POLJACI SE SETILI KO JE STEPAN BANDERA U Varšavi prvi put javno reagovali na veličanje ukrajinskih nacista
Foto: Printscreen

Do sada su se u Varšavi pravili da ne čuju i ne vide divljanja ukrajinskih neonacista banderovaca jer su oni bili najratoborniji i bili su jezgro jedinica koje ratuju protiv Rusa. Tek sada je "prekipelo" poljskom ministru odbrane koji je na "Poljskom radiju" nazvao ukrajinskog ambasadora Meljnika "korisnim idiotom Kremlja".

- Nedopustivo je da ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Meljnik hvali Stepana Banderu. Interesantno koliko je on svojim izjavama postao "korisni idiot Kremlja" rekao je ministar Blaščak.

Meljnik je prošle nedelje dao intervju nemačkom novinaru u kojem je Banderi i saradnike nazvao borcima za slobodu. U Nemačkoj je inače zakonom zabranjeno slavljenje nacizma.

Verovatno da u Varšavi ne bi ni ovog puta žestoko reagovali da ambasador Meljnik nije kazao kako je masovno ubijanje Poljaka u Volini i Galiciji u Drugom svetskom ratu bilo rezultat što su i Poljaci napravili mnoga zverstva nad Ukrajincima. Osim toga Meljnik je napao Varšavu da ona taj deo istorije hoće da politizuje.

Posle raspada SSSR-a jedan broj ukrajinskih političara o Banderi je počeo da govori kao o nacionalnom heroju. Predsednik Viktor Juščenko ga je čak proglasio herojem. Posle puča 2014. u Kijevu kada je nasilno smenjen predsednik Viktor Janukovič širom Ukrajine su postavljali biste Bandere.

Nije nikakva tajna da je upravo Stepan Bandera bio lider Organizacije ukrajinskih nacionalista koja je osnovala 1942. Ukrajinsku ustaničku armiju koja je sarađivala sa Hitlerovom vojskom i ratovala protiv Crvene armije. Upravo je ta Ukrajinska ustanička armija 1943. u mestu Volina masovno poubijala Poljake. Osim njih Ukrajinska ustanička armija je ubijala i Ukrajince koji nisu hteli da sarađuju sa njima.

Naravno da su u Varšavi znali ko su ukrajinski neonacisti i naslednici Bandere ali sadašnje rukovodstvo Poljske je smatralo da je najbitnije da se ukrajinski nacionalisti žestoko tuku protiv Rusa. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je takođe znao ko su banderovci koji su osim Poljaka i Rusa ubijali masovno i Jevreje. Ali Zelenski je govorio da o Banderi u nekim mirnim vremenima treba da se razjasne ukrajinski i poljski istoričari.

Banderu su već u julu 1941 Nemci prebacili u Berlin da bi ga kasnije uhapsili. Kraj rata je dočekao u vili Gestapoa. Kasnije su u nemačkim arhivama pronađeni dokumenti koji potvrđuju da je Bandera dobio novac od Nemaca još u vreme dok su se oni pripremali za napad na SSSR. U proleće 1941 Nemci su finansirali pripremu ukrajinskih legiona "Nahtigal" i "Roland" koji su bili u sastavu specijalne jedinice nemačkog abvera "Brandenburg-800". Bandera je u aprilu 1941. dobio od Nemaca 2,5 miliona maraka za pripremu ratovanja protiv SSSR-a.

Uoči početka Drugog svetskog rata Bandera je sa Nemcima razgovarao o tome da Ukrajina bude u sastavu Nemačke i da jedinice "Nahtigal" i "Roland" daju zakletvu Ukrajini. Nemci se sa time nisu saglasili. Hitler nije bio za to da se stvori nezavisna Ukrajina on je hteo da ona bude pod njegovom punom kontrolom. Uzalud je ukrajinski nacionalista Jaroslav Stecko kojeg su njegovi istomišljenici proglasili 30 juna 1941 predsednikom vlade Ukrajine pisao pisma Hitleru, Musoliniju pa sve do Ante Pavelića. Hitler nije dao da se stvori ukrajinska država. Stepan Bandera i Jaroslav Stecko su bili uhapšeni zbog neposlušnosti i prebačeni u Berlin. Dakle Bandera i njegovi najbliži saradnici nisu nikada odustajali od sradnje sa Nemcima ali nisu bili Hitleru dovoljno poslušni.

Banderu su posle rata Sovjeti likvidirali u Berlinu.

Posle oštre kritike poljskog ministra odbrane ukrajinskog ambasadora Meljnika i pristalica Bandere nameće se pitanje može li se nešto promeniti u odnosima Varšave i Kijeva. Sve dok traje rat Rusije i Ukrajine Varšava će pomagati Kijev vojno i politički bez obira koliko u ukrajinskoj vojsci bilo onih sa tetovažama Bandere i Hitlera. Mržnja sadašnjeg poljskog rukovodstva prema Rusima je mnogo veća pa se istorijsko poljsko-ukrajinsko nasleđe neće stavljati u prvi plan. Preko Poljske će i dalje dolaziti strani plaćenici u Ukrajinu i dovoziti zapadno oružje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading