BUGARSKA ĆE "POKUCATI NA VRATA GASPROMU"  Socijalisti kritikovali odluku premijera u vezi proterivanja ruskih diplomata
Foto: Shutterstock

Članovi gradskog saveta Bugarske socijalističke partije su negodovali zbog toga što premijer nije našao za shodno da o tome prvo razgovara s koalicionim partnerima, odnosno sa tom partijom i strankom „Demokratska Bugarska“.

Članovi Sofijskog gradskog saveta Bugarske socijalističke partije su kritikovali svog lidera Korneliju Ninovu zbog saglasnosti da sarađuje s vladajućom strankom „Nastavićemo promene“ u formiranju novog kabineta ministara.

Partija, kako je saopšteno, nije postavila svojim aktuelnim koalicionim partnerima nikakve uslove za poboljšanje odnosa s Rusijom, što je u suprotnosti sa raspoloženjem ,članova i simpatizera Bugarske socijalističke partije.

„Bez obzira na sukob u Ukrajini, nijedna zemlja s jasnom antiruskom pozicijom poput SAD i Velike Britanije, pa čak i Poljske, ne bi sebi dozvolila takve žestoke mere protiv Rusije koje vode zamrzavanju odnosa, ili su na granici raskidanja diplomatskih odnosa. Ovakva dejstva Bugarske su nacionalna izdaja iskonskih interesa naše države u istorijskom smislu“, saopštio je Sofijski gradski savet Bugarske socijalističke partije.

Autori saopštenja smatraju da će Bugarska, koja je odbila da u rubljama plaća ruski gas i zbog toga ostala bez isporuka tog energenta, uoči zime ponovo morati da „pokuca na vrata Gaspromu“, dok druge evropske zemlje strpljivo čekaju i deluju tako da garantuju sebi isporuke gasa.
Sofijsko odeljenje insistira na tome da rukovodstvo partije i njeni poslanici preduzmu mere kako bi se prekinulo javno suprotstavljanje Rusiji i zvanično izraze spremnost za razvoj odnosa dveju zemalja.
„Pošto je Bugarska zemlja u kojoj je najveći deo građana i dalje pozitivno nastrojen prema Rusiji čak i sada, tokom vojnog sukoba u Ukrajini, ona mora da ima aktivnu ulogu u traganju puteva koji vode miru i bezbednosti, kako u Crnomorskom reigonu, tako i na zajedničkom evropskom prostoru“, navedeno je u saopštenju.

Prošle sedmice premijer Bugarske Kiril Petkov je objavio da se proteruje 70 predstavnika Ambasade Rusije u Sofiji. Reč je o diplomatama i saradnicima tehničkih službi.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati na našem BLOGU.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading