalno rastu o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja, a posebno u tom pogledu ne možemo prećutati bezobzirne akcije kijevskog režima koje su usmerene na stvaranju rizika od upotrebe raznih vrsta oružja za masovno uništenje - rekao je Lavrov.

Nova grupa međunarodnih eksperata stiže u Zaporošku nuklearku

10.30 - Novu grupu eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji će ostati u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, činiće građani Irske, Kanade, Litvanije i Slovačke -  rekao je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

U Zaporoškoj nuklearki sada su dva predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju koji nadgledaju situaciju u atomskoj centrali, piše RIA.

Strašan zločin u Hersonskoj oblasti

09.48 - Ukrajinska vojska je streljala 16 ljudi u selu Velika Aleksandrovka na severu Hersonske oblasti, tvrdi zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

 - Upravo je stigla informacija da je u Velikoj Aleksandrovki čoveku pred očima streljano 16 civila, i to su streljali prve na koje su naišli. Ne zna se da li su muškarci, žene. Pred očima tog čoveka, on je lično video to - saopštio je Stremousov.

Japan uvodi nove sankcije protiv Rusije

09.00 - Japan uvodi nove personalne sankcije protiv lica koja su „direktno povezana“ zbog toga što su DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast uključene u sastav Rusije, saopštila je ministarka spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajasi.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinska vojska: Rusija napala Zaporožje bespilotnim letelicama

08.35 - Rusija je prvi put napala Zaporožje bespilotnim letelicama, usled čega su uništeni infrastrukturni objekti u dva okruga, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Aleksandar Staruh, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, pretpostavlja se da su za napad korišćene bespilotne letelice šahed-136.

"Zbog toga građani nisu čuli preglasne zvukove eksplozija", kaže Staruh.

Prema prvim informacijama, u napadu je poginula jedna osoba i ona je prevezena u bolnicu.

 

 

Ukrajinski predsednik izjavio da su ukrajinske snage zabeležile nove uspehe

07.23 - Ukrajinske snage su od 1. oktobra povratile više od 500 kilometara kvadratnih teritorije i desetine naselja na jugu regiona Hersona, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je u videu na zvaničkom portalu rekao da su ukrajinske snage zabeležile i nove uspehe na istoku zemlje, preneo je Rojters.

(UKRAJINA UŽIVO) NOVI KONTIGENT FRANCUSKIH CEZARA STIŽE U UKRAJINU Putin potpisao novi ukaz (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

 

Ukrajinske oružane snage ispalile su raketu HIMARS na autobus u Hersonu

07.14 - Ukrajinske oružane snage ispalile su raketu HIMARS na autobus u Hersonu, pri čemu su poginule četiri osobe,prenosi RIA.

Vojnici savladavaju vojnu opremu i standardno naoružanje

07.00 - Mobilizovani i dobrovoljci iz Rusije započeli su borbenu koordinaciju u sastavu tenkovskih jedinica na poligonima u neposrednoj blizini rejona borbenih zadataka, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

Vojnici savladavaju vojnu opremu i standardno naoružanje, kao i vežbaju vatrenu obuku sa opremom u sastavu tenkovskih jedinica koristeći borbena vozila pešadije i sisteme protivvazdušne odbrane (ADS).

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading