Izbori u Španiji
EPA/AP
Izbori u Španiji

EPA/AP

Izbori u Španiji, Pedro Sančez, Foto: EPA/AP

 

"U skladu sa našim idejama levice i našoj poziciji naprednjaka, pružićemo ruku svim političkim snagama“, rekao je 47-godišnji ekonomista Sančez obrativši se stotinama simpatizera ispred sedišta stranke u Madridu.

LOME SE KOPLJA! Španci biraju vlast, socijalisti ubedljivo vode, ali imaju VELIKI PROBLEM!

On je naveo je tri cilja svoje buduće vlade. "Napredak socijalne jednakosti, napredak suživota kako bi završio teritorijalni sukob (oko Katalonije), te napredak demokratske regeneracije kako bi se završilo sa korupcijom“, istaknuo je.

Preliminarni rezultati daju im mogućnost za formiranje parlamentarne većine. Prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, krajnje desničarska partija Voks, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji, na putu je da uđe u parlament, prenosi Bi-Bi-Si.

IZBORI U ŠPANIJI Izlaznost veća nego 2016. godine, Katalonci posebno motivisani!

Prema preliminarnim rezultatima, ta partija dobiće 24 mesta u parlamentu, dok će desničarska konzervativna Narodna partija (PP) imati 65, a krajnje levičarska Unidas Podemos 42 mesta. Izlaznost na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Španiji bio je za devet odsto veća nego na izborima 2016. godine, naročito u Kataloniji.

Reč je o trećim parlamentarni izborima u Španiji u protekle četiri godine. Prethodna dva puta dominaciju su utvrdile dve najveće stranke - Socijalistička i Narodna partija.