Donald Tramp
printscreen
Donald Tramp

printscreen

Donald Tramp, Foto: printscreen

 

* Tramp se pojavio na studentskom seminaru

* Iza njega je projektovana slika pečata predsednika SAD koji podseća na ruski grb

* Odmah započeta istraga

 

Na prvi pogled, ništa neobično. Predsednik SAD održao je seminar za okupljene u studentskom udruženju "Tačka preokreta", dok se iza njega, preko projektora, emitovala slika sa predsedničkim pečatom.

U jeku neprestanih optužbi za Trampove veze sa Rusijom, sada se pojavio i predsednički pečat koji ima sličnosti sa ruskim grbom.

Donald Tramp

printscreen

Donald Tramp, Foto: printscreen

Iz Bele kuće i samog udruženja tvrde da ne znaju ko je osmislio ovakav dizajn pečata.

Na pečatu se nalazi orao, ali umesto jedne, uobičajene za grb SAD, ptica ima dve glave. Ovo je karakteristika grbova samo četiri zemlje na svetu, Rusije, Srbije, Crne Gore i Albanije, pišu američki mediji.

 

 

SAD

printscreen

SAD, Foto: printscreen

Ipak, ni tu, skandalu nije bio kraj. Orao u svojoj levoj kandži, umesto trinaest strela, drži nešto što liči na trinaest štapova za golf, što je postalo predmet podsmeha.

Dakle, reč je o grbu koji je potpuni falsifikat, a početni podsmeh zamenjen je izuzetnom zabrinutošću u SAD, da li je zapravo sve namerno osmišljeno kako bi se ukazalo da iza Trampa stoji Rusija.

Donald Tramp

printscreen

Donald Tramp, Foto: printscreen

U toku je interna istraga u studentskom udruženju kako bi se utvrdilo ko je tačno odgovoran za incident, a tamošnji mediji odmah su optužili Trampa i njegov tim jer nisu prekontrolisali unapred kakvi vizuelni efekti će pratiti njegovo pojavljivanje na seminaru.

TRAMP IMA REŠENJE ZA KOSOVO! Šalje opasne JASTREBOVE koji su uspešno sahranili SSSR! Srbi treba da se zabrinu, ali i Albanci!

Grb koji se pojavio iza Trampa, podseća zapravo na grb imperijalne Rusije koji ova država koristi i dan-danas kao svoj zvanični simbol.

Rusija

printscreen

Rusija, Foto: printscreen

Međutim, dvoglavi orao se pojavljuje i na grbu Tarnberija, Trampovog luksuznog odmarališta i terena za golf u Škotskoj, pa je sada produbljena misterija o čemu se zapravo radi.

Nakon svega, pojavila se i sumnja da je neko podmetnuo Trampu kako bi ga na jedan način ismejao, ali i podgrejao priču o njegovim vezama sa Rusijom.

Vladimir Putin

screenshoot/Twitter

Vladimir Putin, Foto: screenshoot/Twitter

U svakom slučaju, sigurni smo da bi se Putin na sve ovo nasmejao.

Simbol orla i dvoglavog orla

Podsećanja radi, orao sa jednom glavom predstavlja imperiju i dominaciju. Istorijski je povezan sa Rimskom carstvom, kao i verzija orla sa dve glave koja vodi poreklo iz Istočnog rimskog carstva, odnosno Vizantije i simbolizuje kontinuitet sa Rimom. Predstavlja simbol dvostruke funkcije cara, svetovne i duhovne i premoć rimskih careva nad istokom i zapadom.

Veliki grb Republike Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Sr

Veliki grb Republike Srbije, Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ruski imperatori su kasnije usvojili ovaj simbol predstavljajući sebe kao naslednike Vizantije, i takođe da iskažu svoju premoć nad Zapadom (Evropom) i Istokom (Azijom).

Pročitajte i:

Dvoglavi orao se već vekovima pojavljuje kao uobičajeni simbol u heraldici. Prvi poznati tragovi grba sa dvoglavim orlom mogu se videti na arheološkim lokacijama hetitske civilizacije, iz perioda 20-13. veka pne.

 

BONUS VIDEO: Srbi kivni na novog britanskog premijera. Nazvali ga klovnom, znaju šta je radio pre deset godina