REZIME 72. DANA: AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU Devastacija oružja iscrpla arsenale? (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/OLEG PETRASYUK

>>> Najnovije vesti o dešavanjima 73. dana pratite na našem blogu UKRAJINA UŽIVO<<<

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Ubrzo je počela specijalna vojna operacija i Rusija je napala Ukrajinu.

Nakon skoro mesec i po dana rata, ukrajinska vojska pružila je jak otpor i ruske snage bile su prinuđene na povlačenje sa severa i severoistoka Ukrajine, pa je front prema Kijevu zatvoren, a ruska vojska povukla se iz Sumija.

Rusi su pregrupisali svoje snage i usmerili većinu svojih dejstava na jug i jugoistok Ukrajine kako bi se dalje nastavio prodor na zapad iz DNR i LNR i kako bi Mariupolj bio stavljen pod punu kontrolu.

Veliki podršku Ukrajini u vidu logistike, naoružanja i propagande svesrdno su pružile zemlje NATO pakta, SAD i vodeće članice EU.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čeličanu "Azovstal", kod Marijupolja

Kako je rekao komandant puka Azov Denis Prokopenko, ukrajinske snage u fabrici već drugi dan vode "teške, krvave borbe", prenosi Bi-Bi-Si.

 

"Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja. Situacija je izuzetno teška", rekao je Prokopenko u kratkoj video-poruci objavljenoj na Telegramu.

Uživo:

 Američka vojska u velikom problemu

Snabdevanje Ukrajine američkim oružjem dovelo je do devastacije njenih sopstvenih arsenala i malo je verovatno da će oni biti obnovljeni u bliskoj budućnosti, navodi časopis Ekonomist, a prenose RIA Novosti.

RUSKI MEDIJI O VUČIĆU Srbija počela pregovore sa Gaspromom o uslovima novog ugovora

Srbija i Rusija počele su razgovore o novom dugoročnom ugovoru o isporuci gasa. Ovo je neophodno u svetlu skorog isteka aktuelnog ugovora o snabdevanju, s obzirom na to da će Beograd još dugo ostati zavisan od ruskog gasa, piše ruska "Gazeta".

BIVŠI BUGARSKI MINISTAR: Rusija dobija ovaj rat

Bugarska će i dalje dobijati ruski gas preko Grčke, ali će se cena gasa povećati za 30 odsto, izjavio je bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov u intervjuu portalu "Epicentar".

Bivši bugarski ministar smatra da je sankcioni rat protiv Rusije pretrpeo poraz. Zbog čega to misli pogledajte OVDE.

AMERIČKI KAPETAN TVRDI DA KRSTARICA "MOSKVA" NIJE IMALA NIKAKVU ŠANSU Posada je napravila jednu grešku koja nije smela da se desi

Raketna krstarica "Moskva" nije mogla da uoči pretnju od ukrajinskog naoružanja jer zbog nemara mornara, tvrdi penzionisani mornarički kapetan Kris Karlson. Analizu situacije kapetana Karlsona možete pročitati OVDE.

Zapadni mediji tvrde da će na Dan pobede Putin izreći ove strašne reči

Rojters se poziva na neimenovane izvore i tvrdi da će Vladimir Putin na Paradi pobede izreći strašnu pretnju Zapadu. Za sada nema potvrde iz nezavisnih izvora da je ovo tačno. O kakvim pretnjama se radi možete pogledati OVDE.

MOSKVA JEDNIM UDARCEM MOŽE DA NAS OBRIŠE SA LICA ZEMLJE

Rusija bi mogla da pretvori Veliku Britaniju u „radioaktivnu pustoš“ svojim novim oružjem, tvrdi britanski analitičar Džejkob Pol. On je izneo podatke o tome kako funkcioniše ruski nulkearni podvodni dron "Posejdon" i na koji način bi samo jednim udarom uništio život na Britanskim ostrvima. Detaljnu analizu i simulaciju toga možete pogledati OVDE.

Upozorenja o vazdušnim opasnostima širom Ukrajine

17:12 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na teritoriji Ukrajine u regionima označenim crvenom bojom.

 

 

Rusija i Ukrajina razmenile zatvorenike

16:55 - Zamenik ukrajinskog premijera rekao je da se 41 osoba, uključujući 28 pripadnika vojske, vratila u Ukrajinu u okviru razmene zarobljenika sa Rusijom.

Smerč bljuje pakao po Ukrajincima

16:36 - Na ruskim društvenim mrežama pojavio se snimak dejstva višecevnog bacača raketa „Smerč“.

 

Zelenski zove Šolca u Kijev

16:15 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas nemačkog kancelara Olafa Šolca da preduzme „snažan korak“ i poseti Kijev 9. maja, na datum kada Rusija obeležava pobedu Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu.

Rusi ostaju u Hersonu

16:01 - Rusija nikad više neće napustiti Hersonsku oblast, saopštio je sekretar „Jedinstvene Rusije“ Andrej Turčak uz informaciju da su mornari koje je "Azov" držao kao taoce, oslobođeni.

