Satra Brun
Printscreen/Youtube
Satra Brun

Printscreen/Youtube

Satra Brun, Foto: Printscreen/Youtube

Pandemija virusa korona možda je zaustavila većinu globalnog tržišta nekretnina, ali ne i u Švedskoj, gde se jedno selo prodaje za 7,3 miliona dolara.

Reč je o „velnes selu“ Satra Brun na periferiji Stokholma, glavnog grada Švedske, zemlje u kojoj nijednog trenutka nisu u potpunosti uvedene mere karantina. Selo se prostire na skoro 60 hektara, a na prodaju je još 84 hektara nerazvijene zemlje.

Satra Brun i sve nekretnine registrovane su kao društvo kapitala, što znači da ne postoje ograničenja za strane kupce, rekao je broker Jonas Martinson, koji je arhitekturu sela opisao kao „šetnju kroz vreme“.

Selo datira iz 1700. godine kada je doktor Samuel Skrag otkrio izvor vode u Satri i kupio okolno zemljište. Potom je sagradio bunar, kuću sa izvorima, bolnicu, crkvu i stanove, navodi Si-En-Bi-Si.

To je bilo u vreme kada je rasla popularnost prirodnih izvora, jer se smatralo da piće i kupanje u visokokvalitetnoj vodi imaju balansirajući i isceljujući efekat po zdravlje i dobrobit ljudi.

Priča o lekovitim svojstvima vode u Satra Brunu se proširila, što je privuklo pripadnike lokalne elite da grade letnjikovce na toj zemlji.

Gosti su pozvani da piju vodu svaki dan. Ponuđene su i tople ili hladne kupke pošto se verovalo da pomažu u emocionalnoj ravnoteži.

Potom je 1740-ih zemljište i kuće kupio biskup iz grada Vasterasa, koji ih je nekoliko godina kasnije prepustio univerzitu Upsala, jednom od najboljih univerziteta u Švedskoj. Godine 2002. univerzitet je prodao Satru Brun grupi od 16 lokalnih preduzetnika, a selo se od tada vodi kao mesto za spa turizam.

Od 2015. godine u selu posluje i punionica, koja je uključena u prodaju. To je jedan od sedam izvora koji su dobili najviše nagrade za čistoću vode u Švedskoj.