Sarti, more, Grčka, Halkidiki
Profimedia
Sarti, more, Grčka, Halkidiki

Profimedia

 Foto: Profimedia

Prema pisanju britanskog "Telegrafa", veruje se da teroristi beže iz Iraka i Sirije, a da napade planiraju u najranjivijim lokacijama poput Indije, Maldiva, Kenije i Tanzanije.

PROČITAJ JOŠ:

Nakon pada samoproglašenog kalifata Islamske države, veruje se da su pripadnici terorističke gupe preusmerili svoju pažnju na napade širom sveta.

Šri Lanka

Tanjug/AP

Šri Lanka, Foto: Tanjug/AP

"Ova izmena taktike izaziva veliku bojazan. Kada su bili zaokupljeni vođenjem de fakto države, dosta vremena su posvetili stvarim popud zdravstva. To im je oduzimalo dosta vremena, ali sada to ne rade i imaju vremena da šire propagandu putem napada", rekao je neimenovani izvor lista "Telegraf".

PREPORUČUJEMO:

Drugi izvor smatra da je pad samoproglašenog kalifata "fantastična" stvar, ali da stvara kratkoročne i srednjeročne probleme širenja pripadnika Islamske države po svetu, koji će pokušati da sprovode napade u cilju širenja poruke Islamske države. Izvor lista iz ogranka Islamske države u Avganistanu kaže da su bombaši samoubice iz Šri Lanke bili u kontaktu sa liderima Islamske države u iraku.

Kamion koji je kosio ljude u Berlinu

EPA

Foto: EPA

"Postoje šanse da se još takvih napada dogodi u južnim azijskim državama u bliskoj budućnosti. Islamska država će koristiti istu bombašku strategiju iz Šri Lanke, jer je bila uspešna", kaže neimenovani izvor.