 

 

Demineri u akciji

15:45 - Demineri uklanjaju eksplozivne naprave preostale posle ruskog zauzimanja aerodroma Gostomelj u Kijevu.

Pogledajte galeriju:

Kremlj će objaviti imena režisera Buče

15.29 - Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali su o provokaciji u Buči, a informacije o njenim organizatorima će biti blagovremeno objavljene, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

REZIME 72. DANA: AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU Devastacija oružja iscrpla arsenale? (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Zelenski čestitao "profesionalni praznik"

15.15 

 

 

Granatiran Donjeck

14.42 - Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski okrug Donjecka, ispalivši pet mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

Stigli dobrovoljci

14.20

 

 

Situacija se pogoršava

13.54 - Mihail Veršinjin, jedan od ukrajinskih boraca koji su ostali u čeličani u Mariupolju, govorio je za Bi-Bi-Si o uslovima koji vladaju u Azovstalu.

"Situacija u čeličani je sada kritična. Već neko vreme je bila kritična, a sada se pogoršava. Već dva dana ruske snage aktivno pokušavaju da upadnu na Azovstal i potisnu branioce artiljerijom, avijacijom i teškim naoružanjem. Mnogo je gubitaka i ranjenih, spasite sve ranjene“, rekao je Veršinjin.

Peskov: Poljska izvor pretnje

13.39 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas na brifingu za novinare da neprijateljska retorika dolazi iz Poljske i da Varšava može biti izvor pretnje Rusiji. Peskov je to rekao usred poziva Poljske da Evropska unija pooštri sankcije Rusiji i da NATO dodatno naoruža Ukrajinu. Ranije ove nedelje, poljska ministarka za životnu sredinu i klimu Ana Moskva rekla je da je "Poljska ponosna što je na Putinovoj listi neprijateljskih zemalja".

REZIME 72. DANA: AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU Devastacija oružja iscrpla arsenale? (FOTO/VIDEO)

EPA

 

U Kijevu se neće slaviti Dan pobede

13.22 - U gradskoj upravi su to obrazložili da su masovna okupljanja zabranjena tokom vanrednog stanja.

Gori ruski ratni brod

12.53 - Na društvenim mrežama pojavilo se više još uvijek nepotvrđenih izveštaja da kod Zmijskog ostrva u Crnom moru gori ruski ratni brod.

 

 

Drastičan pad proizvodnje nafte

12.26 - Proizvodnja nafte u Rusiji naglo pada. U martu je proizvodnja smanjena za pola miliona barela dnevno (bpd), a do kraja aprila ukupno smanjenje je naraslo na milion barela dnevno, prenosi OilPrice.com, najveći svetski energetski portal.

Izvor informacija je direktor Britiš petroleuma (BP) Bernard Luni.

Dva velika požara u Rusiji

12.10 - Prvi požar izbio je na železničkoj stanici u blizini Nižnjeg Volgoroda, a drugi na pijaci u Vladikavkazu.

 

 

Oglasile se sirene

11.57 - Zvukovi upozorenja o vazdušnom napadu u centralnim regionima Ukrajine.

 

 

Rusija nije pozvana na proslavu Drugog svetskog rata

11.40 - Rusija nije pozvana na proslavu završetka Drugog svetskog rata u Francuskoj 8. maja - Ruski ambasador u Parizu

"NATO je suviše spor!"

11.26 - Bivši američki komandant, general-major u penziji Majk Repas, rekao je da međunarodna zajednica mora da pojača podršku Ukrajini kako bi mogla da dobije rat.

REZIME 72. DANA: AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU Devastacija oružja iscrpla arsenale? (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Stanje na frontu

11.05

 

 

Evakuisano 500 ljudi

10.33 - Rusi iU zajedničkoj operaciji UN-a i Crvenog krsta iz Azovstala, Mariupolja i okolnih područja evakuisano je gotovo 500 ljudi, objavio je na Twitteru glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš. Evakuaciju su izvela dva humanitarna konvoja, navodi.maju problema sa zauzimanjem Donbasa.

 

 

Rusi imaju problema sa zauzimanjem Donbasa

10.16 - Ruske snage ne uspevaju da ostvare onu vrstu strateškog prodora kakav su planirali u ukrajinskog istočnoj regiji Donbasu, rekao je Justin Bronk, analitičar britanskog sigurnosnog think tanka Rusi.

"Rusija nastavlja da osvaja po par kilometara teritorija na nekim područjima, ali njihove snage trpe jako teške gubitke i moguće je da su zapele", rekao je Bronk za BBC.

Napad na Azovstalj

10.02

 

 

Ruska vojska

09.49

 

 

Raketni napad na skladište municije

09.33 - "Ruske visokoprecizne rakete eliminišu ukrajinsko skladište municije u gradu Kramatorsku" - objavilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je:

09.16 - Prema ruskim izvorima, ovo su gubici protivničke ukrajinske strane.

 

 

Volodin: Cilj nam je da Ukrajina postane vojno neutralna

08.53 - Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da se Rusija ne može osećati bezbedno dok Ukrajina ne pristane na vanblokovski i nenuklearni status.

- Operacija ima za cilj da obezbedi bezbednost građana Ruske Federacije, kako u našoj zemlji tako i na teritoriji DNR i LNR, čime bi bio obezbeđeni mir u budućnosti i sposobnost zemlje da se razvija - rekao je Volovdin na radiju Komsomolskaja Pravda.

On je, međutim, dodao da su odbijeni ruski predlozi da Ukrajina postane vanblokovska i nenuklearna zemlja.

- Dok se takva odluka ne donese, ne možemo se osećati bezbedno - naveo je je predsednik Dume i naglasio da Rusija ne planira vojnu mobilizaciju.

Ruske snage u Donbasu

EU nastavlja da uvozi gas iz Rusije

08.27 - EU trenutno ne raspravlja o pitanju zaustavljanja uvoza gasa iz Rusije, izjavio je Šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Šef evropske diplomatije je naglasio da postoje čitavi sektori .evropske petrohemijske industrije koji ne mogu da rade bez gasa.

Ukrajina dobila podatke

08.10 - Američki obaveštajci su ukrajinskim snagama dostavili podatke kojima su mogli da lociraju i napadnu Moskvu, najveći brod ruske crnomorske flote koji je potonuo prošloga meseca.

REZIME 72. DANA: AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU Devastacija oružja iscrpla arsenale? (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 


Ukrajinske snage, nakon što su uočile ruski ratni brod u Crnom moru, pozvale su svoje američke kontakte da potvrde da je to zapravo Moskva, piše CNN.

Dva visoka američka zvaničnika izjavila su za Njujork Tajms da je Ukrajina već sama dobila podatke o ciljanju Moskve i da su Sjedinjene Države dale samo potvrdu Međutim, drugi zvaničnici rekli su da su američki obavještajci bili presudni za ukrajinsko potonuće broda.

Uništeno 45 vojnih objekata

08.09 - Operativno-taktička i vojna avijacija ruskih snaga tokom jučerašnjeg dana pogodila je 45 vojnih objekata Ukrajine, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Među njima su dva komandna mesta, 41 položaj ljudstva i ukrajinske vojne tehnike, kao i skladište raketno-artiljerijskog naoružanja u rejonu Vojevodka Luganske Narodne Republike", saopštio je portparol ministarstva Igor Konašenkov, prenosi TAS S.

Rusi nastavljaju

08.07 - Ruske snage u Mariupolju drugi dan nastavljaju s kopnenim napadom na čeličanu Azovstal, uprkos njihovim izjavama u kojima se tvrdi da će nastojati samo da je zatvore, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju.

Obnovljeni napori Rusije da osigura Azovstal i dovrši zauzimanje Mariupolja verovatno su povezani s nadolazećim obeležavanjem Dana pobede 9. maja i Putinovom željom da ima simboličan uspeh u Ukrajini”, stoji u izveštaju.

Evakuacija poslednjih civila

07.45 - Novi konvoj Ujedinjenih nacija očekuje se u petak kako bi se evakuisali zadnji civili iz čeličane Azovstal u Mariupolju, zadnjem uporištu ukrajinskoga otpora u strateški važnoj luci, bez ikakve garancije o prekidu borbi.

Platforma za pomoć

07.16 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokrenuo je globalnu platformu za prikupljanje sredstava kako bi pomogao Ukrajini da pobedi Rusiju i obnovi infrastrukturu zemlje. "Jednim klikom možete donirati sredstva za zaštitu naših branilaca, za spas naših civila i za obnovu Ukrajine", izjavio je Zelenski, najavljujući pokretanje platforme "United 24", prenosi Gardijan.

Samo zajedno imamo potencijal da zaustavimo rat i obnovimo ono što je Rusija uništila, naveo je ukrajinski predsednik i dodao da će sva sredstva biti prebačena u Narodnu banku Ukrajine i dodeljena nadležnim ministarstvima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Bungi

06.05.2022 12:28

Ako Rusi imaju "problem" šta tek imaju Ukrajinci.???Izgubili su oko 52000 vojnika što je približno 30% ukupnog vojnog sastava.Već su uveli četvrti krug regrutacije zbog ogromnih gubitaka.Zalihe oružja, municija, goriva su sve manje zbog stalnog ruskog bombardovanja skladišta širom zemlja.Jednog skorog dana neće imati čime da se bore.Slava Rusiji, dole ukrofašisti !!!

Gorbacov

06.05.2022 15:03

Ruska posla, ruska salata! U svemu su umešani Rusi. Od masakra, hakerskih upada, lažnih pregovora, lažne Video-montaže, silovanja, otrovanja po celom svetu, špijuniranje decenijama do genocida. To oduvek je Rusija radila. Stiglo kraj Ruske ere i Putinizma.

РФ

06.05.2022 23:20

Све негативно је одувек долазило од Америке и ЕУ. Они хоће да будемо њихова колонија!!!!