SIROTICE U ISTORIJSKOJ PLJAČKI Na pijaci prodavale ukradene umetnine neprocenjive vrednosti

Da li ste znali da postoji pijaca na kojoj žene prodaju ono što su ukrale?

Portugalija, Lisabon
Portugalija, Lisabon, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Na tezgama pijace Svete Klare (Mercado de Santa Clara) ili "Pijace lopovki" (Feira da Ladra) u Lisabonu, Portugaliji, rade izuzetno ljubazne prodavačice, iako ovaj buvljak nikada nije imao dobru reputaciju.

Naime, još od 19. veka na ovoj pijaci siromašne žene su prodavale ono što krale od bogataša, pa je tako nazvana "Pijacom lopovki". Pre nekoliko decenija stavljena je tačka na prodaju kradene robe, pa se trgovina na ovom buvljaku odvija legalno, pošteno. Naziv "Pijaca lopovki" zadržan je zbog tradicije, jer su Portugalci vrlo folkloran narod.

Famozna pijaca je otvorena svakog utorka i subote, a prodavačice su izuzetno ljubazne, u šta se reporter Alo.rs uverio obilazeći Lisabon. Na ovom mitskom mestu može se saznati niz zanimljivosti...

Na tezgama su se davno uglavnom prodavali antikviteti, koje su Lisabonke krale od bogataša, pa su se tako, pričaju lokalni folkloristi, na ovoj pijaci pronalazile i umetnine neprocenjive vrednosti.

Danas osim antikvarnih predmeta poput nameštaja, staklarije, posuđa, na "Pijaci lopovki" ima i svakojakih suvenira, bižuterije, ali i ažulezo (portugalske keramičke pločice), jer to privlači turiste. Osim toga, na celoj buvljaku se čuje samo fado, pošto se prodaju i originalni kompakt diskovi.

Zanimljivo je da žene odavno nisu jedini trgovci, uposlile su i muževe, pa na ovu, kao i na svaku pijacu, dolazi i puno muškaraca.

Da li ste nekada nešto ukrali na pijaci?

Ukupan broj glasova: 56

  • Da: 14% (8)
  • Ne: 80% (45)
  • Ne sećam se: 5% (3)

.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi