PANIKA U EVROPI, ŠEF IEA PORUĆIO: Moguće je da zimus neće biti gasa, trkajte se da popunite zalihe
Foto: Shutterstock

Evropa mora odmah da se pripremi za to da Rusija ove zime zatvori sav izvoz gasa, rekao je šef Međunarodne energetske agencije (IEA), pozivajući vlade da rade na smanjenju potražnje i održavanju nuklearnih elektrana u radu.

Fatih Birol kaže da bi smanjenje isporuka poslednjih nedelja, za koje Kremlj tvrdi da je izazvano radovima na održavanju cevovoda, zapravo moglo da bude početak širih rezova u snabdevanju, osmišljenih da spreči da se skladišni kapaciteti popune u pripremi za zimu dok Rusija nastoji da ojača svoje snagu i uticaj u odnosu na Evropu.

„Evropa bi trebalo da bude spremna u slučaju da isporuke ruskog gasa budu potpuno prekinute“, rekao je on za Fajnenšel tajms . „Što se više približavamo zimi, to više razumemo namere Rusije. Verujem da su rezovi usmereni na izbegavanje punjenja evropskih skladišta i povećanje ruskog uticaja u zimskim mesecima.

Trkajte se da popunite zalihe

Zemlje Evropske unije se utrkuju da popune kapacitete za skladištenje, a Nemačka se nada da će dostići 90 odsto kapaciteta do novembra, ali njihova skladišta su trenutno samo do pola popunjena.

Države članice takođe rade na smanjenju oslanjanja na ruska fosilna goriva kupovinom gasa od drugih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, i ubrzavanjem prelaska na obnovljive izvore energije, iako zvaničnici priznaju da bi trka za postupnim izbacivanjem ruske nafte i gasa značila sagorevanje više ugalj i održavanje rada nuklearnih elektrana.

Birol ističe da hitne mere koje evropske vlade preduzimaju za smanjenje potražnje za energijom verovatno neće biti dovoljne i pozvao je zemlje da rade na očuvanju zaliha energije.

„Verujem da će biti jačih mera tražnje kako se zima bude približavala“, rekao je Birol. On je dodao da će možda morati da se pojednostavi snabdevanje gasom ako Rusija odluči da dodatno smanji izvoz.

Moskva je poslednjih nedelja prekinula ili čak prekinula isporuku gasa za nekoliko zemalja EU kao odgovor na sankcije uvedene Kremlju zbog njegove invazije na Ukrajinu.

Snabdevanje smanjeno na 40 odsto kapaciteta

Isporuke ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1, koji se proteže ispod Baltičkog mora do Nemačke, opadaju. Prošle nedelje, ruska državna energetska kompanija Gasprom najavila je drugo smanjenje snabdevanja gasom koji se transportuje gasovodom, smanjivši snabdevanje na samo 40 odsto kapaciteta.

Italijanski energetski gigant Eni saopštio je da je prepolovio Gaspromove isporuke gasa Italiji, koja dobija oko 40 odsto uvezenog gasa iz Rusije. U međuvremenu, francuski mrežni operater GRTgaz rekao je da Francuska nije dobijala ruski gas preko Nemačke od sredine maja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prošle nedelje je pripisao prekide snabdevanja problemima sa održavanjem gasovoda, navodeći ranije informacije da Moskva nije mogla da obezbedi vraćanje opreme poslate u Kanadu na popravku zbog sankcija.

Nakon intervjua za FT, Birol je sličnu izjavu dao novinskoj agenciji Rojters.

„Ne bih isključio mogućnost da Rusija povremeno nađe izgovore za dalju obustavu isporuke gasa Evropi, pa čak i da je potpuno zaustavi“, rekao je on.

„Evropa treba da smisli plan za ovu vrstu vanrednog stanja“, dodao je Birol, dodajući da je nedavno smanjenje isporuka mogući pokušaj da se stekne politička prednost uoči zimskih meseci kada je potrošnja veća.

IEA veruje da potpuna suspenzija nije verovatan scenario, dodao je on.

Sankcije

Evropska unija je uvela sankcije ruskoj nafti i uglju, ali nije u potpunosti obustavila uvoz gasa zbog velike zavisnosti od gasa iz Moskve.

Što se tiče ulaganja u energiju u 2022. godini, izveštaj IEA kaže da će u sektor biti uloženo 2,4 triliona dolara, uključujući rekordna ulaganja u obnovljive izvore energije. Ali oni takođe dodaju da nije uspeo da popuni jaz u snabdevanju i da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama.

Investicije su porasle za 8 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je pandemija još besnela, i uključuje rekordna ulaganja u sektor električne energije u pokušaju da se poveća energetska efikasnost, navodi se u godišnjem investicionom izveštaju objavljenom prošle srede.

Ulaganje u naftu i gas, pored toga što je u suprotnosti sa ciljevima klimatske neutralnosti, neće moći da zadovolji potražnju ako energetski sistemi ne budu ponovo razvijeni za potrebe čistije energije, navodi se u izveštaju.

„Današnja potrošnja nafte i gasa je između dve verzije budućnosti: previsoka je da bi ispunila cilj ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa, ali nije dovoljno visoka da zadovolji potrebe ako vlasti odluče da nastave sa sadašnjom politikom i propuste priliku da ispunjavaju obaveze u vezi sa klimatskim promenama na koje su se obavezali“, saopštila je agencija.

SVE NAJNOVIJE INFORMACIJE O SPECIJALNOJ RUSKOJ VOJNOJ OPERACIJI U UKRAJINI MOŽETE POGLEDATI U NAŠEM BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading