PUTIN ĆE UPUTITI UPOZORENJE ZAPADU O "SUDNJEM DANU" Zapadni mediji tvrde da će na Dan pobede izreći ove strašne reči
Alo! Ilustracija /J.V.

Putin će govoriti na Crvenom trgu pre parade trupa, tenkova, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila.

Prelet iznad Saborne crkve svetog Vasilija Vasilija uključivaće supersonične lovce, strateške bombardere Tu-160 i, prvi put od 2010. godine, komandni avion Il-80"sudnjeg dana", koji bi nosio rusko rukovodstvo u slučaju nuklearnog rata, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U tom scenariju, Il-80 je dizajniran da postane lutajući komandni centar za ruskog predsednika. Prepun je tehnologije, ali pojedini detalji su ruska državna tajna.

Šezdesetdevetogodišnji lider Kremlja je više puta uporedio rat u Ukrajini sa izazovom sa kojim se Sovjetski Savez suočio kada su nacisti Adolfa Hitlera izvršili invaziju 1941. godine.

- Pokušaj smirivanja agresora uoči Velikog otadžbinskog rata pokazao se greškom koja je skupo koštala naš narod - rekao je Putin. 

"Nećemo drugi put napraviti takvu grešku, nemamo pravo"

Putin smatra rat u Ukrajini kao bitku za zaštitu onih koji govore ruski od progona nacista i za zaštitu od onoga što on naziva SAD. pretnja Rusiji koju predstavlja proširenje NATO-a. Ukrajina i Zapad odbacuju tvrdnju o fašizmu kao besmislicu i kažu da Putin vodi ničim izazvan agresorski rat.

Sovjetski Savez je izgubio 27 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu, više nego bilo koja druga zemlja, a Putin je poslednjih godina kritikovao ono što Moskva vidi kao pokušaje Zapada da revidira istoriju rata kako bi se omalovažila sovjetska pobeda.

Pored poraza francuskog cara Napoleona Bonaparte 1812. godine, poraz nacističke Nemačke je najcenjeniji vojni trijumf Rusa, iako su obe katastrofalne invazije sa zapada ostavile Rusiju duboko osetljivom po pitanju svojih granica.

Najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading